Romania si Grupul de la Visegrad: Care e noul joc de geopolitica europeana

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 19:44
973 citiri

In cercurile eurofile de la Bucuresti se manifesta teama ca noile evolutii din spatiul Europei Centrale ar provoca reverberatii interne, fapt care explica si apelul intempestiv al fostului premier Dacian Ciolos.

Am remarcat o ingrijorare crescanda a anumitor cercuri cu privire la posibilitatea ca Guvernul actual sa discute prea indeaproape cu Budapesta si cu celelalte capitale din Grupul de la Visegrad.

Fostul prim-ministru, Dacian Ciolos, in general destul de retras, a cerut imperios ministrului de Externe Teodor Melescanu sa prezinte public continutul discutiilor cu tarile V4, avertizand ca o apropiere prea mare ar dauna relatiei cu Germania si Franta. Iar a doua zi dupa participarea acestuia la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad cu Balcanii de Vest, presedintele Iohannis a intervenit personal pentru a nu lasa loc la nicio presupunere: "In ultimii ani grupul de la Visegrad are unele opinii care sunt foarte diferite de ale noastre si in acest moment, dupa parerea mea, o apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista".

Lasam deoparte speculatiile neprofesioniste care vad in V4 o cale pentru o apropiere nepermisa de Rusia si care sunt cel putin stranii, daca observam ca un pilon de forta al acestui grup e reprezentat de Polonia conservatoare, o fidela a viziunii geopolitice a lui Zbigniew Brzezinski.

In fine, sa nu uitam ca cele mai dezvoltate relatii comerciale cu Rusia le intretine actualmente Germania, ca sa nu mai spunem ca, la finele saptamanii trecute, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un adversar al V4, a indemnat din nou la o reinnodare a relatiilor cu Rusia: "Ne-am putea oare imagina cu adevarat viitorul Europei fara sa avem in vedere marea Rusie?", s-a intrebat presedintele Comisiei in cadrul unui discurs tinut vineri la Universitatea din Luxemburg.

Prin urmare, daca dam deoparte acest balast polemic, vedem mai clar ca "teama" de V4 nu are nicio legatura cu Rusia, ci mai curand cu opiniile acestor tari referitoare la politica migrationista si la viitorul constructiei europene. Aceasta este marea problema care devine insa, pe zi ce trece, tot mai mare.

Duminica s-au desfasurat alegerile legislative din Austria, pe care le-a castigat partidul crestin-democrat (OVP) condus de tanarul sau lider Sebastian Kurz, un critic fervent al politicii migrationiste initiate de guvernul de la Berlin. Dar mai semnificativ este ca viitorul guvern austriac ar putea fi constituit de crestin-democra ...citeste mai departe despre "Romania si Grupul de la Visegrad: Care e noul joc de geopolitica europeana" pe Ziare.com

#Romania Visegrad, #Teodor Melescanu Visegrad, #Dacian Ciolos Visegrad , #Stiri International