Manuel Heilmann, Co-Fondator Coinzone: Romania e cea mai avansata tara din lume privind infrastructura Bitcoin

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 00:00
9046 citiri
Manuel Heilmann, Co-Fondator Coinzone: Romania e cea mai avansata tara din lume privind infrastructura Bitcoin
Foto: Manuel Heilmann (Arhiva personala)

Radu Georgescu, fondator al grupului GECAD si antreprenor cunoscut, care a infiintat companii precum Avangate sau ePayment, s-a asociat anul acesta cu Diwaker Singh si Manuel Heilmann, pentru a pune bazele Coinzone, o platforma globala de plati cu Bitcoin si alte cripto-monede adresata pietei europene si altor economii in curs de dezvoltare.

In prezent, fondatorii Coinzone fac eforturi pentru a aduce solutia de plata in atentia comerciantilor din Europa. Manuel Heilmann, Co-Fondator Coinzone, va urca anul acesta pe scena How to Web Conference 2014, pentru a vorbi despre oportunitatile si provocarile aduse de dezvoltarea fara precedent cripto-monedelor in general, si a Bitcoin in special.

Pana atunci insa, Business24 a stat de vorba cu Manuel Heilmann despre evolutia Bitcoin si perspectivele Coinzone in Romania si la nivel european.

Care sunt motivele care v-au determinat sa infiintati o companie in domeniul platilor digitale?

Cred ca industria platilor are un potential disruptiv, este o industrie in care nu au aparut inovatii majore in ultimii 50 de ani. Evolutia Bitcoin are potentialul de a avea un impact disruptiv si de a stimula inovatia in acest domeniu.

M-am intalnit la finalul anului trecut cu Radu Georgescu si Diwaker Singh pentru a discuta o serie de idei si credem ca Bitcoin va evolua in urmatorii ani si va transforma modul in care oamenii efectueaza plati si transfera bani, iar ultimele evolutii ale pietei confirma presupunerile noastre.

Spuneti-ne mai multe despre Coinzone, ideea din spatele proiectului si modul in care dumneavoastra si partenerii dumneavoastra o transforma in realitate?

Atat eu, cat si cei doi Co-Fondatori, avem un background solid in domeniul platilor electronice si e-commerce. De fapt, am fost concurenti in ultimii 8 ani: eu am lucrat in Europa si SUA pentru Digital River, in timp ce Radu si Diwaker lucrau la Avangate.

Atunci cand au vandut Avangate anul trecut, ne-am gandit ca a venit momentul sa facem ceva impreuna si, avand in vedere background-ul nostru, era o miscare logica sa dezvoltam o afacere cu Bitcoin.

Am discutat o serie de idei si ne-am decis la final sa construim o solutie de plati online cu Bitcoin adresata pietei europene. Acest lucru pentru ca erau numeroase solutii pentru piata din SUA, dar nici una care sa adreseze nevoile consumatorilor si furnizorilor de pe piata europeana. Am fost norocos sa il gasesc pe Alex Tarla si sa il conving sa ni se alature ca CTO.

El a angajat o echipa excelenta de programatori in Bucuresti si am reusit sa dezvoltam inca de la bun inceput o companie globala cu o cultura diferita si un produs deosebit. Imi place foarte mult faptul ca interactionez zi de zi cu o echipa raspandita pe tot globul, iar acest lucru ne ofera o perspectiva unica.

Ne puteti spune cat ati investit pentru a transforma ideea in realitate?

Imi pare rau, insa datele financiare sunt strict confidentiale si nu va pot spune cifra exacta care a fost investita in Coinzone.

Ce va pot spune insa este ca a fost nevoie de o suma substantiala pentru a pune compania pe picioare si a ne asigura ca respectam toate reglementarile legale in vigoare.

Pe data de 6 Mai a avut loc prima plata utilizand monede virtuale. Cum a evoluat activitatea voastra de atunci?

In luna mai am facut intr-adevar prima tranzactie ca test. In luna octombrie am lansat platforma cu ajutorul unor clienti selectionati din Germania si Romania. Mai mult, sute de utilizatori s-au inregistrat pe site incepand cu luna mai si urmeaza sa le oferim accces la platforma pas cu pas in urmatoarele saptamani.

Recent am lansat aplicatia pentru Android si iPhone si vom continua sa imbunatatim solutia si sa ii adaugam functionalitati in urmatoarele saptamani si luni.

Cum vedeti viitorul platilor digitale?

Cripto-monedele sunt cu siguranta viitorul si cred ca am ajuns intr-un punct din care nu ne mai putem intoarce.

Cu toate acestea, abia au fost facuti primii pasi. Cred ca Bitcoin si cripto-monedele sunt echivalente cu dezvoltarea internetului in 1994, insa acestea vor evolua mult mai rapid si vom vedea multe inovatii in domeniu care se vor extinde mai mult decat Bitcoin sau platile.

Coinzone va fi o parte din aceasta transformare si vom deschide platforma pentru a permite dezvoltatorilor sa construiasca aplicatii pe baza ei. Si lucrurile vor continua sa evolueze in urmatorii ani, exista o varietate de idei in acest sens.

Care este potentialul lor in Romania?

Romania este o piata cu 20 milioane de utilizatori, iar romanii tind sa fie mult mai deschisi decat europenii atunci cand vine vorba de noi tehnologii si testarea acestora. Romania este probabil tara cu cea mai buna oferta de Bitcoin datorita celor aproximativ 1600 de terminale existente de unde poti cumpara Bitcoin.

Din acest punct de vedere, Romania are un avantaj urias fata de alte tari unde este mult mai dificil sa cumperi moneda virtuala. In acest context, cred ca romanii vor adopta Bitcoin mai repede decat altii si il vor utiliza pentru a-si plati facturile, nota de plata la restaurant si alte cumparaturi de zi cu zi.

Din pacate insa exista foarte putine locuri in Romania care accepta Bitcoin ca moneda de plata si este obiectivul nostru sa schimbam acest lucru cat de repede posibil si sa convingem companiile sa accepte Bitcoin fara a-si asuma riscuri.

Coinzone isi propune, asadar, sa ofere oamenilor posibilitatea de a efectua tranzactii cu monede digitale. Puteti explica avantajele acestui tip de monede pentru oamenii obisnuiti? Ne puteti oferi un scenariu in acest sens?

Pot sa vorbesc din propria mea experienta. Calatoresc mult si de fiecare data cand aterizez undeva primul lucru pe care trebuie sa il fac este sa verific daca am suficienti bani cash in moneda locala pentru a plati taxi-ul pana la hotel.

Ar fi mult mai convenabil pentru calatori sa nu mai fie nevoiti sa se ingrijoreze daca au la ei moneda locala. Ar putea sa ia un taxi si sa plateasca cu Bitcoin, sa mearga la restaurante fara sa aiba cash la ei si fara sa intrebe daca accepta plata cu cardul.

Mi-ar placea foarte mult sa se intample asta si sunt convins ca sunt foarte multi oameni in situatia mea. Acest scenariu va deveni realitate foarte curand. Este doar in exemplu in care Bitcoin aduce valoare adaugata si este mult mai convenabil.

Majoritatea romanilor inca au probleme sa se familiarizeze cu folosirea cardurilor pentru cumparaturi online. Cum planuiti sa le castigati increderea in Bitcoin?

In Romania majoritatea companiilor accepta carduri de credit (cu exceptia taxi-urilor). Cu toate acestea, cash-ul este cea mai populara metoda de plata a facturilor, alaturi de terminalele electronice - chiar si atunci cand vine vorba despre cumparaturi online. Acest lucru nu inseamna ca romanii nu apreciaza lucrurile mai convenabile, ci ca nu au incredere in cardurile de credit.

Acelasi comportament este intalnit si in Germania, si in alte tari europene: oamenii isi doresc sa aiba control asupra cheltuielilor. Bitcoin le ofera acest tip de control, alaturi de convenabilitatea platilor fara numerar.

In momentul de fata nu este usor sa platesti folosind bitcoin pentru ca majoritatea portofelelor electronice nu ofera o experienta calitativa utilizatorilor. Coinzone lucreaza in prezent la solutii inovative pentru a gasi cea mai convenabila modalitate de plata pentru bunuri si servicii, atat online cat si la punctele de vanzare.

Spuneti-ne in cateva cuvinte de ce Bitcoin este o investitie buna.

Personal, sunt un sustinator al utilizarii Bitcoin pentru cumparaturile de zi cu zi. Un investitor poate insa specula cresterea rapida a pretului.

Este foarte speculativ si recomand sa investesti in Bitcoin numai in contextul in care ai facut si alte investitii in actiuni sau obligatiuni si ai ceva experienta. Unii oameni cred ca pretul corect ar trebui sa fie 4.000 USD, altii considera ca va creste la 40.000 USD in viitor.

Nimeni nu poate fi insa sigur. O alternativa mai sigura ar fi sa investesti in fonduri decat in Bitcoin.

Cand vorbim despre companii, care sunt avantajele acestora?

Sunt trei motive principale pentru care companiile ar trebui sa accepte plati in Bitcoin:

Publicitate: Adoptarea Bitcoin ca metoda de plata ofera o oportunitate extraordinara de crestere a vizibilitatii pentru primele companii care vor face acest lucru: este ceva nou si presa scrie foarte mult despre asta. Este interesant sa accepti Bitcoin pentru ca sunt inca foarte putine companii care fac asta, asa ca poti iesi foarte usor in evidenta. Iar daca atragi atentia, vei avea noi clienti si implicit o posibila crestere a veniturilor.

Costuri mai mici de tranzactionare: Comerciantii platesc un comision de aproximativ 1% pentru procesarea unei tranzactii cu Bitcoin, in comparatie cu 3-4% cat achita pentru platile cu cardul. Tranzactiile foarte mici pot costa 8-10% prin carduri de credit sau PayPal din cauza taxelor fixe percepute pentru fiecare plata.

Diminuarea tranzactiilor frauduloase: Companiile emitatoare de carduri de credit pot solicita comerciantilor sa isi asume pierderile rezultate ca urmare a tranzactiilor frauduloase sau disputate de catre clientii lor. Bitcoin elimina acest risc, alaturi de riscul de a-ti fi blocate platile cu cardul.

Ati spus ca e doar o chestiune de timp pana cand popularitatea Bitcoin va evolua si in Romania. Puteti sa faceti o estimare cu privire la timpul necesar pentru acest lucru?

Asa cum am spus inainte, Romania este probabil cea mai avansata tara din lume in ceea ce priveste infrastructura Bitcoin. Aveti curs local de schimb si 1600 de terminale in tara care permit utilizatorilor sa cumpere Bitcoin, precum si primul bancomat in Bucuresti, urmand sa fie instalate mai multe in viitorul apropiat.

Cu alte cuvinte, este foarte usor sa cumperi Bitcoin in Romania, insa trebuie ca si comerciantii sa accepte platile in aceasta moneda.

Aici intervine Coinzone. Ne bucura interesul comerciantilor si al companiilor de plati si deschiderea acestora de a accepta Bitcoin si cred ca vom vedea multe companii care vor adopta aceasta metoda de plata in urmatoarele luni.

Colaboram deja cu mai multe companii locale pentru a accelera procesul de adoptare al platilor prin Bitcoin si veti observa cu siguranta asta curand.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni parte din comunitatea Coinzone?

Am dezvoltat un API care permite partenerilor sa integreze cu usurinta Coinzone in serviciile pe care le ofera sau sa dezvolte folosind ca baza solutia noastra. Coinzone isi propune sa aduca valoare afacerilor, consumatorilor si partenerilor, dar si comunitatii dezvoltatorilor, iar acest lucru a fost un obiectiv primordial al nostru inca de la bun inceput.

Acest material face parte din campania "New beginnings" si este realizat impreuna cu How to Web Conference, cel mai important eveniment dedicat inovatiei, tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. Cea de a cincea editie internationala a conferintei este dezvoltata cu sprijinul Telekom Romania, Bitdefender si Grapefruit si va avea loc pe 20 si 21 noiembrie in Bucuresti. Aceasta aduce impreuna peste 70 de invitati de pe 4 continente care vor discuta despre tendintele viitorului & antreprenoriat, product management, dezvoltarea de jocuri si investitii de tip angel. Agenda evenimentului si lista completa a invitatilor sunt disponibile online pe site-ul conferintei http://howtoweb.co

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Manuel Heilmann Coinzone, #tranzactii Bitcoin, #Bitcoin Romania , #Manageri