"Nabucco, scump si greu de securizat"

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 23:07
1712 citiri
"Nabucco, scump si greu de securizat"

Comisarul desemnat al energiei, germanul Guenther Oettinger, a spus, raspunzand unei intrebari a europarlamentarului Adina Valean, ca Nabucco este un proiect foarte costisitor, care are sens numai daca se poate asigura securitatea transportului resurselor energetice pe termen lung.

Adina Valean, europarlamentar al PNL, l-a intrebat pe Oettinger, la audierile din PE, daca are in vedere, in mandatul sau, reconfigurarea rutei gazoductului Nabucco. "Ruta Nabucco este in teorie deja definita, mai este nevoie numai ca toate statele implicate in proiect sa isi ia un angajament ferm privind lucrurile stabilite", a raspuns candidatul Germaniei.

"Nabucco este un proiect foarte costisitor si va avea sens numai daca vom putea asigura pe termen lung securitatea transportului pentru intregul volum energetic avut in vedere", a evidentiat comisarul desemnat pentru energie.

In acest sens, el a atras atentia ca exista probleme privind posibilele tari furnizoare de gaz care inca nu au parcurs toate etapele democratizarii si in care nu sunt indeplinite toate criteriile de securitate.

"O sa ma concentrez, alaturi de colegii mei, ca tratatele semnate pentru Nabucco cu aceste state furnizoare sa fie ferme si foarte sigure", a spus comisarul propus de Germania.

El a atras atentia ca Azerbaidjanul este o tara de incredere, care doreste sa isi dezvolte relatii stranse cu ea si cu care se pot dezvolta proiecte sigure. Europarlamentarul roman Adelina Valean nu a parut multumita de raspunsul lui Oettinger.

"Pentru a fi viabil Nabucco trebuie sa fie reconfigurat pe alte rute, dar aceasta este doar opinia mea si poate o veti lua in considerare in timpul mandatului dumneavoastra", a comentat Valean.

Pentru ca avea dreptul si la o intrebare suplimentara, Valean l-a chestionat pe comisarul german despre "triunghiul amoros dintre Rusia, Ucraina si UE, construit pe tema gazelor".

Oettinger, care a fost amuzat de intrebare sau de modul in care a fost ea formulata, a raspuns ca, intr-adevar, acest "triunghi amoros" este unul periculos, dar ca UE a reusit sa fructifice pozitiv participarea sa la aceasta formula si ca, prin contacte apropiate cu Kievul si Moscova, a reusit sa depaseasca perioadele dificile si de criza.

"Criza gazelor de anul trecut a fost un fel de test pentru intregul sistem energetic european si cred ca toti cei implicati au invatat multe din acest episod. Ca umare a acestei crize s-au luat masuri foarte curajoase", a spus germanul, completand ca in UE ar trebui sa existe tratate de solidaritate care se intre in vigoare pe timp de criza.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana, ca alternativa la importul din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

La 13 iulie 2009, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. Cu toate acestea, recent au aparut informatii potrivit carora Romania ar avea in vedere si alaturarea proiectului South Stream.

Aleksandr Medvedev, vicepresedintele companiei Gazprom, a declarat ca va intreprinde in luna ianuarie 2010 o vizita in Romania, precizand ca exista perspective ca Romania sa fie inclusa in proiectul South Stream.

Mai mult, Medvedev a sustinut chiar ca Romania ar dori sa inlocuiasca Bulgaria in South Stream. "Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect", a declarat Aleksandr Medvedev.

"In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream", a subliniat vicepresedintele Gazprom.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca South Stream va trece oricum prin partea romaneasca a Marii Negre. "South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a mai atras atentia Videanu. 

#nabucco, #gazoduct, #gaze , #stiri Gazprom