Rabla 2013. Traficul cu vouchere ameninta scopul programului

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 14:28
2724 citiri
Rabla 2013. Traficul cu vouchere ameninta scopul programului
Unul dintre site-urile pe care se tranzactioneaza vouchere pentru Rabla 2013

In ciuda recomandarilor din auditul de performanta realizat pe programul Rabla, de a nu se mai permite vanzarea tichetelor valorice, ci sa se achite contravaloarea lor la casare, si anul acesta voucherele se vand la liber pe piata neagra.

Cele 20.000 de tichetele valorice scoase "la vanzare" anul acesta de Administratia Fondului pentru Mediu sunt tentante pentru valoarea: 1.500 de euro (6.500 de lei)/bucata. Deja, pe piata, tranzactiile sunt "turate" la maxim. Site-urile "dedicate" acestui gen de afaceri sunt pline de anunturi ale unor persoane cu "dosare complete" care-si vand tichetele valorice cu preturi cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei.

Clienti: cei care au bani pentru masini noi, nu cei care au rable

Programul Rabla 2013 continua in varianta 2010, cand s-a "liberalizat" piata voucherelor. Pana atunci, primele de casare se incasau direct de la colector. Dupa 2010, oricine poate cumpara cate vauchere vrea, cu ajutorul carora isi poate achizitiona inca o masina sau mai multe. Conform unui audit realizat pe acest program, reiese ca parcul auto al Romaniei nu se innoieste, ci, dimpotriva, a crescut numarul masinilor second-hand. Conform datelor Administratiei Fondului pentru Mediu, in 2010, la un numar de 158.742 de tichete valorice, 98,6% dintre acestea s-au folosit pentru achizitionarea unui autoturism nou cu trei vouchere.

In 2011, statisticile pentru 2010, anul cand s-a "liberalizat" piata, arata ca in baza programului Rabla s-au cumparat 56.229 de autoturisme noi. In acelasi an, insa, au fost inmatriculate nici mai mult, nici mai putin de 293.287 de autoturisme second-hand.

Cum sunt "prelucrate" tichetele pe piata neagra

Anchetatorii au identificat principalele modalitati de traficare a voucherelor transmisibile:

* Falsificarea certificatelor de radiere, cel mai adesea folosindu-se o stampila de la Evidenta Populatiei, ori de la alte institutii in locul stampilelor apartinand Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare a Vehiculelor. S-a observant ca in multe cazuri, pe asemenea documente apare acelasi cris si aceeasi semnatura in mai multe judete, ceea ce inseamna ca s-aui dezvoltat retele nationale de falsificatori.

* Falsificarea CNP-ului proprietarului autoturismului predate la casare.

* Falsificarea documentelor autovehicului predate la casare (talon, carte de identitate auto, etc)

* Falsificarea documentelor notariale.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#programul RABLA 2013, #vanazari de tichete valorice, #vanzari de vouchere, #innoirea parcului auto , #Vanzari autoturisme