Iranul joaca dupa model saudit: Conteaza doar cota de piata, nu pretul petrolului

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:35
5201 citiri
Iranul joaca dupa model saudit: Conteaza doar cota de piata, nu pretul petrolului
Foto: Wikimedia

In cadrul razboiului petrolului, care pare sa se fi mutat acum in sanul OPEC, Iranul tinde sa adopte aceeasi strategie pusa in practica de Arabia Saudita in urma cu un an si jumatate.

Intr-un interviu pentru CNN, unul dintre oficialii de la Teheran, Mohammad Bagher Nobakht, a declarat ca alti membri ai cartelului ar trebui sa reduca cotele de productie pentru a face loc petrolului iranian pe piata.

Joc decisiv

"Iranul a decis sa recastige cota sa de piata in interiorul OPEC cu orice cost", a explicat Nobakht in cadrul intrerviului dat televiziunii americane.

"Cu siguranta nu ne-am bazat decizia pe scaderea recenta a pretului petrolului.

Daca este ca productia de petrol sa scada, atunci tarile care au crescut cotele de extractie cat timp noi ne-am aflat sub regimul sanctiunilor ar trebui sa fie cele care reduc productia si sa lase Iranul sa isi recastige cota sa de piata", a punctat oficialul iranian.

Prabusirea pretului petrolului cu 75% fata de mijlocul anului 2014 a survenit ca urmare a unei batalii acerbe pentru castigarea unei cote mai mari de piata de catre unele state membre OPEC, in special Arabia Saudita, in detrimentul producatorilor de petrol din SUA si Rusia.

Declinul pietei a diminuat veniturile marilor exportatori de petrol, impingand unele tari in pragul colapsului financiar, ducand la o crestere a somajului alarmanta in aceasta industrie si amanand pe termen nedefinit proiecte noi in valoare de sute de miliarde de dolari.

In incercarea de a a-si recapata locul in piata, Iranul ar putea creste nivelul productiei de petrol cu un milion de barili/zi in cel mult un an, peste cei 500.000 de barili pe care ii arunca zilnic in piata in acest moment.

Revolutie in OPEC

Dictatura impusa de Arabia Saudita in cadrul OPEC tinde sa nemultumeasca multe state membre care se vad cu economiile puse la pamant din cauza razboiului intretinut de Arabia Saudita cu marile companii petroliere din Statele Unite si Rusia.

Din aceasta perspectiva, Iranul ar putea fi un factor decisiv in declansarea unei revolte interne in cartelul tarilor exportatoare de petrol. Nobakht, unul dintre consilierii economici ai presedintelui Rouhani, afirma ca nici Teheranul nu este multumit cu actuala politica a OPEC.

"Cred ca OPEC ar trebui sa reduca cotele de productie pentru a permite pietei sa ajunga la un echilibru intre cerere si oferta.

Pe de alta parte, tarile OPEC ar trebui sa mentina cota de productie care li s-a alocat si sa ne permita sa revenim la cota noastra de piata detinuta inainte de aplicarea sanctiunilor, dar aceasta ar presupune un acord unanim al membrilor", a mai spus Nobakht.

Debransati de la sonda

Iranienii sunt intr-un fel mai avantajati decat alte state exportatoare de petrol.

Costul de productie al petrolului iranian este de doar 13 dolari/baril, iar tara nu mai depinde atat de mult de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, fiind nevoita sa se adapteze realitatilor economice din perioada impunerii sanctiunilor.

"In noul buget inaintat Parlamentului, petrolul mai conteaza doar in proprtie de 25%. Am separat 75% din resursele de care avem nevoie pentru a conduce tara de veniturile generate de exportul de petrol", confirma consilierul presedintelui Iranului.

In cinci ani, oficialii de la Teheran spera sa elimine complet dependenta de petrol a bugetului de cheltuieli curente, veniturile obtinute din exportul de combustibil urmand sa fie folosite doar pentru dezvoltarea infrastructurii din Iran.

Mohammad Bagher Nobakht crede ca tara sa ar avea nevoie de investitii de aproximativ 300 de miliarde de dolari in urmatorii 5 ani pentru a ajunge la un nivel de crestere economica anuala de 8%, generand in acelasi timp si aproape un milion de noi locuri de munca.

Desi Teheranul asteapta ca cea mai mare pondere a investitiilor sa vina din Uniunea Europeana, consilierul lui Rouhani sustine ca nu exista interdictii pentru firmele americane care ar dori sa investeasca aici.

"Noi facem o distinctie clara intre companiile americane si politica guvernului american, pe care nu o agream", spune oficialul iranian.

#pret productie petrol Iran, #cota de piata petrol Iran, #razboiul petrolului OPEC, #investitii Iran , #Stiri energie