Ce trebuie sa faci inainte de a cumpara o masina

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 18:36
653 citiri
Ce trebuie sa faci inainte de a cumpara o masina
masina FOTO: Harbucks/ Shutterstock.com

Achizitionarea unei masini este una dintre deciziile financiare importante pe care le vei lua in viata. Fie ca preferi un model nou, fie ca te intereseaza ofertele second-hand, alegerea unui autovehicul nu este o decizie usoara si, inainte de a face o astfel de investitie, sunt necesare, printre altele, atat o documentare minutioasa, cat si o verificare amanuntita a produsului.

In primul rand, inainte sa verifici ofertele existente pe piata auto, este vital sa constientizezi ce iti doresti de la o masina. Daca vrei un automobil de familie, acesta trebuie sa fie mai incapator, precum modele Dacia Duster ori Nissan Qashqai, in timp ce o masina de plimbare sau de oras poate fi si de mici dimensiuni, cum sunt variantele Volkswagen Beetle sau Audi A1. In plus, nu trebuie sa pierzi din vedere costurile de intretinere. Banii pe care ii dai cand cumperi masina reprezinta doar prima parte a investitiei, o masina avand nevoie continua de intretinere, pentru a functiona optim. Odata ce te-ai hotarat in privinta tipului de masina care se potriveste nevoilor tale, poti incepe procesul de cautare.

Fa o cercetare de piata amanuntita

Piata auto este in plina dezvoltare, in prezent existand numeroase marci si modele de masini care se pot potrivi nevoilor tale. Pentru a nu regreta investitia facuta, este necesar sa verifici specificatiile tehnice ale vehiculului, rezultatele obtinute la testele auto si recenziile altor utilizatori. Astfel, iti poti face o idee despre costurile pe care le implica un anumit model si sa alegi masina care are cel mai bun raport calitate-pret. Inainte de a investi banii, te poti consulta cu alte persoane care au acelasi model de masina si chiar sa ceri parerea unui mecanic auto.

Solicita un test drive

Indiferent cat de aspectuoasa poate parea o masina in poze si oricat de multe caracteristici tehnice de ultima generatie ar avea, este important si cum te simti la volan si daca, in trafic, se ridica la nivelul asteptarilor tale. De aceea, este recomandat sa soliciti un test drive, fie ca vrei sa achizitionezi o masina noua, fie ca preferi una second-hand. Un test drive ar trebui sa dureze in jur de 30 de minute si sa fie realizat pe mai multe tipuri de drumuri: pe o sosea de mare viteza, in zone aglomerate, pe drumuri drepte si in panta.

In cazul in care optezi pentru o masina second-hand, trebuie sa mergi la un service auto, pentru ca un mecanic sa verifice principalele componente ale vehiculului si functionalitatea acestora. Acesta este un pas pe care nu trebuie sa il ignori cand cumperi o masina second-hand, nu numai pentru ca te va ajuta sa alegi un autovehicul in stare buna de functionare, ci si pentru ca iti va fi de folos cand negociezi pretul de vanzare.

Nu te lasa dominat de sentimente

De multe ori, iti place atat de mult un model de masina, incat pierzi din vedere multi factori importanti. De aceea, in alegerea unei masini nu este indicat sa lasi sentimentele sa dicteze alegerea facuta. Nu te abate de la planul initial, tine cont de motivul principal pentru care cumperi o masina si nu te lasa amagit de reclame, de ofertele de preturi avantajoase ori de calitatile persuasive ale vanzatorului. Nu te grabi si cumpara o masina doar daca esti complet convins ca este cea potrivita pentru tine.

Cumpararea unei masini este un proces complex, insa, cu multa atentie si rabdare, poti face o investitie pe care sa nu o regreti ulterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
Te afli în căutarea unei mașini second hand? Este un pas important în viața ta de șofer. Achiziționarea unei mașini poate fi o experiență palpitantă, dar și plină de provocări. Cu...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#masina, #cumparare masina , #Stiri Auto