Romania ar trebui sa aleaga intre South Stream si Nabucco

Vineri, 08 Mai 2009, ora 09:06
1507 citiri
Romania ar trebui sa aleaga intre South Stream si Nabucco

Romania ar trebui sa aleaga intre South Stream si Nabucco, evitand multiplicarea proiectelor paralele de gazoducte, a declarat, joi seara, la The Money Channel, Susanne Nies, specialista in energie la Institutul Francez de Relatii Internationale, potrivit Newsin.

"Romania ar trebui sa aiba un singur gazoduct care sa traverseze tara, n-are rost sa fie dezvoltate doua gazoducte. Depinde totul de perceptia dumneavoastra legata de Rusia. Eu nu impartasesc aceasta nebunie care spune ca rusii sunt cei rai. Nu poate fi considerata demonica o tara, este o exagerare. De ce sa nu facem un proiect cu Rusia? Si atunci gazul ar trece prin Romania, ne gandim si la South Stream si la Nabucco", sustine Susanne Nies.

Cat priveste strategia Uniunii Europene, Susanne Nies a precizat ca aceasta este foarte clara.

"In acest moment, in a treia versiune legislativa exista clauza tarilor terte si nu exista nici un mijloc ca Gazprom sa cumpere infrastructuri in Europa daca acestea nu au facut acelasi lucru, adica nu s-a mentinut o linie de demarcatie clara. Exista niste mecanisme de protectie si cred ca nivelul de alerta este foarte ridicat, uneori chiar prea ridicat, vecin cu o panica irationala", sustine Susanne Nies.

Ea a explicat ca, desi in criza Ucraina-Rusia, intreruperea furnizarii de gaze nu a vizat direct Romania, tara noastra a avut, totusi, de suferit din cauza unei retele de transport deficitare.

"Trebuie imbunatatita (reteua n.r.) si trebuie sa creasca cererea pentru gaze. Nabucco face parte, intr-o anumita masura, din raspunsul pe termen mediu la aceasta problema, dar alte raspunsuri sunt gazele naturale lichefiate care pot sa vina prin Grecia si trebuie ameliorate aspectele de infrastructura", a precizat Susanne Nies.

Ea a adaugat ca este absolut necesar ca reteua de infrastructura sa fie imbunatatita, astfel incat sa fie eficientizat si consumul de energie.

Intrebata care ar trebuie sa fie cartea pe care sa o joace Romania - sa mearga cu South Stream sau cu Nabucco? - Susanne Nies a raspuns ca Romania se confrunta cu aceeasi problema ca Ungaria, in care proiectul Nabucco - al Uniunii Europene -este sustinut prin declaratii, "dar ulterior politicieni merg la Moscova sa semneze pentru South Stream".

"Doriti ca Romania sa joace un rol pe harta energetica a continentului si este o dorinta legitima pentru ca are un anumit nivel foarte bun de guvernare, dar este si problema infrastructurii care se afla undeva intre sectorul public si cel privat. Investitiile se fac de catre privati, iar presedintele Basescu nu poate interzice unei companii sa ia anumite decizii, deoarece guvernele exista ca sa ofere doar un cadru de acorduri. Eu cred ca trebuie sa fie evitata multiplicarea proiectelor paralele", a concluzionat specialista in energie a Institutului Francez de Relatii Internationale.

#gazoducte, #nabucco, #romania, #south, #stream , #stiri Gazprom