Putin: Nabucco are putine sanse de reusita

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:01
1102 citiri
Putin: Nabucco are putine sanse de reusita

Proiectul Nabucco, la care participa si Romania, are putine sanse de reusita, a afirmat premierul rus, Vladimir Putin, in timpul unui forum organizat de Clubul Valdai, transmite RIA Novosti citat de Mediafax.

"Principala problema a Nabucco este lipsa asigurarii volumelor de gaz necesare pentru functionarea conductei", a afirmat Putin in timpul unei dezbateri initiate de directorul Centrului pentru Relatii Internationale si Analiza Strategica din Turcia, Sinan Ogan.

Clubul international de reflectie Valdai este organizat din 2004 de RIA Novosti, Consiliul pentru Politica Externa si Aparare, impreuna cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia in politica globala", respectiv Russia Profile, si reuneste anual sute de experti din diferite tari, specializati in problema Rusiei.

Putin a adaugat ca Rusia nu este furnizor al Nabucco, depozitele din Iran nu au fost inca dezvoltate suficient, iar in Azerbaidjan volumul productiei a fost modest si, in plus, oficialii de la Baku au semnat deja un contract pentru a livra gaze naturale Rusiei.

"Exista inca Turkmenistan, dar ramane neclar ce volum de gaze naturale ar putea asigura, avand in vedere capacitatea de 30 de miliarde de metri cubi a gazoductului care va aproviziona China cu gaze din Turkmensitan", a spus Putin.

Exista, de asemenea, alte dificultati grave, care impiedica punerea in aplicare a proiectului Nabucco, a adaugat el. Gazoductul Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.

Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

Consortiul Nabucco a semnat, luni, un acord cu Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC, membra a Grupului Banca Mondiala, pentru inceperea evaluarii proiectului si atragerii unei finantari potentiale de patru miliarde euro.

Rusia sprijina, prin intermediul Gazprom constructia gazoductului rival South Stream.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#putin, #nabucco, #south stream, #gazoduct , #stiri Energy Holding