Ostilitatea lui Putin fata de Romania, la cele mai inalte cote. Atacurile lui Rogozin ingroapa orice colaborare

Duminica, 06 August 2017, ora 06:55
933 citiri

Relatiile dintre Romania si Rusia nu au mai fost atat de reci de la ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica, in anul 1940.

S-a ajuns in acest punct din cauza conducerii autoritare a lui Vladimir Putin care si-a propus sa aduca Rusia, din nou, la gloria din timpul Razboiului Rece, dar nu i-a reusit decat o izolare si mai apasatoare pe plan international decat cea din deceniul noua al secolului trecut.

In timpul Razboiului Rece existau doua blocuri economice si ideologice. Desi blocul estic era intr-o profunda recesiune economica, exista totusi o platforma de schimburi comerciale intitulata CAER si un tratat militar, Pactul de la Varsovia, controlat de Moscova din care faceau parte statele socialiste: Republica Democrata Germana, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Romania, Bulgaria si, bineinteles, URSS.

Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat semnificativ si astazi Moscova nu mai face parte din nicio alianta militara, iar economia e dependenta de exporturile de gaz si petrol si de forta pietelor occidentale unde poate inca sa-si mai plaseze marfurile.

Din fosta URSS s-au desprins cele trei state baltice care au aderat la NATO - Estonia, Letonia si Lituania, dar si Moldova si Ucraina care fac pasi importanti pentru acceptarea in Uniunea Europeana.

Multe state din partea asiatica si-au declarat si ele independenta, iar astazi Moscova are o influenta mult diminuata fata de cea din timpul Razboiului Rece. Vladimir Putin, un fost agent KGB, pentru a se mentine la putere, a dezvoltat o strategie politica bazata pe nostalgia populara dupa vechiul imperiu socialist si a hotarat sa-si recastige influenta si sa se creeze noi provocari pentru a pastra Rusia ca jucator influent in politica internationala.

"Deloc cu intentie, Vladimir Putin a aterizat in tabara castigatoare a prabusirii Uniunii Sovietice. Si, totusi, el nu impartasea euforia pe care o simteau multi rusi. Dimpotriva, pentru el experienta era dificila. Ludmila, sotia sa, si prietenii lui au descris perioada ca fiind cea mai chinuitoare din viata sa", scrie Steven Lee Myers in cartea Noul Tar.

Romania, un membru important la granita de est a NATO

Acesta e contextul actual, in care Romania, membra NATO, detine un sistem de aparare antiracheta, investeste doua miliarde de dolari anual in avioane de lupta, rachete anti balistice Patriot, elicoptere si noi tehnologii militare.

Aceasta consolidare a flancului estic al aliantei NATO ingusteaza perspectiva Rusiei de a fi un jucator influe ...citeste mai departe despre "Ostilitatea lui Putin fata de Romania, la cele mai inalte cote. Atacurile lui Rogozin ingroapa orice colaborare" pe Ziare.com

#Rusia sanctiuni SUA, #Putin Romania NATO, #Rogozin amenintare Romania , #Stiri International