Ora de lucru s-a scumpit în România față de anul trecut. Domeniile în care angajații câștigă semnificativ mai mult

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 11:28
0 citiri
Ora de lucru s-a scumpit în România față de anul trecut. Domeniile în care angajații câștigă semnificativ mai mult
Cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a regăsit în învăţământ FOTO Pixabay

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 15,15% în trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu cel precedent și de 1,31% comparativ cu aceeași perioadă din 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul al doilea din 2023, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învăţământ (38,42%).

De asemenea, uşoare creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (1,36%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,15%), respectiv în administraţie publică (0,89%). Însă, în majoritatea activităţilor economice, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut comparativ cu trimestrul precedent.

Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-10,20%), tranzacţii imobiliare (-5,56%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-4,06%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe3 (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învăţământ (30,46%), construcţii (22,07%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (19,05%).

În trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în industria extractivă (6,33%), alte activităţi de servicii (7,31%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (7,94%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut în trimestrul III 2023 cu 15,16%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,88%.

...citeste mai departe despre "Ora de lucru s-a scumpit în România față de anul trecut. Domeniile în care angajații câștigă semnificativ mai mult" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
#cost orar forta munca Romania, #INS, #locuri de munca , #Stiri Locuri de munca