Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE depinde energetic de Rusia mai putin decat se pare

UE depinde energetic de Rusia mai putin decat se pare

Uniunea Europeana este mai putin dependenta de gazele naturale importate din Federatia Rusa decat se pare la prima vedere, iar aceasta dependenta scade treptat in ultimii ani, a declarat luni la Chisinau, Nicu Popescu, expert la Consiliul European pentru Relatii Externe din Londra, transmite NewsIn Popescu, care a participat la o dezbatere publica, a declarat ca doar sapte la suta din totalul de necesitati energetice ale UE sunt acoperite de gazele naturale din Federatia Rusa, restul de 93 la suta din necesitati este acoperit de alte resurse energetice, sau gaze importat din alte parti.

Cele mai dependente state de gazele naturale ruse sunt cele din Europa de est - Tarile Baltice, Polonia, Ungaria, Finlanda si partial Romania. Finlanda importa 100 la suta din gaze, dar aceasta materie prima reprezinta doar 12 la suta din necesitatile energetice ale Finlandei.

Chiar daca teoretic se intampla ceva, 88 la suta din necesitatile energetice sunt asigurate din alte resurse, a mai comunicat expertul.

Referindu-se la alti mari consumatori de gaze naturale importate din Federatia Rusa - Italia si Germania, Popescu a declarat ca in aceste state cererea la acest produs este in continua scadere in ultimii ani.

Aceasta se intampla, potrivit lui, din cauza faptului ca Rusia nu poate exporta un volum mai mare de gaze naturale, iar cererea din piata interna incepe sa fie indestulata din contul altor furnizori.

Popescu a anuntat ca in curand Consiliul European pentru Relatii Externe va publica un studiu pe aceasta tema.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1420 ori