Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat duminica alarmat de asemanarea politicilor urmate de guvernul de dreapta de la Varsovia cu ceea ce el a descris a fi un "plan al Kremlinului".
Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, a avut dispute pe mai multe subiecte cu Uniunea Europeana de la venirea sa la putere, la finalul anului 2015, dar relatiile incordate dintre Tusk si PiS au o istorie mai veche.
Donald Tusk, fost premier al Poloniei si rival declarat al liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, a obtinut in luna martie al doilea mandat de presedinte al Consiliului European, Polonia fiind singura tara membra a UE care a votat impotriva.
"Alarma! O disputa vehementa cu Ucraina, izolare in Uniunea Europeana, indepartare de statul de drept si de independenta justitiei, atacuri asupra sectorului neguvernamental si presei - strategie a PiS sau plan al Kremlinului?", a scris Tusk pe Twitter.
Tusk s-a referit, printre altele, la faptul ca Ucraina l-a convocat sambata pe ambasadorul Poloniei la Kiev dupa ce Varsovia a refuzat intrarea unui oficial ucrainean pe teritoriul polonez, intr-o escaladare a unei dispute diplomatice legate de masacrele comise de nationalistii ucraineni in Al Doilea Razboi Mondial.
Ca raspuns la comentariul lui Donald Tusk, premierul polonez Beata Szydlo a scris pe Twitter: "@donaldtusk as @eucopresident nu a facut nimic pentru Polonia. Astazi, folosindu-si pozitia pentru a ataca guvernul polonez, el... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 21:58
2016 a reprezentat varful autocratiei instituite de Vladimir Putin. Venit la putere in 1999 ca succesor al lui Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei si cel care a dorit introducerea democratiei liberale in aceasta tara, dar a esuat, Vladimir Putin, este cel mai influent lider de pe planeta.
Politica lui nu are nicio legatura cu democratia, desi se foloseste de aceasta din urma pentru a-si atinge scopurile, acelea de a slabi pana la prabusire Uniunea Europeana si NATO, avand drept consecinta anihilarea dominatiei americane in politica internationala.
"Si, totusi, toata vara si toamna, cei din interiorul Kremlinului au fost macinati de teama ca, fara Putin, Rusia avea sa cada iar in genunchi. Elita politica si cea a mediului de afaceri era cuprinsa de incertitudine. Repetatele informatii ale lui Putin ca nu avea sa schimbe Constitutia pentru a mai ramane in functie inca un mandat, al treilea, au fost in sfarsit intelese. Elita politica ajunsese la concluzia nefericita ca Putin ...citeste mai departe despre "2016, un an glorios pentru Vladimir Putin. Ce urmeaza in 2017?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 12:12
Chiar daca timp de 8 luni de zile relatiile dintre Ankara si Moscova au fost inghetate, manifestarile recente dintre presedintele Recep Erdogan si omologul sau rus, Vladimir Putin, par sa fie extrem de cordiale.
O lovitura de stat esuata si neintelegerile survenite in relatia cu Washingtonul pe tema minoritatii kurde au adus la aceeasi masa vechii rivali din regiunea Marii Negre: Turcia si Rusia.
In vreme ce Erdogan cauta sa braveze in fata americanilor cu noua lui relatie cu Putin, "tarul" de la Kremlin se multumeste sa zambeasca fin si sa culeaga roadele cochetariei manifestate de omologul sau turc, remarca Business Insider.
Prietenie cu beneficii unilaterale
"Erdogan flirteaza cu Rusia si afiseaza acest lucru ca pe un atu in fata Statelor Unite", sustine Aykan Erdemir, fost parlamentar turc si reprezentant al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.
Acesta noteaza ca liderul turc manifesta o neincredere tot mai mare fata de SUA, dupa ce americanii nu l-au sustinut pe Erdogan in ofensiva declansata impotriva minoritatii kurde, ba mai mult au decis sa ii sprijine pe kurzii care rezista in fata atacurilor Statului Islamic.
In plus, SUA este si tara care il adaposteste pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il acuza a fi stat in spatele loviturii de stat de la jumatatea lunii iulie.
Fata de Washington, Moscova a tinut sa isi manifeste foarte rapid sprijinul pentru Recep Erdogan in momentul loviturii de stat, in vreme ce liderii... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 02:52
Dupa mai multi ani in care a incercat sa fisureze relatiile dintre statele din spatiul euroatlantic, Moscova are in sfarsit satisfactia de a asista la o rupture neasteptata in perimetrul european de securitate, odata cu decizia Marii Britanii de a iesi din UE.
"La Kremlin cred ca se bea o cantitate impresionanta de vodca in acest moment", a comentat Derek Chollet, un fost consilier pe teme de securitate al Pentagonului, in revista Foreign Policy.
Eroare nefortata
"Si mai enervant e faptul ca aceasta reprezinta o eroare nefortata. Putin s-a chinuit sa divida Occidentul fara vreun rezultat notabil. Acesta este un eveniment de pe urma caruia profita fara a avea vreo contributie la derularea lui", a mai spus Chollet.
Unul dintre motivele pentru care rusii afiseaza un zambet satisfacut dupa Brexit este slabiciuniea pe care UE o va manifesta de acum in privinta mentinerii sanctiunilor economice pentru Rusia.
"Fara Marea Britanie, nu va mai fi nimeni in UE atat de zelos in a apara ideea sanctiunilor impotriva noastra", a postat pe Twitter primarul Moscovei, Serghey Sobyanin.
Opinia sa este impartasita si de unii diplomati din ambele tabere. Pentru Andrei Klimov, seful comisiei de Afaceri Externe din Camera Superioara a Legislativului rus,"Uniunea Europeana nu va avea timp sa se mai gandeasca la Ucraina sau la sanctiuni".
Michael McFaul, fost ambasador american in Rusia, este si el de aceeasi parere: "Putin trage foloasele de pe urma unei Europe slabite. Votul... mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 18:03
Interviul lui Serghei Lavrov din Moskovskii Komsomolet (Comsomolistul Moscovit) spune despre politica externa a Moscovei mai mult decat o tona de documente oficiale ale Rusiei.
Aparent relaxat, ba chiar respingand festivismul sovietic evocat de "Ziua diplomatului", care se sarbatoreste in Rusia la 10 februarie, Lavrov a "zburat" peste relatiile internationale, incercand sa construisca imaginea unei Rusii previzibile, moderne, care chiar se constituie intr-o alternativa la Pax Americana.
In realitate, citit printre randuri, cu o buna proprietate a semnificatiei politice cu care rusii investesc o serie de cuvinte-cheie, Lavrov ne-a aratat o Rusie obosita, blocata in trecut, organic incapabila sa evolueze.
Vrajit poate de propaganda putinista a unei Rusii puternice, din cauza sfintei ignorante sau poate dintr-un complex anti-american, aflat la moda in toata Europa, spatiul public romanesc este plin de afirmatii care preamaresc "gandirea strategica" a Rusiei, celebrul "joc de sah" ...citeste mai departe despre "Realismul rusesc sau diplomatia obsesiilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:03
Seful Statului Major al armatei SUA, generalul Joseph F. Dunford Jr., a vizitat la inceputul acestei saptamani Germania, pentru a pune la punct detaliile strategiei impotriva amenintarilor reprezentate de Rusia si teroristii Statului Islamic.
Generalul Dunford a avut mai multe intalnirii cu comandantii fortelor americane din Africa si Europa, generalii David Rodriguez si Phillip Breedlove, in baza militara din Stuttgart-Moehringen, anunta Departamentul de Aparare al Statelor Unite.
Rusia si amenintarea terorismului jihadist reprezinta cele mai mari pericole din acest moment la adresa securitatii Europei, au precizat surse din cadrul Departamentului Apararii.
In prezent, oficialii americani lucreaza la o strategie care sa mentina un nivel ridicat al increderii aliatilor din imediata vecinatate a Rusiei privind angajamentele asumate de Statele Unite in cadrul parteneriatului NATO, au mai mentionat surse din interiorul Pentagonului.
In ajunul Anului Nou, presedintele rus Vladimir Putin a semnat "Strategia de Securitate Nationala a Federatiei Ruse", document in care SUA sunt mentionate pentru prima data ca o amenintare la adresa Rusiei, potrivit Quartz.
Documentul semnat de Putin inlocuieste strategie semnata in 2009 sub mandatul lui Dimitri Medvedev, in care Statele Unite nu figureaza ca o amenintare la adresa Rusiei.
Conform noii strategii prezentate de Putin, SUA si Uniunea Europeana se fac vinovate de declansarea conflictului din Ucraina prin organizarea... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 14:35
La prima vedere, afacerea de 400 de miliarde de dolari semnata intre Rusia si China pe tema alimentarii cu gaze naturale a statului asiatic ar trebui sa fie o adevarata lovitura data de Moscova.
O analiza recenta insa, realizata de un institut londonez, arata ca lururile nu stau deloc asa, Gazprom riscand chiar sa piarda o suma importanta de bani din afacerea care pare sa slujeasca doar intereselor lui Vladimir Putin, relateaza Josh Cohen intr-o analiza Reuters.
Gambit geopolitic
Nevoia lui Vladimir Putin de a ancora interesele Rusiei in zona asiatica, imediat dupa deteriorarea relatiilor intre Moscova si Occident, l-a facut sa efectueze "un gambit geopolitic fara nicio ratiune economica", descriu analistii Chatham House, strategia presedintelui rus.
De fapt, afacerea cu gaze naturale realizata intre Gazprom si China National Petroleum Coropration este o demonstratie perfecta a modului in care Gazprom a devenit mai mult un instrument al ambitiilor poltice decat o corporatie aflata in cautarea profitului.
In timp ce actiunile Gazprom sunt tranzactionate atat pe bursa din Rusia, cat si pe cea americana, structura actionariatului, in care guvernul rus detine pachetul majoritar, face aceasta companie sa reactioneze direct la ordinele Kremlinului.
Gazprom este una dintre cele mai avansate unelte diplomatice ale Moscovei, pe care Vladimir Putin nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si atinge obiectivele de politica externa.
In cei 15 ani petrecuti de Putin... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 13:44
UE trebuie sa reevalueze critic relatiile sale cu Rusia, profund afectate de incalcarea deliberata de catre Rusia a principiilor democratice, valorilor fundamentale si dreptului international, prin actele sale de violenta si destabilizarea vecinilor sai, au spus deputatii Parlamentului European, miercuri.
UE trebuie sa creeze acum un plan de urgenta bazat pe puterea necoercitiva ("soft power") pentru a contracara politicile agresive si care conduc la dezbinare duse de Rusia, au adaugat ei.
"Prin agresiunea impotriva Ucrainei si anexarea Crimeei, conducerea Rusiei a adus relatiile noastre intr-un punct critic. Depinde de Kremlin sa decida acum ce cale va alege - cooperare sau o si mai mare instrainare", a spus raportorul PE, Gabrielius Landsbergis (PEE, LT).
"Sunt convins ca poporul rus, ca noi toti de altfel, doreste pace si nu razboi. Insa o schimbare in Rusia nu poate veni decat din interior. Intre timp, trebuie sa transmitem un mesaj puternic celor care conduc Rusia ca suntem uniti cu victimele agresiunii lor si cu cei care sustin valorile pe care a fost construita UE", a mai spus el.
Rezolutia a fost votata cu 494 de voturi la 135 si 69 de abtineri.
Este "o prioritate absoluta" ca statele membre trebuie sa isi pastreze unitatea in contextul anexarii ilegale de catre Rusia a Crimeei si a implicarii sale directe in razboiul din Ucraina, au aratat deputatii, cerand statelor membre sa se abtina de la orice acorduri bilaterale cu Rusia care ar putea afecta... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:12
1Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.
Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.
Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.
Strategie de dezbinare
Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.
La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.
Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.
Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31