Europa e in razboi, chiar daca el se desfasoara pe tacute

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 07:00
3824 citiri
Europa e in razboi, chiar daca el se desfasoara pe tacute
Foto: Business Insider

Prin invadarea Ucrainei, in 2014, Rusia presedintelui Vladimir Putin a pus in cumpana valorile si principiile pe care a fost fondata Uniunea Europeana, dar si sistemul legal care a mentinut pacea in Europa timp de aproape 7 decenii.

Nici liderii si nici cetatenii obisnuiti ai continentului nu pot intelege aceasta provocare, in acelasi timp neavand nici o solutie clara de a gestiona criza ucraineana, opineaza omul de afaceri George Soros, intr-un material publicat in Project Syndicate.

Sprijin de fatada pentru Ucraina

Violand orice tratat international, Rusia a anexat Crimeea si a consolidat enclavele separatiste din Donbas. Posibila victorie a fortelor armate ucrainene din vara a fost contracarata de ordinul de invazie militara transmis de Putin.

In noiembrie, un al doilea val al actiunilor militare intreprinse impotriva Ucrainei a fost dus la capat prin furnizarea de noi capacitati de lupta si personal militar pentru rebelii pro-rusi, sustine Soros.

Occidentul, din pacate, s-a marginit la a manifesta un sprijin de fatada pentru Ucraina, asa cum si angajamentele financiare de sustinere a acestei tari s-au dovedit a fi mai mult vorbe in vant, in ciuda situatiei disperate in care se afla economia ucraineana si a riscului de colaps economic cu care se confrunta tara.

Renegocierea zonelor tampon

Putin joaca acum o carte ambitioasa, prin promisiunea de se implica indirect in lupta impotriva Statului Islamic, cel putin prin refuzul de a livra rachete sol-aer S300 catre sirieni, in schimbul libertatii de a-si exercita controlul asupra zonelor din apropierea granitelor.

Daca Barrack Obama va accepta o asemenea intelegere, intregul esafodaj al relatiilor internationale poate fi dinamitat, cu consecinte dramatice pentru echilibrul geopolitic, crede George Soros.

Fisura europeana

Prabusirea Ucrainei poate fi o pierdere catastrofala pentru NATO, UE si Statele Unite. In locul unui sprijin acordat Ucrainei, alianta nord-atlantica se va vedea nevoita sa isi apere flancul baltic, expus direct influentei Rusiei.

Astfel, se poate ajunge si la cel mai negru scenariu, acela al implicarii directe al NATO si UE intr-o confruntare militara cu Rusia.

Problema ucraineana vine pe fondul unei fragilitati politice in interiorul UE, care ameninta chiar coeziunea Uniunii. Criza euro a impartit statele componente ale zonei euro in creditori si debitori, ultimii fiind supusi unor mari presiuni pentru a indeplini conditiile impuse pentru obtinerea creditelor.

Noua Europa Unita nu mai este una in care entuziasmul sa fie regasit la tot pasul. Pentru tinerii din statele componente ale zonei euro, Uniunea Europeana este perceputa ca un opresor extern. 30% din europarlamentari sunt membrii ai unor partide cu platforme-program antiunioniste.

Putin strange adepti

Aceasta slabiciune interna a Europei i-a permis Rusiei sa se ridice ca un potential rival al Uniunii. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a recunoscut ca il are drept model pe Vladimir Putin, iar exemplul sau nu reprezinta neaparat o anomalie.

Europenii, lideri sau simpli cetateni, par sa nu realizeze ca atacul Rusiei impotriva Ucrainei este de fapt un atac la integritatea europeana, crede Soros.

Pana acum, sansa Europei s-a dovedit a fi Angela Merkel, cancelarul german comportandu-se ca un veritabil aparator al Uniunii Europene in fata amenintarii Rusiei. Insa, in cele din urma, politica sa de austeritate fiscala dusa la bun sfarsit in ultimii opt ani si adotarea sanctiunilor economice impotriva Rusiei contrasteaza in mod evident.

Merkel trebuie sa accepte ca sporirea sanctiunilor nu va face decat sa accentueze si mai mult riscul intrarii in recesiune si amenintarea fortelor deflationiste, care se fac deja simtite in economia zonei.

In schimb, o mana de ajutor intinsa Ucrainei, astfel incat aceasta sa se poata apara singura impotriva Rusiei, ar fi benefica atat pentru aceasta tara, cat si pentru Uniunea Europeana.

Europa este intr-un razboi, chiar daca acesta se desfasoara pe tacute, iar liderii europeni ar trebui sa se comporte ca atare, mai spune George Soros.

Infuzie de bani in Ucraina

In acest moment, Ucraina are nevoie de o infuzie de peste 20 de miliarde de dolari, pentru a reveni pe linia de plutire. Fondul Monetar International poate asigura aceasta suma, daca UE isi respecta angajamentul de a contribui in egala masura la creditarea Ucrainei.

Guvernul de la Kiev are cateva atuuri, care usureaza inaintarea Ucrainei pe o cale europeana, iar aceasta conjuctura este una rara.

O investitie in Ucraina proeuropeana pentru 2015 si dincolo de acest termen s-ar putea dovedi cea mai buna strategie a momentului pentru Europa. Pe scurt, ajutand Ucraina sa se salveze de pericolul rusesc, UE s-ar putea salva pe sine.

#Soros predictii Europa, #Europa razboi economic, #efecte criza ucraina, #Putin strategie Europa , #Afaceri