Iata cum au fost furati si spalati banii in "furtul miliardului" din Moldova si unde au ajuns

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:36
7583 citiri
Iata cum au fost furati si spalati banii in "furtul miliardului" din Moldova si unde au ajuns
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Nationala a Moldovei (BNM) a publicat o sinteza detaliata a investigatiei fraudei bancare, in care sunt descrise, in opt capitole, metodologia investigatiei internationale, analiza expunerilor bancilor fraudate in perioada 2012-2014, legatura grupului Shor cu actionariatul bancilor fraudate, mecanismele de spalare a banilor si destinatia fondurilor frauduloase, se arata intr-un comunicat al BNM.

Sinteza contine 57 de pagini si dezvaluie si cum au fost furati banii, precum si tarile prin care acestia au circulat sau in care au ajuns.

Sinteza a fost primita impreuna cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll si Steptoe & Johnson, care informeaza periodic Banca Nationala a Republicii Moldova cu privire la evolutia anchetei si furnizeaza FMI date actualizate referitoare la investigatia in curs.

Raportul explica schema prin care au avut loc tranzactii bancare fictive de aproximativ un miliard de dolari.

In perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate grupului Shor de catre cele trei banci care au ajuns in insolventa si au fost ulterior lichidate (Banca de Economii SA -BEM, Banca Sociala si Unibank).

Analizarea unei parti a fluxurilor de fonduri a dezvaluit ca o serie de persoane individuale apareau fie ca facand parte din administratia activitatii frauduloase, fie obtinand beneficii din iesirea fondurilor. Aceste beneficii au fost identificate partial prin fluxurile de fonduri catre companii cu afilieri cunoscute sau catre persoane individuale. Incasarile intrate in conturile personale sau in cele ale companiilor legate de aceste persoane au totalizat aproximativ 50 de milioane de dolari, se arata in raport.

Fonduri intre 1-10 milioane de dolari au intrat in conturi din urmatoarele jurisdictii: Olanda, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Liechtenstein, India, Marea Britanie, Polonia, Franta, Luxemburg, Cehia, Ucraina, Vietnam, Brazilia, Irlanda, Monaco, Andorra, Coreea de Sud si Taiwan. In alte jurisdictii au intrat fonduri de sub un milion de dolari.

Sunt analizate in prezent o serie de conturi din Letonia, Estonia si Republica Moldova, conform investigatiei companiilor Kroll si Steptoe & Johnson.

Pana in prezent, in urma investigatiei a fost identificata suma de 1,1 miliarde de dolari transferata in conturi bancare dintr-un numar de jurisdictii.

In urma verificarii imprumuturilor emise catre companiile grupului Shor de catre cele trei banci, s-a descoperit ca a mare parte din fonduri a fost transferata in conturi bancare din Letonia si o parte par sa fie utilizate pentru a achita credite existente, fiind trecute prin conturile letoniene si transferate inapoi in Republica Moldova.

Reprezentantii Kroll si Steptoe & Johnson urmeaza sa vina la Chisinau la inceputul anului viitor pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigatie.

In cadrul misiunii, consortiul international va transmite organelor de ancheta din Republica Moldova datele operative referitoare la urmarirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumati.

Reprezentantii companiilor Kroll si Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de ancheta, pentru a sustine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan international, dar si pentru a intari baza probatorie in procedurile initiate pe plan intern.

#furt miliard Moldova , #Faliment banci