Consortiul chinez HNA a devenit cel mai mare actionar al Deutsche Bank, controland in prezent aproape 10% din actiunile celei mai mari institutii de credit din Germania.
Pana in luna martie, principalul actionar al Deutsche Bank a fost fondul de investitii Blackrock, dar situatia s-a schimbat dupa ce consortiul controlat de magnatul Chen Feng a achizitionat un pachet de 4,8% din actiunile bancii germane, informeaza BBC.
Pentru consortiul din China, trecerea la statutul de actionar principal in cadrul unei banci international de renume este si un prim pas in satisfacerea ambitiilor de jucator pe piata financiara globala minifestate de compania de profil din cadrul conglomeratului: HNA Capital.
Interesul pentru banca germana a venit si ca urmare a situatiei financiare dificile in care se afla aceasta, conducerea Deutsche Bank incercand sa evite un eventual dezechilibru rezultat in urma amenzilor primite pe piata americana pentru conduita neloiala practicata inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Astfel, la inceputul acestui an, directorul executiv Deutsche Bank, John Cryan, a decis a renunte la ideea vanzarii subsidiarei Postbank si a lansat o operatiune de capitalizare prin lansarea unei noi serii de actiuni valorand 8 miliarde euro.
Momentul a fost speculat de miliardarul chinez Chen Feng, care oricum e in plin proces de consolidare a imperiului sau, numai in ultimul an nivelul achizitiilor facute de grupul HNA atingand 30 de miliarde de dolari,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 10:53
Includerea yuanului chinezesc in cosul cu valute de rezerva al FMI reprezinta un moment istoric, dar nu doar pentru China. Expertii institutiei financiare au apreciat ca si alte monede nationale pot urma traseul yuanului pentru a accede in cosul super-valutelor.
Conducerea FMI a aprobat introducerea yuanului, alaturi de dolar, euro, lira sterlina si yen, in cosul valutelor de rezerva al Fondului incepand cu 1 octombrie 2016, dar lasa loc liber si altor monede nationale sa se alature, dupa urmatoarea analiza ce va avea loc in 2021, anunta Bloomberg.
Libera utilizare
Conform unei analize efectuate de expertii institutiei, "criteriile de libera utilizare in tranzactii internationale se aplica si altor valute", care s-ar putea regasi in viitor in cosul super-valutelor FMI.
Libera utilizare in tranzactii este doar unul dintre criteriile care stau la baza accederii unei monede in cosul valutelor cu Drepturi Speciale de Tragere (SDR).
Un alt aspect este cel legat de nivelul exporturilor de bunuri si servicii, care trebuie sa fie unul dintre cele mai ridicate la nivel global.
Pe langa asta, termenul de libera utilizare este reflectat de "larga folosire", ca si de "larga tranzactionare" a valutei respective.
Acest lucru presupune ca moneda respectiva sa se regaseasca in randul rezervelor oficiale constituite de bancile centrale, a pasivelor bancare internationale, a titlurilor de creanta si in tranzactii masive de pe piata valutara.
Expertii FMI nu au... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 16:12
Beijingul va deschide propriul sistem international de plati interbancare undeva spre sfarsitul acestui an, a anuntat premierul chinez Li Keqiang. Acest lucru inseamna retragerea Chinei din cadrul sistemului SWIFT, folosit la nivel mondial.
"Pana la sfarsitul acestui an vom finaliza dezvoltarea proiectului China International Payment System", a raportat seful guvernului chinez in cadrul sesiunii plenare a Consiliului de Stat, relateaza agentia Sputnik News.
Deschidere globala
Din punctul de vedere al premierului Li, acest lucru va duce la o deschidere globala a sistemului bancar din China.
"Avem o rata de economisire mare si un nivel ridicat al rezervelor valutare.
Devine necesar sa folosim cu adevarat resursele de care dispunem si sa imbunatatim eficienta in sectorul financiar prin reducerea dobanzii de referinta", a precizat Li Keqiang.
In acelasi timp, China va deschide portile pentru introducerea capitalului strain in sistemul bancar intern.
"Vom ajuta la dezvoltarea unor banci cu capital privat si la deschiderea sistemului financiar catre restul lumii. Acesta este obiectivul nostru", a mai spus premierul chinez.
Totodata, Li crede ca este cazul ca guvernul de la Beijing sa sprijine integrarea Bancii Populare a Chinei pe piata valutara interbancara la nivel international.
Conform declaratiilor sefului guvernului chinez, CIPS va face legatura intre toate institutiile financiare la nivel global si bancile din China, permitandu-le sa transmita... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 15:55
O scoatere din sistemul informatic de tranzactii comerciale al Rusiei va genera o scadere a productiei de marfuri rusesti de minim 5%, dupa calculele fostului ministru rus al Finantelor, Alexei Kudrin.
Insa nu pierderea suferita de rusi ii sperie pe bancheri, ci pericolul ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, sa nu recurga la primul pas care ar duce la creionarea unei zone economice distincte, cu capete de pod plasate intre Moscova si Beijing.
Mai mult decat atat, oamenii de afaceri se tem si de o eventuala scadere dramatica a tranzactiilor comerciale.
Nimeni nu vrea un dezechilibru in comert
Societatea de Telecomunicatii Globale pentru Servicii Financiare Interbancare (SWIFT) a prezentat, saptamana trecuta, cifrele record la care au ajuns tranzactiile transfrontaliere: aproximativ 26 de milioane de tranzactii zilnice.
In fata entuziasmului resimtit pentru nivelul schimburilor comerciale in crestere inregistrat in ultima perioada, mai toti marii actori de pe piata afacerilor la nivel global resimt si fiorii reci dati de presiunea exercitata de Washington si, mai nou, de Parlamentul European asupra SWIFT, de a exclude din sistem bancile rusesti. Aceasta, ca masura politica de sanctionare a amestecului Moscovei in criza din Ucraina.
Problema va genera destule discutii si in cadrul reuniunii de toamna a consiliilor Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, programata a avea loc in aceasta saptamana, considera reporterii publicatiei... mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 08:45
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului este acuzat ca a acceptat ca sute de milioane de euro sa fie transferate din tara, prin filiale ale bancilor cipriote din Londra si Moscova, sub paravanul unor achizitii de medicamente.
In acelasi timp, oamenii obisnuiti nu au avut voie sa retraga din bancomate mai mult de 100 de dolari pe zi, a relatat miercuri postul de televiziune Mega din Grecia.
In acest context, tinta atacurilor este guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care in timp ce bancile cipriote erau inchise a permis sucursalelor Bank of Cyprus si CNVM din Londra sa-si continue activitatea, ceea ce a facut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substantiale a procedat si o sucursala a unei banci cipriote din Moscova.
Clasa politica a Ciprului cere demisia guvernatorului Bancii Centrale
In perioada negocierilor dintre guvernul de la Nicosia si reprezentantii zonei euro au fost instituite restrictii la retragerile in Cipru, dar cu toate acestea in aceasta perioada sute de milioane de euro au fost retrase prin intermediul sucursalelor unor banci cipriote din Marea Britanie si Rusia, sub pretextul necesitatii achizitionarii de "ajutor umanitar" (medicamente si combustibil pentru avioane), potrivit canalului media citat.
Negociatorii europeni au realizat ca ceva nu este in regula atunci cand Banca Centrala a Ciprului a cerut mai multe lichiditati decat suma declarata anterior la Banca Centrala... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:00
Unele dintre cele mai puternice banci din lume, precum Goldman Sachs, JPMorgan sau Barclays se lovesc de realitatea unei crize financiare profunde, care le-a costat sute de milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru.
Rezultatele financiare pe trimestrul doi, publicate de cea mai mare banca de investitii americana, Goldman Sachs, indica o scadere de 12% a profitului, in urma unor investitii cu risc ridicat si a stagnarii activitatii.
Reprezentantii bancii au mai precizat ca au in vedere noi reduceri de cheltuieli pentru a face fata situatiei, noteaza Reuters.
Goldman a inregistrat un profit de 927 milioane de dolari sau de 1,78 de dolari pe actiune, in scadere de la 1,052 miliarde de dolari sau 1,85 de dolari pe actiune, in aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai mari pierderi au fost generate de investitiile in ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), de 194 milioane de dolari, pe parcursul trimestrului. In total, divizia de investitii a inregistrat un declin de 81% a veniturilor, la 203 milioane de dolari, de la un miliard, anul trecut.
Veniturile nete ale bancii au totalizat 6,6 miliarde, in scadere cu 9%.
JPMorgan a pariat pe un loz necastigator
Nici JPMorgan nu a facut investitii mai "fericite" in cel de-al doilea trimestru. Profitul net a coborat cu 9%, la 4,96 miliarde de dolari, dupa ce banca a inregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, cauzate de tranzactiile proaste cu derivate financiare, efectuate de traderii biroul... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 18:28
Cardurile BRD, atat cele emise impreuna cu Visa, cat si cele emise sub egida MasterCard, au functionat si functioneaza normal, putand fi folosite la retrageri la ATM si plati la comercianti. In plus, banca a suplimentat masurile de protectie la nivelul sistemului de monitorizare a tranzactiilor.
Mai mult decat atat, banca a implementat in ultima perioada masuri de protectie suplimentara la nivelul sistemului de monitorizare a tranzactiilor in scopul de a asigura un grad sporit de securitate a acestora pentru toti clientii ei.
Anuntul vine in urma aparitiei "unor informatii neverificate in unele mijloace de informare in masa", potrivit carora banca ar fi "sistat tranzactiile cu carduri Maestro".
CEC Bank a blocat miercuri aproximativ 17.000 de carduri ale clientilor, dupa ce a primit notificari ca este posibil ca anumite informatii sa fi fost compromise la nivelul unei baze de date internationale.
Catalin Cretu, director general al Visa Europe pentru Romania, a declarat tot miercuri ca posesorii de carduri victime ale fraudei ca urrmare a unei probabile brese de securitate in baza de date a unui procesator din Europa vor primi banii inapoi, in conformitate cu termenii si conditiile bancii emitente.
"Visa Europe a fost informata de probabilitatea unei brese de securitate in baza de date a unui procesator din Europa. S-a deschis o ancheta in acest sens si lucram indeaproape cu bancile pentru a ne asigura ca posesorii de card sunt protejati.
Posesorii de... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 15:40
Oficialii europeni au admis ca UE mai are inca multe eforturi de facut inainte de a convinge alti membri G20 de necesitatea introducerii unei taxe globale pe tranzactiile bancare si a unei consolidari fiscale, relateaza EUobserver, citat de Newsin.Reuniunea de saptamana trecuta a liderilor europeni a dus la un acord larg privind o taxa bancara, pentru reducerea costurilor unor eventuale noi pachete de salvare, dar tari precum Canada, China si Brazilia, ale caror banci au avut mai putin de suferit in urma crizei globale, s-au opus acestei masuri.
"Nu negam faptul ca trebuie depuse eforturi de convingere", a spus luni un oficial european, sub acoperirea anonimatului.
"Depinde de cat de mare este taxa. Daca este o taxa foarte mare, de 20 de puncte procentuale de baza", atunci celelalte parti vor fi dificil de convins, a spus oficialul, sugerand ca UE urmareste o taxa mult mai mica. "Daca vorbim numai de cateva puncte de baza nu vom afecta pietele de capital", a adaugat el.
Uniunea Europeana, reprezentata de presedintele CE Jose Manuel Barroso si de presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, alaturi de liderii celor rmai mari economii din blocul europeana, va intampina obstacole si a convinge o serie de tari, precum Statele Unite, ca este bine lanseze consolidarea bugetara.
In conditiile in care majoritatea tarilor din regiunea europeana considera ca criza subliniaza necesitatea unei discipline fiscale, Washingtonul este ingrijorat ca o reducere prea mare a... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 00:35
Fondul Monetar International (FMI) analizeaza ideea unei taxe pe tranzactiile financiare ale bancilor, pe modelul taxei Tobin, a declarat directorul general adjunct al Fondului, John Lipsky, potrivit AFP, transmite NewsIn.FMI a fost insarcinat in septembrie de tarile din G20 sa studieze cateva mijloace prin care sa fie transferata bancilor sarcina salvarii lor, a amintit Lipsky, care a precizat ca, in acest sens, "va fi important sa fie luate in considerare solutiile care permit evitarea dezechilibrelor si functionarea eficienta a sistemului, chiar si o eventuala taxa pe tranzactiile financiare".O astfel de masura este numita taxa Tobin, dupa numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la inceputul anilor 1970. Potrivit acestuia, taxa nu trebuia sa fie aplicata decat tranzactiilor pe pietele de schimb, pentru a le face mai stabile, dar unii reiau in prezent ideea acestei taxe generatoare de venituri care ar putea fi folosite "in diferse scopuri", a mai spus Lipsky.
Cu ocazia unei intalniri ministeriale a G20 la Saint Andrews, Scotia, la inceputul lunii noiembrie, premierul britanic Gordon Brown a cerut forumului tarilor dezvoltate si emergente sa studieze serios ideea aplicarii unei taxe Tobin asupra bancilor.La aceeasi reuniune, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a precizat ca Fondul analiza o taxa aplicabila bancilor in functie de riscurile pe care si le asuma, dar a adaugat ca o taxa Tobin i se pare "imposibila". mai mult
Marti, 01 Decembrie 2009, ora 11:26