Achizitia unei masini second-hand: lucruri de care sa tii cont pentru a tine cheltuielile sub control

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 14:37
2820 citiri
Achizitia unei masini second-hand: lucruri de care sa tii cont pentru a tine cheltuielile sub control
Sursa Foto: Shutterstock

Piata de masini second-hand este una foarte dezvoltata in Romania, cererea si oferta pentru astfel de autoturisme fiind extrem de ridicate. Costul mai mic la achizitie, posibilitatea de a obtine un pret bun la revanzare sau costurile de reparatie mai mici sunt doar cateva dintre motivele pentru care romanii aleg sa-si achizitioneze un autoturism rulat in detrimentul unui model nou.

Cu toate ca economia de bani este principalul motiv pentru care un cumparator alege un vehicul second-hand, o astfel de decizie vine cu propriile sale riscuri, care se vor traduce mai tarziu prin cheltuieli neprevazute. Acestea pot transforma o oportunitate excelenta intr-o decizie de cumparare mai putin rentabila.

Daca si tu iti doresti sa-ti achizitionezi o masina second-hand pe care sa o conduci in cele mai bune conditii pentru o perioada indelungata, fara a te confrunta cu anumite situatii neprevazute, in cele ce urmeaza iti prezentam toate lucrurile pe care sa le pui in aplicare pentru ca investitia ta sa fie una inspirata, pe termen lung.

Verifica autoturismul la un service specializat

Atunci cand ai gasit deja un model de masina care iti indeplineste toate cerintele, probabil ca iti doresti sa te asiguri ca aceasta este in regula din punct de vedere tehnic. Cu toate ca o inspectie a masinii inainte de cumparare si un scurt test-drive pot scoate la iveala anumite probleme de ordin tehnic pe care autoturismul le-ar putea avea, cea mai sigura metoda prin care te poti asigura ca vehiculul se afla in starea descrisa de vanzator este prin verificarea masinii la un service specializat.

Desi aceasta verificare va presupune un anumit cost, garantia ca achizitionezi un vehicul bun din punct de vedere tehnic te va ajuta sa economisesti bani pe termen lung si sa fii in control asupra cheltuielilor de intretinere pe care masina ta le va presupune.

Incheie o asigurare CASCO

Orice sofer cunoaste faptul ca evenimentele neprevazute sunt la ordinea zilei. O manevra executata gresit in parcare sau tamponarea usoara cu un alt participant la trafic sunt evenimente comune, insa costisitoare pentru tine. Cu toate ca este obligatoriu sa ai incheiata o polita de asigurare de raspundere civila, in cazul unui eveniment rutier pe care l-ai cauzat va fi nevoie sa acoperi personal daunele pe care vehiculul tau le-a suferit.

Pentru a te proteja de aceste situatii neprevazute si pentru a fi in control asupra cheltuielilor generate de anumite evenimente rutiere, este recomandat sa-ti inchei o asigurare facultativa CASCO, prin care vei putea fi despagubit pentru orice dauna suferita de vehiculul tau. In cazul in care alegi sa inchei online o astfel de polita, vei putea beneficia de o tranzactie rapida, din confortul propriei tale locuinte, de o multitudine de oferte dintre care poti alege si de o plata sigura, indiferent de optiunea pe care o alegi pentru a achita contravaloarea politei.

Verifica istoricul masinii

Unele masini second-hand puse la vanzare au suferit anumite daune la un moment dat si au fost reparate astfel incat sa mascheze orice problema pe care autoturismul a avut-o vreodata. Cu toate ca, in unele cazuri, reparatia a fost executata corect, de catre specialisti, ca viitor proprietar ai tot dreptul sa cunosti orice problema anterioara pe care masina a avut-o, astfel incat sa decizi daca iti doresti sa achizitionezi un astfel de automobil.

Pentru a fi la curent cu toate problemele pe care masina le-a avut, poti verifica istoricul automobilului, fie prin aplicatia pusa la dispozitie de Registrul Auto Roman, fie prin una dintre aplicatiile dedicate, care iti vor oferi informatii despre starea masinii, de la fabricatie si pana in prezent. Prin intermediul unei astfel de verificari vei putea afla daca masina a fost implicata in accidente serioase, daca a avut anumite avarii sau daca numarul de kilometri este cel real.

Un vehicul este un bun care, pe langa costul de achizitie, presupune o serie de cheltuieli constante de intretinere. Pentru a fi in control deplin asupra acestora, este necesar sa anticipezi toate evenimentele care pot genera costuri suplimentare si sa le previi printr-o serie de decizii inspirate.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...