De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:30
16758 citiri
De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA
Foto: reallycoolblog.com

Scaderea pretului petrolului pare o "capcana" a sauditilor, care, prin intermediul OPEC, platesc niste vechi "polite" americanilor.

Desi americanii au acum benzina ieftina la pompa, pe termen lung sunt subminate eforturile lor de a obtine energie din alte surse: combustibilul ieftin transforma orice investitie in energia alternativa intr-o adevarata moara de tocat bani.

In plus, acelasi pret scazut poate duce foarte usor la falimentul multor companii petroliere, observa reporterii revistei Market Watch.

O strategie calculata cu efecte economice globale

Pretul actual al petrolului a ajuns la nivelul cotatiilor din 1979 si, dupa 36 de ani de la finalul primei crize a petrolului, SUA se trezesc in aceeasi postura de mare invins in batalia cu versatul adversar OPEC.

Acum, in prabusirea pietei petrolului, slaba performanta economica din Europa, Japonia si China si lipsa cererii masive pot justifica in proportie de 30-40% scaderea dramatica a cotatiei barilului pe ultimele opt luni.

Diferenta poate fi pusa in sarcina infuziei de cantitati suplimentare de petrol in piata, o masura adoptata impotriva oricarei logici firesti de catre tarile OPEC.

Cota de piata, mai importanta ca profitul

Arabii si sud-americanii nu sunt singurii insa care au pompat cantitati suplimentare in piata. In ultimii trei ani, Statele Unite au adaugat o cantitate suplimentara de circa 3 milioane de barili/zi, echivalentul productiei kuweitiene de petrol.

Acum, americanii se vad in postura de a pune lacatul pe industria petroliera, costurile de extractie fiind depasite de pretul in continua scadere al "aurului negru".

Pare o razbunare cruda a Arabiei Saudite dupa ce, in anii '80, printii sauditi ai petrolului au fost pe punctul de a fi scosi de pe piata in urma reducerii productiei cu 75% pentru a mentine un pret avantajos pentru petrolistii americani.

In urma experientei de la mijlocul anilor '80 sauditii au invatat o lectie valoroasa: cota de piata conteaza mai mult decat un profit mare.

Cu costuri de extractie estimate la 7-8 dolari/baril, sauditii pot cobora pretul petrolului pana la aproximativ 20-22 de dolari fara a tremura.

In schimb, americanii sunt tributari rezervelor de petrol din zacamintele de sist, iar acestea au un cost de exploatare ridicat; intre 70-80 de dolari/baril cu tehnologia actuala. De altfel, dictatura in piata impusa de Arabia Saudita afecteaza in mod direct exploatarea unor resurse energetice alternative.

Impinsi spre faliment

Mentinerea unui pret scazut al petrolului pentru o perioada scurta ar putea forta o mare parte dintre companiile petroliere cu costuri de extractie ridicate sa isi mentina activitate, in ciuda pierderilor inregistrate.

In schimb, o piata prabusita pe termen lung inseamna in mod invariabil falimentul unor companii.

La costuri de peste 100 dolari/baril, petrolistii pot visa inclusiv la exploatarea rezervelor de mare adancime din zona arctica sau a zacamintelor de sist din Canada, Polonia, Argentina si Venezuela.

Un pret scazut al petrolului le face automat neprofitabile.

O ultima estimare arata ca un pret al barilului sub 80 de dolari, transforma 80% din zacamintele de sist in exploatari neprofitabile, cel putin in baza actualei tehnologii de extractie.

Inclusiv energia din surse regenerabile are de suferit, combustibilul ieftin transformand investitiile in parcuri eoliene si solare in adevarate mori de tocat bani.

Sauditii dicteaza

Nu este doar un razboi economic aflat in plina derulare. Arabia Saudita isi reafirma pozitia semnificativa pe scena politica si nu ezita sa plateasca polite mai vechi.

Iranul, unul dintre principalii concurenti din zona Orientului Mijlociu trage acum ponoasele pentru sustinerea factiunii siite din Irak, dezvoltarea programului nuclear si alianta cu liderul sirian Bashar al-Assad.

Rusia, una dintre tarile a carei economie depinde de exporturile de petrol in proportie de 70%, se vede pusa la colt pentru sustinerea neconditionata a Siriei si Iranului. Un pret scazut al petrolului limiteaza si accesul la fonduri al extremistilor Statului Islamic.

Nu in ultimul rand, incercarea americanilor de obtinere a independentei energetice prin exploatarea altor resurse (gaze si petrol de sist) este subminata direct de catre sauditi.

Poate fi interpretata ca o sanctiune aplicata Washingtonului, dupa ce interesul oficialilor americani s-a mutat brusc din zona Orientului Mijlociu spre Asia.

#de ce scade pretul petrolului, #petrol ieftin, #razboi aur negru sauditi americani , #Petrol