Volumul investitiilor imobiliare din Romania in anul 2019 a depasit borna de un miliard de euro, totalizand aproximativ 1,06 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de nivelul inregistrat in 2018, arata datele departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. Volumul atins in 2019 marcheaza totodata un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzactiilor de investitii pe piata imobiliara romaneasca.
"2019 a fost anul oraselor regionale pentru tranzactiile cu cladiri de birouri, Cluj-Napoca atragand investitii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzactionat la nivelul tarii, insa Bucurestiul a ramas lider, cu 64% din totalul tranzactiilor. Cladirile de birouri au fost principalele produse tranzactionate, reprezentand aproape 75% din totalul tranzactiilor la nivel national.
Apetitul pentru cladirile de birouri din Capitala ramane in continuare ridicat si sunt multiple oportunitati, atat in zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) si nordul Bucurestiului, precum si in zonele dinamice, aflate in continuare in plin proces de dezvoltare, precum vestul orasului", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania, companie care a consiliat in 2019 vanzarea unui pachet de trei cladiri de birouri din Cluj-Napoca, detinut de grupul de firme Hexagon.
Din punct de vedere al profilului cumparatorilor, investitorii israelienii ocupa primul loc prin tranzactia record... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:10
Valoarea tranzactiilor din piata imobiliara romaneasca a depasit patru miliarde de euro in ultimii cinci ani, cei mai activi cumparatori fiind investitorii sud-africani, cu o cota de piata de 28%, acestia fiind urmati de investitorii greci (14%), francezi (10%) si romani (7%), conform unei analize de specialitate remisa marti AGERPRES.
In intervalul analizat, piata locala a atras investitori din peste 15 tari de pe patru continente, atentia cumparatorilor fiind concentrata preponderent asupra proprietatilor din Bucuresti, cu o cota de 69% din capitalul plasat. Potrivit analizei firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, tranzactii importante au fost realizate si in Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Craiova sau Pitesti, cota de piata a acestor orase variind intre 2% si 5%.
Segmentul cladirilor de birouri reprezinta clasa preferata de active, cu o pondere de 39% in volumul tranzactionat, urmat indeaproape de retail, cu o cota de 34%. Sectorul industrial a generat tranzactii de circa 700 de milioane de euro, avand o cota de 18%, in timp ce valoarea tranzactiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).
Analistii imobiliari apreciaza, in context, ca piata imobiliara locala va continua sa genereze lichiditate, permitand dezvoltatorilor sa se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 15:58
Volumul investitiilor imobiliare in Romania in anul 2017 este estimat la un miliard de euro, valoare cu aproape 10% mai mare decat cea inregistrata in 2016 (890 milioane euro), conform unui studiu realizat de o companie de consultanta imobiliara, remis joi AGERPRES.
Valoarea reprezinta 8% din totalul consemnat in regiunea Europei Centrale si de Est, de 12,17 miliarde de euro.
Ritmul de crestere a pietei romanesti este, conform studiului JLL Romania, cu mult peste cel al intregii regiuni (3,3% fata de 2016), dar, cu toate acestea, volumul din Romania ramane sub potential.
Specialistii se asteapta, avand in vedere tranzactiile in curs, ca 2018 sa fie un an bun pe piata romaneasca in ton cu estimarile privind volumele din ECE care indica pentru acest an depasirea recordului consemnat in 2017. Interesul investitorilor pentru regiune ramane ridicat.
Polonia si Cehia s-au mentinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cota de piata de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), Romania (8%), SEE (8%) si Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL. In Romania, numarul tranzactiilor a crescut, valoarea medie fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro.
Volumele pietei au fost dominate de tranzactiile cu proprietati de retail (43%), in timp ce segmentul industrial si logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piata hoteliera cu 18% si de cea de birouri cu 17%.
"Tranzactia prin care Elbit Imaging a... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 14:47
2Valoarea tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est (ECE) a scazut anul trecut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul injumatatirii sumelor atrase de Rusia, in timp ce Romania a inregistrat un nivel record, devenind a patra destinatie, dupa Polonia, Rusia si Cehia, potrivit CBRE.
Datele CBRE arata ca Romania a atras in 2014 un volum al tranzactiilor cu proprietati imobiliare - spatii de birouri, de retail sau industriale - de 1,124 miliarde de euro, in crestere cu 220% fata de 2013, cand a inregistrat 351 milioane de euro, potrivit Mediafax.
Fata de 2013, Romania a urcat o pozitie, in locul Slovaciei.
Cu toate ca in 2014 Romania a atins un record, piata locala a investitiilor imobiliare ramane sub cea din Rusia (2,261 miliarde de euro fata de 5,3 miliarde de euro cu un an inainte), Polonia (2,9 miliarde de euro fata de 3,25 miliarde de euro) si Cehia (peste 1,9 miliarde de euro comparativ cu 1,3 miliarde de euro).
Romania a inregistrat cel mai mare avans al tranzactiilor imobiliare din regiunea analizata, daca este exclusa Bulgaria, unde au fost tranzactionate active de 89 milioane de euro, fata de 3 milioane de euro in 2013. Regiunea analizata mai include Ungaria, Ucraina, Serbia, Slovacia, Tarile Baltice si Croatia.
Tranzactiile inregistrate in Europa Centrala si de Est, exclusiv Rusia, au crescut cu 25%, la 7,7 miliarde de euro, interesul fiind in continuare focalizat pe proiecte de birouri (3,3 miliarde de euro, aproape jumatate din... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 12:58
1Primul ghid al tranzactiilor imobiliare din tara a fost lansat luni de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca. Documentul arata ca in Cluj-Napoca s-au tranzactionat 3.324 de proprietati imobiliare cu o valoare de peste 155 de milioane de euro, peste 70 la suta din tranzactiile analizate fiind realizate cu bani din surse proprii.
Ghidul a fost realizat pe baza tranzactiilor imobiliare reale care au avut loc in municipiul Cluj-Napoca, cu ajutorul datelor colectate de primarie, dar fara a se incalca dreptul la confidentialitate al cetatenilor. Potrivit presedintelui ANEVAR, clujeanul Adrian Vascu, proiectul este unul pilot pentru Romania, dar ar putea fi extins la nivelul intregii tari in viitor, informeaza Agerpres.
'ANEVAR si Primaria Cluj-Napoca, prin Directia de Impozite si Taxe, au lansat primul ghid imobiliar local din Romania realizat pe baza tranzactiilor reale efectuate in piata, incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului, in perioada mai - decembrie 2013. Este vorba despre un proiect pilot pe care il vedem replicat la nivelul tuturor oraselor din Romania, intr-un efort de a transparentiza piata imobiliara la nivel national. Intentionam ca al doilea ghid sa apara in prima parte a anului 2015 pentru anul 2014, iar atunci se va putea urmari o tendinta', a spus miercuri Vascu, intr-o conferinta de presa.
Acesta a explicat ca ghidul a fost realizat in municipiul Cluj-Napoca... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:37
Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu aproape 20% in primele sapte luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, ajungand la 462.743, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Astfel, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 76.000 fata de aceeasi perioada a anului 2012, se arata intr-un comunicat al ANCPI.
La nivel national, in luna iulie, au fost inregistrate 74.166 tranzactii imobiliare, cu 9.008 mai multe fata de luna precedenta si cu 13.637 mai multe comparativ cu luna iulie 2012.
Cele mai multe tranzactii imobiliare in primele sapte luni au fost inregistrate in Bucuresti - 32.908 , Timis - 29.366 si Arad - 25.272. La polul opus, cu cele mai putine tranzactii imobiliare se afla judetele Teleorman - 2.684, Bistrita-Nasaud - 3.627 si Gorj - 4.610.
In perioada ianuarie - iulie 2013 numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 2,9 milioane cu 321.705 mai mult fata de intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in Bucuresti - 193.515, Timis - 177.701, Cluj - 137.460, in timp ce in judetele Salaj -28.100, Covasna - 31.772 si Olt - 32.082 au fost consemnate cele mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara in perioada analizata.
Singurele judete in care s-au inregistrat mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara comparativ cu primele sapte luni ale anului trecut... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 14:22
Romania nu a inregistrat nicio tranzactie imobiliara semnificativa in al doilea trimestru din acest an, dificultatile de obtinere a finantarii si perceptia investitorilor vizavi de gradul de risc al pietei locale contribuind la aceasta situatie.
Astfel, ca la finele lunii iunie, valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale - birouri, spatii de retail, industriale - a ramas la 116 de milioane de euro, nivel inregistrat la sfarsitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost si anul trecut sarac in tranzactii cu proprietati imobiliare, fiind inregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, in acest an a fost consemnata o scadere de usoara, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzactiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultantii sunt optimisti in ceea ce priveste sectorul investitiilor imobiliare insa mai ales pentru sfarsitul anului.
"Sunt cateva tranzactii in curs, care se vor inchide probabil spre sfarsitul anului. Motivele pentru care nu s-au inchis tranzactii semnificative in trimestrul al doilea sunt cele clasice si arhicunoscute pentru aceasta perioada: mediul macroeconomic fragil, Romania vazuta ca o piata cu grad ridicat de risc, putini cumparatori activi, dificultatile de obtinere ale finantarilor bancare, diferente de pret semnificative intre asteptarile vanzatorilor si ofertele cumparatorilor, putine produse de investitii de calitate institutionala, rate de neocupare destul de... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 12:19
Valoarea investitiilor in proprietati imobiliare din Europa Centrala a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro, dublu fata de nivelul din 2010, Romania fiind al patrulea receptor din regiune, dupa Polonia, Cehia si Ungaria, cu un volum tranzactionat de 320 milioane euro, potrivit Cushman&Wakefield.
"Activitatea de investitii in Europa Centrala a crescut substantial in 2011, ajungand la 6,1 miliarde de euro investiti realizate in principalele piete din regiune, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania. Aceasta suma este dublul celor 2,9 miliarde de euro investiti in Europa Centrala in 2010", potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Volumul tranzactiilor in Romania a fost de 320 milioane de euro
In Romania, volumul tranzactiilor in 2011 a fost de 320 de milioane de euro, reprezentand doar 5% din totalul din regiunea analizata. Fata de 2010, achizitiile de active imobiliare de pe piata locala au crescut cu 32%, de la 241 milioane de euro.
Astfel, Romania a avut cea mai modesta evolutie a activitatii sectorului tranzactiilor imobiliare, avand in vedere ca celelalte piete din regiune au raportat cresteri semnificativ mai mari.
Polonia continua sa fie liderul regiunii, dar Cehia a experimentat cea mai mare crestere a volumului de active imobiliare tranzactionat in 2011, respectiv de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde de euro in 2011.
Polonia a atras tranzactii imobiliare totalizand 2,58 de miliarde de... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 15:23
Valoarea tranzactiilor cu proprietati imobiliare -birouri, hoteluri, spatii retail, parcuri industriale- incheiate anul trecut in Europa Centrala si de Est a ajuns la cinci miliarde euro, cu 90% peste nivelul din 2009, Romania reusind sa atraga circa 7% din total, potrivit CB Richard Ellis (CBRE)."Piata de investitii din Europa Centrala si de Est si-a continuat revenirea in 2010 dupa un nivel minim record inregistrat in primul trimestru din 2009. Volumul total al tranzactiilor din 2010 a ajuns la cinci miliarde de euro, reprezentand o crestere cu 90% comparativ cu 2009.
Rusia a surclasat Polonia in 2010, fiind piata cu cel mai ridicat nivel al investitiilor, ca rezultat al vanzarii unui portofoliu de active din Moscova in trimestrul patru din 2010", se arata intr-un raport al CBRE.
In total, Rusia si Polonia au atras 74% din totalul tranzactiilor incheiate in regiune in 2010, dar in ciuda semnelor de crestere a activitatii, lichiditatea a ramas redusa in cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est.
Potrivit datelor prezentate la sfarsitul anului trecut de CBRE Romania, pe piata locala valoarea tranzactiilor imobiliare in 2010 a totalizat 335 milioane de euro, cu 47% peste intreg volumul investitional din 2009.
Astfel, Romania a atras 6,7% din totalul tranzactiilor realizate din Europa Centrala si de Est.
Spre comparatie piata din Romania a reprezentat anul trecut jumatate din valoarea unei singure tranzactii realizate in Moscova, respectiv un portofoliu de cinci... mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 17:20