Iuscenko: Nabucco se va face daca UE doreste asta cu adevarat

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 15:53
1114 citiri
Iuscenko: Nabucco se va face daca UE doreste asta cu adevarat

Fostul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, a declarat ca gazoductul Nabucco se va construi doar daca Uniunea Europeana isi doreste cu adevarat acest lucru si se intreaba cat de responsabili suntem daca am alege sa participam si la proiectul South Stream, informeaza NewsIn.

"Aceste proiecte (South Stream si Nabucco) necesita cateva intrebari. Una dintre ele ar fi daca Romania si Uniunea Europeana au posibilitatea de a construi un gazoduct din Asia Centrala catre Europa ca o alternativa noua. Sau exista vreun motiv pentru care alegi sa construiesti un gazoduct avand aceeasi sursa de aprovizionare ca si Rusia?

Daca South Stream se va construi, Rusia va monopoliza transportul de gaze. De aceea v-as intreba cat de responsabili sunteti pentru securitatea energetica nationala? Cum veti explica populatiei riscul asumat?", a declarat miercuri Viktor Iuscenko.

Intrebat daca proiectul Nabucco are sanse sa fie dezvoltat, fostul presedinte al Ucrainei a spus ca acest lucru ar depinde de un singur lucru: daca UE doreste cu adevarat sa il faca si cand responsabilii europeni nu vor privi acest proiect ca pe ceva aditional. "Este o problema a mecanismului de securitate interna", a afirmat acesta.

In ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Rusia, Iuscenko a precizat ca acestea ar trebui sa fie "placute".
 
"Dar sa nu uitati ca, atunci cand vorbesti de politica Rusiei si de cea a UE, inclusiv a Romaniei, acestea sunt politici foarte diferite. Vorbim de ideologii diferite, de dileme diferite. De aceea nu e usor sa dezvolti relatii cu Rusia. Iar scopul nostru este sa integram politica ucraineana in valorile europene", a precizat fostul presedinte al Ucrainei.

Viktor Iuscenko a fost presedinte al Ucrainei intre 2005 si 2010. Fostul presedinte al Ucrainei participa zilele acestea in Polonia, la Forumul Economic de la Krynica-Zdroj.
 
Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

#gazoduct, #nabucco, #viktor iuscenko, #proiect south stream, #gaze, #transport gaze , #UE