Bulgaria, tot mai cautata de rusi. Ce interes are Putin?

Luni, 24 August 2015, ora 16:44
3491 citiri
Bulgaria, tot mai cautata de rusi. Ce interes are Putin?
Foto: Gazprom

Tonul lui Putin fata de unele tari membre UE si NATO, cu care Moscova intretinea relatii stranse inainte de criza ucraineana, parcurge intreaga gama muzicala a discursului politic din repertoriul Kremlinului.

Un bun exemplu in acest sens este Bulgaria, o tara care a avut de suferit in urma anularii proiectului South Stream, dar fata de care Putin manifesta un interes in crestere in ultima vreme, remarca portalul Deutsche Welle.

Din Rusia, cu dragoste

In luna iulie, un discurs al premierului Boiko Borisov lasa sa se inteleaga ca Sofia nu ar spune nu reluarii legaturilor stranse cu Moscova.

"Este de inteles ca presedintele Putin a criticat Bulgaria, dar suntem acuzati pe nedrept. Nu a fost dorinta noastra sa inghetam relatiile cu Rusia", explica premierul bulgar.

Borisov se referea direct la mentinerea sanctiunilor economice dictate de UE impotriva Rusiei, masura consimtita si de Bulgaria, alaturi de celelalte 27 de state ale Uniunii.

Totodata, premierul bulgar raspundea cu aceasta ocazie si acuzei aduse de Vladimir Putin pe 1 decembrie 2014 la Ankara, moment in care liderul rus anunta decesul proiectului South Stream, un gazoduct ce trebuia realizat in parteneriat de Rusia si UE.

Din perspectiva Kremlinului, Bulgaria se face vinovata de esecul proiectului, "nefiind in stare sa se comporte ca un stat independent".

Saptamana trecuta insa, Moscova a schimbat tonul, Putin afirmand ca respecta alegerea cetatenilor bulgari de a se alatura blocului NATO si manifestand speranta ca relatiile dintre cele doua tari vor evolua, chiar si in ciuda dificultatilor unor proiecte precum South Stream.

In Bulgaria, declaratia liderului de la Kremlin a fost privita ca "un semnal clar de reconciliere pe un ton complet nou in relatiile bilaterale".

Gazprom, la inaintare

Ca in toate propiectele de politica externa ale Rusiei, Gazprom joaca din nou rolul de unealta asezata in mainile Kremlinului.

In cadrul unei vizite facute in Crimeea la inceputul saptamanii trecute, Putin a mentionat ca intentioneaza sa reia relatiile cu Bulgaria "pe toate caile posibile". Iar acestea nu sunt decat doua.

Primul traseu pe care Putin isi poate extinde influenta catre Sofia vizeaza proiectele gazoductelor pe care Rusia le intinde spre flancul sud-estic al Europei.

In acest moment, soarta Turkish Stream, inlocuitorul gazoductului South Stream in viziunea Kremlinului, pare din ce in ce mai incerta, iar vocile unor observatori considera ca reluarea discutiilor pentru un gazoduct Rusia-Bulgaria nu este imposibila.

Din moment ce Moscova nu a trimis niciun act oficial de denuntare a proiectului South Stream, acesta poate fi readus oricand in discutie cu partenerii bulgari.

Speculatii privind "resuscitarea" proiectului au fost auzite atat in cercurile oficiale de la Moscova, cat si la Sofia.

Ultima confirmare a venit pe 19 august de la ministrul Energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, care a declarat ca Sofia nu a renuntat niciodata oficial la acest proiect.

In cautarea verigii slabe

A doua cale pe care Putin o poate urma consista in reluarea jocului de slabire a coeziunii UE si NATO, tema abordata in relatiile intretinute pana cu acum de Moscova cu Ungaria si Grecia.

Iar aici, Bulgaria se poate dovedi un taram mai fertil, unde Rusia beneficiaza de un suport larg al politicienilor.

Liderii de la Moscova se bucura de o larga aderenta in sanul actualei opozitii bulgare, reprezentata de Partidul Socialist.

"Este clar ca ni s-a transmis o imagine falsa a Rusiei. Prioritatile Moscovei difera mult fata de imaginea lasata de un stat constant agresiv", a declarat un purtator de cuvant al socialistilor bulgari.

Acesta a afirmat ca, prin prisma pozitiei sale geostrategice si a legaturii seculare cu Rusia, Bulgaria ar trebui sa joace un rol de mediator in detensionarea conflictului dintre Moscova si Occident.

Desi o astfel de propunere ar parea pe placul publicului larg, politicienii de la Sofia stiu ca reprezinta o sarcina mult prea mare pentru o tara de dimensiunile Bulgariei.

Inclusiv premierul Borisov a recunoscut intr-un interviu ca sanctiunile impotriva Rusiei au divizat societatea bulgara. "Ma rog la Dumnezeu ca liderii occidentali sa gaseasca o solutie si sa retraga aceste sanctiuni", a afirmat prim ministrul Bulgariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Soth Stream, #relatii Bulgaria Rusia, #politica externa Moscova, #vladimir putin, #gazprom , #Presedintele Rusiei