Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Fondul Proprietatea a renuntat la actiunea in instanta indreptata impotriva Companiei Nationale Posta Romana (CNPR).
Reclamanta contestase schimbarea a trei membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane care fusesera numiti in conformitate cu prevederile legii 109/2011, a guvernantei corporative.
Cu privire la succesul inregistrat in confruntarea din instanta cu actionarul sau minoritar, Posta Romana informeaza:
"Contestarea in instanta din partea Fondului Proprietatea fusese depusa la Tribunalul Bucuresti, atat pe cale de ordonanta presedintiala, cat si pe cale de proces civil. La data de 23 noiembrie 2017, Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza Postei Romane, in prima instanta, prin respingerea ca nefondata a pretentiilor reclamantei (Fondul Proprietatea).
La data de 6 decembrie 2017, Posta Romana inregistra un alt castig de cauza in judecarea ordanantei presedintiale cand un alt complet de judecata a respins, in prima instanta, cererile actionarului minoritar cu privire la invalidarea Hotararii AGA prin care sunt revocati din functie trei membri din CA-ul companiei".
Ministerul Comunicatiilor sublinia intr-un comunicat din 13 decembrie ca Fondul contestase schimbarea membrilor CA, desi niciunul dintre cei inlocuiti nu era din partea Fondului.
De asemenea, reprezentantii MCSI au afirmat atunci ca Fondul Proprietatea obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 21:45
Fondul Proprietatea (FP) a propus declararea insolventei Postei Romane, insa Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) nu este de acord si acuza obstructionarea capitalizarii companiei de stat de catre actionarul minoritar.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii postale si a face un ultim efort in atragerea Fondului in procesul de capitalizare.
"Discutiile de astazi (miercuri, n.red.) au esuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu in Romania al FP, a propus ca alternativa la capitalizare insolventa companiei, in ciuda eforturilor statului roman de a investi 170 milioane de lei in capitalizarea CNPR si a faptului ca anul acesta compania va incheia pe profit net.
Propunerea FP a fost respinsa cu fermitate de ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, care sustine ca redresarea Postei Romane va fi facuta in ciuda obstructionarilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua.
De asemenea, Lucian Sova precizeaza ca FP da dovada de lipsa de proactivitate, inclusiv in sustinerea intereselor actionarilor sai", se arata in comunicatul citat.
Fondul Proprietatea a dat in judecata compania "Posta Romana", in luna octombrie, pentru ca schimbase trei membri ai Consiliului de... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:50
3Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, mai detine 0,006% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), potrivit unui raport al FP transmis Bursei de Valori Bucuresti.
In urma cu un an, ministerul avea o participatie de 36%.
Astfel, la data de 14 mai 2012, potrivit raportului, 48,45% din capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea era detinut de actionari institutionali straini, iar 31,36% apartinea persoanelor fizice romane.
Actionarii institutionali romani aveau 10,15%, iar persoanele fizice nerezidente, 8,25%. Fondul Proprietatea detine, la randul sau, 1,79% din actiunile FP, iar Ministerul Finantelor Publice a mai ramas cu 0,006%.
Numarul total al actionarilor la data de 14 mai 2012 era de 9.657.
In raport se arata ca, printr-o decizie din 23 aprilie 2012, "Administratorul Fondului a compensat suma de 365.837.352 lei reprezentata de capitalul social nevarsat de catre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, constatat prin Decizia 3/2 februarie 2012, cu suma de 225.310 lei reprezentand actiuni primite gratuit de la SC Hidroelectrica SA. In prezent, Administratorul Fondului este in proces de deblocare a unui numar de 225.310 actiuni apartinand statului roman".
Fondul Proprietatea a inregistrat o pierdere de 1,5 milioane lei in primul trimestru din 2012, fata de un profit net de 14,1 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut. Fondul a inregistrat venituri din activitatea curenta de 13,4 milioane de lei,... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 10:43
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus miercuri ca in aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca Romania sa continue reformele reconomice.
"Acum mai mult decat oricand, mai ales in aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca Romania sa continue reformele reconomice. Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de indurat. Insa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica".
"Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor, dar si tuturor romanilor. Cred ca este cel mai probabil mod de a asigura o imbunatatire sustenabila a nivelului de trai al romanilor obisnuiti", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune cu ocazia implinirii unui an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.
El a spus ca doar reducerea costurilor nu va asigura crestere economica.
"Aceasta trebuie insotita de investitii private si de stat, de un parteneriat intre guvern si companii. Succesul Fondului Proprietatea ne-a aratat ca acest lucru este posibil si sunt nerabdator sa vad mai multi investitori, atat straini, cat si romani, profitand de oportunitatile oferite de piata de capital".
"Acest lucru este vital nu doar pentru asigurarea unei democratii si a unei piete stabile si puternice, ci si pentru imbunatatirea nivelului de trai al... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:43
Presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), Mark Mobius, a declarat miercuri ca exista oportunitati mari in Romania si ca a discutat cu investitori care sunt interesati sa construiasca aici noi hidrocentrale.
"Exista oportunitati foarte mari in Romania pentru listarea de noi actiuni. Daca putem convinge guvernul roman sa reorganizeze companile de stat astfel incat sa devina profitabile, atunci vom putea sa crestem actiunile pe piata romaneasca si putem sa aducem nou capital pentru investitii. Exista oportunitati mari aici, am discutat cu investitori care sunt interesati sa construiasca noi hidrocentrale, vorbim aici de miliarde de dolari. Ptrobabil ca trebuie ca jumatate sa fie obtinuti din actiuni, iar restul din imprumuturi bancare. Important este sa avem o piata a bursei foarte solida", a spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde Euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 19:35
Statul pregateste cooptarea in structura actionariatului Postei Romane (CNPR) a unui investitor care sa contribuie financiar la majorarea capitalului social al companiei, acesta urmand sa preia in schimb pana la 34% din actiunile operatorului postal national, reiese dintr-un document guvernamental.
In urma majorarii de capital, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15%, daca nu va participa la majorarea capitalului.
Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.
Documentul citat prevede insa o majorare de capital la Posta Romana, "in urma careia statul sa detina minim 51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea minim 15%".
Conform sursei citate, investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.
Statul nu va ceda controlul
In luna august, minstrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat ca discuta cu reprezentantii operatorilor postali nationali din Belgia, Austria si Germania pentru intrarea in actionariatul Postei Romane, proces care va avea ca efect implicarea in managementul operational si capitalizarea companiei.
Ministrul a afirmat ca statul nu va ceda controlul CNPR, urmand sa detina... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:20
Sumele recuperate in contul creantelor acumulate de Romania inainte de 1989 din activitatile de cooperare si comert exterior vor fi varsate direct la bugetul de stat, nu la capitalul social al Fondului Proprietatea, asa cum prevede legislatia in vigoare, pentru a evita amanarea listarii FP la bursa, potrivit Mediafax. Initiativa legislativa este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, care modifica Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
Ministerul Finantelor estimeaza ca, prin noua masura, veniturile bugetare vor creste cu 44,6 milioane de lei in acest an, cu 169,7 milioane de lei in 2011 si cu 230,9 milioane de lei in 2012.
Potrivit legii din 2005, orice varsamant efectuat de statul roman la Fondul Proprietatea (FP), in numerar sau in natura, se considera efectuat cu prioritate pentru stingerea obligatiei de plata a actiunilor subscrise si neplatite, iar dupa "indestularea" acesteia pentru majorarea capitalului social al Fondului Proprietatea.
Ministerul Finantelor arata ca, odata finalizata problema capitalului social subscris si nevarsat de catre institutie, prin anularea a 482,94 milioane actiuni neplatite si avand in vedere ca varsarea unor noi sume de bani la capitalul FP ar putea intarzia procesul de listare la bursa, se impune modificarea actualului cadru legislativ pentru a permite varsarea la bugetul de stat a creantelor acumulate inainte de 31 decembrie 1989.... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 00:07
Ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca va solicita Guvernului, printr-un proiect de act normativ, transferarea participatiei de 25% detinuta de Fondul Proprietatea la C.N. Posta Romana S.A catre MCSI. "In conditiile de criza, in acest moment, decizia de privatizare a Postei Romane nu este una foarte buna si am hotarat, impreuna cu Consiliul de Administratie al Postei, continuarea in forta a programului companiei de consultanta Roland Berger, care prevede ca in viitorii patru ani Posta sa inregistreze profit.
Vom merge catre extinderea activitatii companiei si, mai ales, catre scaderea costurilor. (...) In functie de perioada necesara obtinerii semnaturilor de la celelalte ministere care au initiat procesul de preluare a 25% din Posta Romana, voi pune pe masa Guvernului acest proiect de act normativ", a spus ministrul comunicatiilor si societatii informationale.Operatorul postal va obtine pana la finalul lunii octombrie o finantare de 50 de milioane de euro pentru construirea si dotarea unui centru de sortare din Bucuresti si pentru echiparea corespunzatoare a celui din Cluj Napoca, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Postei Romane, Mara Popescu.Posta Romana a fost infiintata in iunie 1991, ca urmare a separarii serviciilor postale de cele de telecomunicatii din Societatea de Posta, Telegraf si Telefon.
In 1998, Posta Romana a fost incorporata si transformata in Companie Nationala.
Compania... mai mult
Luni, 18 Mai 2009, ora 10:12