Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariul mediu brut din Romania a crescut cu 38 de lei in luna octombrie

Salariul mediu brut din Romania a crescut cu 38 de lei in luna octombrie

Castigul salarial mediu nominal brut a crescut in Romania cu 38 de lei, in octombrie, in comparatie cu luna anterioara, pana la valoarea de 5.452 de lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

Cresterea raportata in perioada de referinta s-a datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, INS mentioneaza ca majorarile au avut la baza activitatea anumitor agenti economici, realizarile de productie sau incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.

Potrivit sursei citate, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat, in octombrie, dupa cum urmeaza: cu 7%, in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; intre 3% si 5% in extractia minereurilor metalifere, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

De asemenea, au fost inregistrate majorari intre 1,5% si 3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de editare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de mobila, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), industria metalurgica.

Pe de alta parte, scaderi semnificative ale castigului salarial mediu net s-au consemnat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului - cu 21,7%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (-16,1%), respecti ...citeste mai departe despre "Salariul mediu brut din Romania a crescut cu 38 de lei in luna octombrie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 995 ori
Citeste mai multe despresalariu crestere brut finante