1 Mai reprezinta o ocazie buna sa ne facem o idee despre viitorul pietei muncii in Romania. Vom avea salarii mai mari? Vor fi mai putini someri? Competitivitatea tarii noastre va creste?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a selectat cateva date reprezentative din prognoza de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Astfel, castigul salarial mediu brut este estimat sa ajunga de la 3.256 lei, cat a fost anul trecut, la 5.190 de lei, in 2021. Cresterea este sustinuta, fiind in general de 7-8 procente, an la an. Cu o exceptie notabila: 2018 fata de 2017, cand avansul a fost de peste 21%, dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, masura coroborata cu alte schimbari fiscale.
Castigul salarial mediu brut - estimari CNP
2017: 3.256 lei/luna
2018: 4.162 lei/luna
2019: 4.507 lei/luna
2020: 4.841 lei/luna
2021: 5.190 lei/luna
Castigul salarial mediu net va avea o evolutie similara. Dupa o crestere de 11% de la 2017 la 2018, apoi avansul va fi de 7-8% pana in 2021.
Castigul salarial mediu net - estimari CNP
2017: 2.373 lei/luna
2018: 2.634 lei/luna
2019: 2.855 lei/luna
2020: 3.069 lei/luna
2021: 3.293 lei/luna
Observatie: In contextul schimbarilor fiscale, salariul "pe hartie" a crescut cu peste 21% in 2018 fata de 2017, iar cel "in mana" cu doar 11%.
In plus, se mareste discrepanta intre salariile brute acordate bugetarilor si celor care lucreaza la privat. Potrivit CNP, daca diferenta intre aceste... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 00:00
Valoarea tranzactiilor a crescut spectaculos, cu 186% in 2014 comparativ cu 2013, ajungand la o valoare totala de 3,14 miliarde USD, in timp ce numarul lor a crescut cu doar 24% in acelasi interval, conform studiului EY - M&A Barometer Romania 2014.
Industria serviciilor a fost cea mai activa in fuziuni si achizitii, in timp ce tranzactiile cele mai mari au avut loc in IT, servicii si imobiliare.
Romania a marcat in 2014 cea mai mare tranzactie din domeniul IT si tehnologie, prin achizitionarea companiei LiveRail Inc de catre Facebook cu suma de 500 milioane USD.
In 2014, investitorii din Germania si Austria au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 9 si respectiv 6 tranzactii fiecare totalizand 8% din total, urmati de cei din Olanda, comparativ cu 2013 cand Polonia era cel mai activ investitor extern.
Piata romaneasca de fuziuni, dominata de tranzactii interne
Valorile de tranzactionare au fost facute publice pentru 37% din cele 182 de tranzactii care au avut loc in Romania in 2014.
Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2014 de investitorii financiari si de tranzactiile interne, numarul acestor tranzactii cumuland 55% din total.
Din numarul total de 182 de tranzactii finalizate, 47% au fost incheiate de catre investitori strategici - cu 16% mai putin decat in 2013, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari.
Procentul investitorilor financiari a inregistrat o noua crestere... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 15:45
Piata valutara din Romania a ramas intr-un echilibru continuu stabil, iar leul a traversat cinci ani de stabilitate in cinci ani de criza economica, a declarat, duminica, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cand leul se depreciaza fata de euro sunt cateva sute de mii de respiratii care se taie. Sunt cei care au credite in euro si care sunt platiti in lei. De cand a inceput practic criza economica, piata noastra valutara a ramas intr-un continuu echilibru stabil. Daca piata valutara s-ar fi prabusit, lucrurile se petreceau altfel si criza era mai grava. Stabilitatea leului a fost un factor pentru ceea ce numim noi stabilitate financiara. Practic, noi am strabatut criza insotiti de stabilitate financiara si de instabilitate in cateva domenii macro si micro economice. Leul, in cinci ani de criza, a traversat cinci ani de stabilitate (...)", a afirmat Vasilescu.
Conform unei analize de piata publicata la inceputul acestui an de catre Noble Securities, leul a inregistrat, in 2013, cea mai redusa depreciere in raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeana, moneda nationala marcand, la sfarsitul lui decembrie, o scadere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut.
La nivelul intregii Europe, lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de euro in 2013, moneda prabusindu-se cu circa 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 09:35
Publicis Groupe, grup francez de publicitate, cu afaceri de peste sase miliarde de euro in 2012, a semnat un acord prin care preia 51% din actiunile a cinci agentii afiliate, respectiv Leo Burnett & Target, Starcom MediaVest Group, Optimedia, The Practice si iLeo.
Cele cinci angentii de publicitate din Romania au peste 150 de angajati si acopera, impreuna, un spectru larg de comunicare, de la branding la digital, PR, creative si media.
In portofoilu de clienti sunt Procter & Gamble, Samsung, Avon Cosmetics, SanofiAventis, AXA Group, OMV Petrom, GlaxoSmithKline, H&M, Kraft Foods, Novartis Sandoz si Heineken.
Luna trecuta, Publicis Groupe a achizitionat si agentia de comunicare Zenith Romania.
Preluarea, pentru o prezenta mai buna in Romania
Aceasta tranzactie marcheaza un pas al Publicis Groupe care doreste sa-si intareasca pozitia pe pietele cu crestere rapida, si isi reafirma interesul fata de romania, considerata o piata prioritara din Europa Centrala si de Est.
Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de autoritatile de reglementare, urmand sa fie finalizata in primul trimestru al anului viitor.
Managementul companiilor va ramane neschimbat
Teddy C. Dumitrescu (director general al grupului Publicis Romania) si Stefan Iordache directorul general al Leo Burnett Group Romania) vor ocupa functii de CEO al operatiunilor grupului francez din Romania, Dumitrescu urmand sa ocupe si pozitia de presedinte pentru Romania. Managementul companiilor preluate de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 20:01
Valoarea totala neta a pietei de publicitate locale va fi de 295 de milioane de euro in acest an, in scadere fata de 2012, cand a ajuns la 303 milioane de euro, potrivit studiului Media Fact Book, lansat miercuri de agentia de media Initiative.
Valoarea totala neta a pietei de publicitate din Romania a scazut cu 2,6% in 2012, comparativ cu anul 2011, ajungand la 303 milioane de euro, toate mediile de comunicare fiind afectate, cu exceptia online-ului.
In 2012, Romania a inregistrat un declin usor al pietei de publicitate (2,6%), in ciuda unei tendinte globale pozitive a pietelor de publicitate (+4,1%). O contractie a pietei de publicitate din Romania este asteptata si in acest an, insa aceasta nu va depasi 3%, conform Media Fact Book. Studiul estimeaza piata de publicitate din Romania, in 2013, la 295 de milioane de euro.
Raportul mentioneaza faptul ca pe 12 aprilie a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Guvern care modifica Legea audiovizualului, ale carei prevederi vor afecta toata piata - agentii, clienti, radiodifuzori si consumatori.
Potrivit Media Fact Book, televiziunea continua sa aiba cea mai mare cota din piata de publicitate (64%), fiind umata de online (14%), outdoor - OOH (10%), print (7%) si radio (6%).
Mediul online, singurul care a inregistrat o crestere de 21%
Toate mediile au fost afectate, cu exceptia online-ului, care a inregistrat o crestere de 21%, comparativ cu 2011. Printul a fost cel mai afectat mediu (o scadere de 10%... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 14:07
Piata farmaceutica romaneasca a atins in primele trei luni 3,05 miliarde lei (696,6 milioane euro), in crestere cu 4,3% comparativ cu perioada similara din 2012, dar in scadere cu 2,5% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor Cegedim, care mentine prognoza de plus 1,4% pentru intregul an.
In euro, piata a urcat cu 3,6%.
"Desi comparativ cu trimestrul unu din 2012 suntem inca pe crestere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 miliarde lei la 3,05 miliarde lei arata clar tendinta de gripare a pietei farmaceutice, din pacate din cauza constrangerilor si nu a nevoilor. Prognoza ramane modesta, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de crestere este marginala: +0,2% in volum, +2,2% in zile de tratament si +4,5% in lei, respectiv 0,0% in euro", a declarat Petru Craciun, directorul general al firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania.
El a precizat ca Cegedim mentine prognoza de crestere de 1,4% in lei pentru intreg anul 2013, ceea ce ar putea insemna o scadere in euro sau dolari, in functie de evolutia cursurilor de schimb.
"In conditiile termenelor de plata prelungite, la nivel de ansamblu problema finantarii este esentiala, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, pana la cele mai mari, companiile producatoare) supravietuirea este o strategie de interes. Autoritatile raman cu misiunea de a gasi concomitent solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finantare in... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:09
Piata imobiliara din Romania este unica, intrucat, spre deosebire de alte piete imobiliare evoluate, piata locala nu a oferit niciodata vreun fel de predictibilitate. Ba din contra, evolutia domeniul real estate din tara poate fi comparata cu dezvoltarea unui animal salbatic: nu stii ce va face, de la un minut sau altul.
In aceste conditii, sunt stupefiat de faptul ca marile agentii imobiliare si nu numai, in fiecare an, prezic viitorul cu o incapatanare impresionanta, chiar daca isi dau seama ca sansele sa "nimereasca adevarul" sunt extrem de mici, dupa cum a aratat trecutul ultimilor 17 ani.
"Situatia este diametral opusa in afara tarii"
In alte tari dezvoltate, unde exista o piata imobiliara cu traditie, ce ofera un grad ridicat de predictibilitate, poti gasi trenduri si poti face comparatii intre diverse zone. Piata este organizata in asa fel incat poti primi informatii precise despre orice imobil, agentul imobiliar avand acces la toate informatiile. Dar acest lucru se intampla doar in momentul in care toate agentiile imobilarele lucreaza impreuna pentru binele cumparatorului si nu una impotriva alteia, orientate numai si numai catre castig, cum se intampla in Romania.
O alta problema a pietei imobiliare din Romania este absenta unui raport de piata coerent si uniform. Aici, daca studiezi raportul intocmit de cinci agentii imobiliare, iti dai seama ca toate sunt diferite, parca spunand povestea unor pieti diferite, cand toate de fapt se refera la... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 10:00
Valoarea raportata a pietei de publicitate online din Romania s-a ridicat la 91,8 milioane de lei in 2011, dupa cum se arata in cea mai recenta editie a studiului Romanian Online Advertising Study (ROADS), derulat de IAB Romania si PwC Romania.
Veniturile inregistrate de cele 22 de companii participante la studiu, in semestrul al doilea al anului 2011, se ridica la 48 milioane de lei, inregistrand o crestere de 10%, comparativ cu primul semestrul al aceluiasi an si de 9% fata de veniturile inregistrate in acelasi semestru al anului 2010.
Raportat la grupul de referinta al anului 2010, valoarea pietei de publicitate online in semestrul al doilea din 2011 a crescut cu 8,8% fata de primul semestru, insa a inregistrat o scadere cu 5,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010.
Spre deosebire de primul semestru al anului 2011, in a doua jumatate a anului, sectorul Telecom detine suprematia in ceea ce priveste valoarea investitiilor in publicitate online, secondat la o distanta considerabila de sectorul financiar si cel auto. De asemenea, ca si in ultimii doi ani, Telecom-ul este sectorul care conduce clasamentul valorii anuale a investitiilor in publicitate online.
La nivelul intregului an, dinamica veniturilor din publicitate online pentru toate companiile participante la studiu a cunoscut o crestere de 7% comparativ cu 2010. Cu toate acestea, raportat la grupul de referinta veniturile din 2011 au scazut cu 7,3% comparativ cu 2010.
Incepand cu anul acesta,... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 19:00
Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara in cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata pe 16 martie la Bruxelles, conform NewsIn."In cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata in data de 16 martie 2011 la Bruxelles, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara.
Alaturi de noul program de asistenta financiara de tip preventiv convenit cu FMI si UE, acest angajament pe termen lung va contribui la consolidarea increderii investitorilor in Romania si la revenirea economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International s-au intalnit in data de 16 martie 2011 la Bruxelles cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania (Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank).De asemenea, la reuniune au participat reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si... mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 16:00