Premierul ungar Viktor Orban a criticat, duminica, politica Uniunii Europene fata de Rusia, adaugand ca presedintele rus Vladimir Putin a consolidat anvergura tarii sale la nivel international, relateaza site-ul agentiei ruse Tass.
"UE nu isi da seama ca fata de Rusia este necesar sa demonstram in acelasi timp forta si disponibilitate de cooperare. Politica europeana fata de Rusia este gresita, intrucat este prea unilaterala. Ungaria are o influenta conditionata, iar decizia este luata de catre statele mari din UE, care vor cu siguranta sanctiuni impotriva Rusiei. Noi am folosit veto-ul (in contextul masurilor de limitare) pentru a mentine unitatea UE", a spus Orban intr-un interviu pentru publicatia germana Welt am Sonntag.
Seful guvernului de la Budapesta a precizat, in mod ironic, faptul ca trebuie sa critici liderii rusi "pentru a fi un bun european", in timp ce vorbele pozitive, "chiar si jumatate de fraza", sunt foarte riscante.
"In ciuda acestui fapt, este foarte clar ca Putin si-a facut din nou tara puternica, Rusia este din nou un jucator in politica internationala. Occidentul plaseaza libertatea in pozitia de varf. Rusia este in primul rand preocupata de pastrarea unitatii tarii, iar restul poate veni mai tarziu. UE nu poate intelege Rusia", a mai spus Viktor Orban. ...citeste mai departe despre "Viktor Orban critica politica Uniunii Europene fata de Rusia: Putin si-a facut din nou tara puternica. Libertatea poate veni mai tarziu" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 22:10
Cu un deceniu in urma, Europa Centrala si de Sud-Est popula imaginatia americanilor cu o serie de natiuni mici, dar eroice, care impartaseau idealurile democratice ale Statelor Unite.
Washingtonul le-a invitat in NATO, pentru a opri extinderea instabilitatii politice din Orientul Mijlociu si expansiunea Rusiei.
Acum insa, multi dintre cei care au impartasit viziunea lui Donald Rumsfeld asupra "noii Europe" se tem ca aceste state cu rol strategic vital au devenit caii troieni ai Moscovei in cadrul aliantelor Occidentale, sustine politologul bulgar Ivan Krastev, intr-un editorial din New York Times.
Fisuri periculoase
Unul dintre semnalele privind aparitia unor brese in politica comuna a statelor din UE l-a transmis presedintele ceh Milos Zeman, in momentul in care a anuntat participarea sa la ceremonia de aniversare a 70 de ani de la victoria trupelor sovietice in fata nazistilor germani.
Parada de la Moscova pentru celebrarea victoriei aliatilor impotriva nazismului este un eveniment boicotat de toti liderii europeni, ca urmare a tensiunilor existente intre Rusia si UE pe tema conflictului din Ucraina.
Cu chiu cu vai, in urma presiunilor interne, Zeman a retras confirmarea prezentei sale la eveniment, fara a anula, insa, calatoria catre capitala Rusiei din acea perioada.
Ceva mai la sud-est de Praga, un alt admirator al lui Vladimir Putin, premierul ungar Viktor Orban, se afla pe punctul de a bloca propunerea Bruxelles-ului de creare a unei piete... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 15:39
Ambasadorul rus la Budapesta a declarat ca Ungaria s-ar putea transforma intr-un centru regional de distributie a gazelor rusesti.
In acest moment, Ungaria are o capacitate de stocare a gazelor de 6 miliarde de metri cubi de combustibil, iar multe dintre depozite nu sunt folosite in intregime, informeaza TVR.
Ungaria si-a resetat politica externa si joaca la doua capete - analisti romani
Premierul ungar, atac la lideri din UE: Incearca sa izoleze Rusia
Si Romania a negociat cu Rusia in urma cu cativa ani pentru a gazdui in depozite gaz rusesc, inca capacitatea de depozitare a Romaniei este la jumatate fata de cea a Ungariei.
Negocierile au fost purtate pe vremea fostului ministru al Economiei Ion Ariton si vizau obtinerea unor preturi mult mai bune la combustibilul rusesc.
Fostul ministru Ariton a discutat atunci cu Gazprom despre depozitul de la Roman-Margineni, care are ...citeste mai departe despre "Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 15:13
Interesul geostrategic al Ungariei este sa nu aiba o frontiera comuna cu Rusia, a subliniat premierul Viktor Orban in timpul unei reuniuni cu ambasadorii ungari, desfasurata luni la Budapesta.
"Ungaria are 200.000 de motive sa promoveze pacea in Ucraina. Desi zonele de conflict sunt relativ departe de Ungaria, nu trebuie sa subestimam riscurile", a spus Viktor Orban. "Destabilizarea Ucrainei intra clar in conflict cu interesele ungare. Trebuie sa fie o tara intre Rusia si Ungaria, nu dorim o frontiera comuna cu Rusia", a subliniat in continuare premierul ungar, aratandu-se preocupat in special de situatia minoritatii maghiare din Ucraina.
"Integritatea si ...citeste mai departe despre "Viktor Orban: Ungaria nu vrea o granita comuna cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2015, ora 20:55
Croatia ar trebui sa ia in considerare rascumpararea participatiei detinute de MOL la compania croata INA pentru a solutiona disputa dintre Guvernul de la Zagreb si grupul energetic maghiar, a afirmat, vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite Bloomberg.
Croatia foloseste metode "non-economice" pentru a intimida MOL, a afirmat Orban intr-un interviu acordat postului public de radio. Reactia oficialului maghiar vine dupa ce politia de la Zagreb a informat ca un mandat de arestare european si o "alerta rosie" a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat in Croatia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petroliera croata INA.
"Recomandam Croatiei sa ia in considerare - asa cum facem noi de obicei in Ungaria - sa preia aceste actiuni si sa stabileasca pretul lor intr-un mod obiectiv. Dar nu este necesar sa aresteze pe nimeni", a declarat Orban.
In anul 2003, Croatia a vandut 25% din actiunile companiei petroliere INA catre MOL, iar ulterior a permis firmei ungare sa-si majoreze participatia pana la aproape 50% si, de asemenea, sa preia controlul managerial la firma croata. In ultimii ani, au aparut tensiuni intre MOL si Guvernul croat, care detine 44,8% din actiunile INA, in conditiile in care autoritatile de la Zagreb acuza firma ungara ca nu a investit suficient in INA, iar MOL sustine ca Croatia nu a respectat promisiunea de a vinde operatiunile INA cu pierderi din... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 11:59