Piata auto din Romania a inregistrat noi recorduri in 2019: tranzactiile cu autoturisme noi au avut cel mai bun an din ultimii 11, reinmatricularile au avut cel mai bun an din istoria lor, iar importurile de masini second-hand s-au pastrat constante.
Piata masinilor ecologice a inregistrat si ea o crestere considerabila a cotei de piata, ajungand la 3,8% din totalul parcului auto.
Piata masinilor noi
A avut cel mai bun an din 2008 si pana acum si, chiar daca datele nu sunt definitive, poate fi estimata la aproximativ 160.000 de unitati, cu 20% mai mult decat in 2018. Iulie si august au fost luni cu peste 23.000 de masini inmatriculate, dar in septembrie abia s-a depasit valoarea de 6.000 de unitati. Dacia a inregistrat peste 30% cota de piata.
Cel mai bun an din istoria pietei masinilor noi a fost 2007, cu 312.000 de masini inscrise in circulatie.
Piata masinilor second-hand din import
A depasit anul trecut 440.000 de unitati, dar a fost o scadere de peste 5% fata de 2018. Totusi, ultimii trei ani au adus cele mai mari valori ale importurilor - peste 1,4 milioane de masini de la scoaterea timbrului de mediu, la inceputul lui 2017.
Cea mai buna luna a tranzactiilor a fost octombrie, cu peste 41.000 de masini. Volkswagen ramane marca preferata, cu o cota de peste 20% din tranzactiile cu masini second-hand din import.
Reinmatricularile (tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern)
Au avut cel mai bun an din istoria lor, totalul depasind... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 13:56
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
De cele mai multe ori, achizitionarea unei masini noi este mult prea costisitoare sau pur si simplu nu renteaza. Astfel, ajungandu-se la achizitionarea unei masini second-hand. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti atunci cand luati o astfel de decizie, deoarece masina second-hand vine dupa ea cu anumite probleme daca nu acordati suficient de multa atentie la prima vizionare si testare a acesteia.
In acest articol veti descoperi top 5 aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va cumparati o masina second-hand.
1. Verificati istoricul masinii
Fie ca proprietarul actual al masinii se afla intr-un alt oras fata de dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa evitati pierderea inutila a timpului pe drumuri, indicat este sa cereti numarul de sasiu al masinii, adica codul unic de identificare al acesteia. De asemenea, s-ar putea sa o mai gasiti si sub numele de VIN - Vehicle Identification Number. Numarul de sasiu este precum CNP-ul masinii, deoarece odata verificat veti putea afla informatii vitale despre acea masina.
Astfel, daca veti verifica numarul unic de identificare al masinii veti putea afla daca are kilometri dati inapoi, cand a fost in service-uri autorizate RAR, cand i s-a facut ITP-ul, daca a avut accidente grave de care ar trebui sa stiti. Totodata puteti afla capacitatea motorului, culoarea, greutatea si alte aspecte tehnice.
Codul unic de identificare al masinii este si cel care va poate spune daca masina a fost furata.
Daca aici este totul... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:58
Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF anunta ca in perioada urmatoare va intensifica controalele asupra transporturilor de masini second-hand, fiind verificate in amanunt si documentele de provenienta. In plus, vor fi verificate si tranzactiile in numerar aferente.
"Orice neconformitate va atrage retinerea autovehiculelor si chiar confiscarea acestora de catre inspectorii DGAF, pana la solutionarea cazului.
De asemenea, vor fi verificate tranzactiile aferente in numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Asta, in contextul in care in perioada 2018-2020 Romania coordoneaza grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei in domeniul autoturismelor, ambarcatiunilor si avioanelor. In cadrul grupului inspectorii DGAF primesc si analizeaza periodic date referitoare la acest fenomen.
De asemenea, DGAF atrage atentia asupra ofertelor de vanzare a masinilor de ocazie neinmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene, si recomanda in astfel de cazuri evitarea platii in numerar.
DGAF ofera urmatoarele recomandari soferilor, pentru a evita implicarea intr-o inselaciune:
- sa solicite toate documentele care atesta transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
- sa verifice daca pretul initial de pe factura de achizitie din statul... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 13:21
Parte dintre masinile pe care le gasiti de cumparat, pe Internet, au fost atat de rau avariate, incat nici macar nu mai meritau reparate, se arata intr-un raport dat publicitatii recent. Ca sa va abata atentia de la problemele reale ale autoturismului uzat si sa va convinga sa bagati mai adanc mana in buzunar, comerciantii recurg, de regula, la cateva trucuri.
Aproape jumatate de milion de autoturisme la mana a doua s-au vandut, in Romania, de la inceputul acestui an, dupa cum reiese din datele Directiei Regim Permise si pentru Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Potrivit datelor prezentate de Mihai Cune, fondatorul InspesctorAuto.ro, parte dintre ele au fost testate pe platforma sa online si s-au dovedit a fi epave pe roti.
"Aproximativ 6% (dintre masini - n.red.) au avut avarii atat de mari incat ar fi trebuit sa fie dauna totala. Pentru a evita cumpararea unei epave pe roti recomandam (...) o verificare tehnica si de caroserie intr-o unitate service autorizata R.A.R., care face inclusiv test de grosimea stratului de vopsea si verifica integritatea sitemului de siguranta - airbag-uri, centuri, calculator airbag etc.", a precizat Mihai Cune.
Potrivit aceleiasi surse, alte 14% dintre autoturismele testate pe platforma online necesitau reparatii costisitoare.
Specialistul atrage atentia ca probleme mari pot avea inclusiv masinile care arata impecabil. Spre exemplu, daca testele nu indica nicio eroare referitoare la airbaguri, e posibil ca samsarii de masini sa... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 12:45
Cei care vor sa-si cumpere o masina la mana a doua in decembrie pot gasi niste oferte foarte bune, insa si riscurile sunt pe masura.
Potrivit unei analize publicate luni de InspectorAuto.ro, un instrument de verificare a istoricului automobilelor, s-a conturat deja o traditie: vanzarile de masini rulate in decembrie au fost cu pana la 25% mai mari fata de luna ianuarie a anului imediat urmator.
Motivul? Cererea e foarte mare in preajma sarbatorilor de iarna, iar dealerii auto vor sa vanda cat mai mult, ca sa nu intre in noul an cu un stoc prea mare de masini. Dar exista si riscuri.
"Exista cerere foarte mare in decembrie si de aici apar si problemele: se poate ajunge la o criza de masini bune, oneste, care chiar merita cumparate. Un cumparator grabit poate cadea foarte usor prada unui vanzator mai putin onest", a declarat fondatorul InspectorAuto.ro, Mihai Cune, citat in comunicat.
Persoanele fizice sau juridice vor sa vanda rapid pentru a face rost de bani pe final de an, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti cumperi o masina second-hand luna asta? Poti gasi oferte foarte bune, insa si tepele se inmultesc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 13:22
Importurile de autoturisme rulate s-au majorat, in primul trimestru al anului, cu 50%, pana la 53.000 de unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, se arata intr-o analiza data publicitatii, luni, de site-ul auto.ro.
Conform sursei citate, numarul de masini second-hand importate in Romania a crescut cu 50% (53.000 unitati) in primele trei luni ale acestui an, de la cele 35.300 de unitati importate in perioada similara din 2012.
In clasamentul marcilor auto rulate de import, Volkswagen si-a consolidat pozitia de lider cu aproape 13.000 de masini inmatriculate in Romania in primul trimestru, reprezentand o crestere de 60% fata de primele trei luni din anul anterior. Ierarhia este completata de Opel cu peste 8.800 de unitati si Ford cu aproape 6.400 de unitati.
In privinta masinilor noi inmatriculate pe plan local, analiza auto.ro releva o scadere de 20%, pana la aproximativ 11.200 de unitati in intervalul ianuarie-martie 2013, comparativ cu cele 14.000 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Dacia se mentine in topul inmatricularilor de masini noi, cu aproape 3.000 de unitati, dar cu 11% mai putine comparativ cu aceeasi perioada din 2012. Urmeaza Volkswagen (aproape 1.200 de unitati) si Skoda cu 1.100 unitati, reiese din datele Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
"Þinand cont de faptul ca noul timbru de mediu se aplica si pentru autoturismele inmatriculate inainte de anul 2007, tranzactiile... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 17:57
Piata auto din Romania este "zguduita" de o noua taxa auto care vizeaza masinile second hand. Taxa a fost amanata pana in 2013, proprietarii avand un ragaz pentru a-si vinde masinile.
Cei care ar putea avea de castigat de pe urma acestui "ragaz" sunt clientii interesati sa isi cumpere o masina second hand, intrucat, cel mai probabil, oferta pe acest segment va creste in acest an.
Taxa de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 va intra in vigoare in ianuarie 2013. Pana atunci, cumparatorii trebuie sa achite doar taxa de poluare, redusa cu 25%.
Iata care sunt cele mai fiabile masini second-hand din fiecare clasa, potrivit unui clasament Marketwatch.
Sedan de clasa medie: Nissan Altima
Cu un design refacut in totalitate in 2007, modelul sedan Nissan Altima este echipat cu un motor V6. Nissan combina in modelul Altima, produs intre 2005-2010, elementele tehnice de inalta clasa cu un design ultramodern si tehnici de eficientizare a consumului.
Sedan de clasa medie superioara: Hyundai Azera
Modelul sedan Hyundai Azera, inclus in categoria sedan se regaseste in acest top datoria raportului intre calitate si pret. Desi masina este o investitie profitabila pe termen lung, specialistii recomanda ca inainte de a o achizitiona sa verificati care sunt imbunatatirile pe care trebuie sa i le aduceti.
Clasa Coupe: BMW 3 Series
Modelul BMW 3 reuneste toate calitatile pe care trebuie sa le aiba un coupe. "Este un model... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:16
Taxa auto, intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, pare a fi mult mai agreata de soferii romani, avand in vedere cresterea importurilor de masini second hand.
Numarul de masini second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania a crescut cu 32% in primele patru luni ale anului in curs, ajungand la 46.620 de unitati, de la 35.400 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul reinmatricularilor a scazut cu 19%, de la 128.930 de masini in 2011, la 104.450 anul acesta, conform datelor oficiale ale politiei.
In luna aprilie 2012 s-au inmatriculat pentru prima data in Romania 11.320 de autoturisme, cu mult peste cele 3.960 de masini inscrise in circulatie in aprilie 2011, cea mai slaba luna din an.
Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat o crestere de 24% in primul trimestru din 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 18.270 de unitati, crestere sustinuta si de prima luna a programului "Rabla".
"Reducerea taxei de poluare cu pana la 25% la inceputul acestui an justifica influenta directa asupra numarului ridicat de importuri de masini rulate si implicit cresterea numarului de masini inmatriculate pentru prima data in Romania, in primele patru luni ale anului in curs", a declarat Bogdan Axinia, General Manager Auto.ro.
Volkswagen este lider pe piata auto second hand in primul trimestru din acest an, cu 27% mai multe masini inmatriculate pentru prima data in Romania si cu 20% mai putine masini... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 19:15