Se lucreaza la o strategie de securitate energetica pe termen mediu a Romaniei

Sambata, 25 Noiembrie 2006, ora 07:53
1470 citiri

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Economiei si Comertului lucreaza la o strategie integrata de securitate energetica a Romaniei pe termen mediu, urmand ca documentul sa fie prezentat Guvernului spre aprobare in urmatoarele luni, iar apoi in CSAT, a declarat, vineri, seful diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu.Prezent la incheierea cursurilor Scolii pentru tinerii diplomati 'Nicolae Titulescu', ministrul Ungureanu a aratat ca la sedinta CSAT din aceasta saptamana s-a discutat pentru prima oara in 16 ani despre o strategie energetica 'cu bataie medie', fiind subliniata necesitatea gasirii unor solutii alternative de alimentare, deoarece independenta energetica partiala a Romaniei, sustinuta de propriile resurse, mai poate dura cel mult 10-15 ani.

'Romania trebuie sa intretina sansa prosperitatii sale dupa aderarea la Uniunea Europeana si sa castige politic din aceasta cvasi-independenta. Nu ne gandim doar la consumul intern, ci la cum putem transforma Romania in tara de tranzit prin punerea in practica a proiectelor Nabucco si a conductei Constanta-Trieste', a spus ministrul afacerilor externe.

El a adaugat ca directii strategice pentru Romania sunt si orientarea spre tari furnizoare, cum ar fi Libia sau statele arabe, dar cea mai mare importanta este acordata valorificarii potentialului energetic de la est de Marea Neagra. 'Avem nevoie de securizarea rutelor de tranzit ale energiei din Marea Neagra, rezolvarea conflictelor inghetate din zona fiind interdependenta de acest obiectiv', a spus ministrul Ungureanu, aratand ca la Summit-ul NATO de la Riga se va discuta despre securitatea energetica in zona pontica.

De asemenea, in ceea ce priveste conturarea politicii energetice comune a UE, Mihai-Razvan Ungureanu a aratat ca Romania sustine ca relatia dintre tarile europene si Rusia trebuie sa fie bazata pe principii cum ar fi libera concurenta, competitivitatea, transparenta, reciprocitatea si nediscriminarea, astfel incat sa se ajunga la crearea unei relatii de credibilitate si predictibilitate intre furnizor si consumator. 'Interdependenta energetica dintre Rusia si UE este reala in prezent, dar se poate ca in viitor Moscova sa acorde prioritate aprovizionarii pietei chineze', a aratat seful diplomatiei romane.

'Trebuie sa insistam pentru deschiderea Gazprom catre investitii ale companiilor europene de energie, care au capacitatea de a debloca fondurile necesare', a afirmat seful diplomatiei romane.

Totodata, oficialul roman a mai subliniat necesitatea solidaritatii tarilor membre UE in sustinerea unei politici energetice comune in relatia cu Rusia. 'Puterea UE vine din a vorbi cu o singura voce', a spus Ungureanu.

Editia din acest an a Cursurilor 'Nicolae Titulescu' a reunit 30 de tineri diplomati reprezentand Bulgaria, China, Finlanda, Germania, Iordania, Israel, Japonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Norvegia, Romania, Federatia Rusa, Slovacia, S.U.A. si Ungaria. Tema editiei din acest an a fost: 'Securitate, Energie, Diplomatie ? Provocari la inceputul secolului al XXI-lea'.

Rompres