Firmele de curierat ar putea ajunge la afaceri de aproape sase miliarde de lei in acest an

Luni, 18 Mai 2020, ora 18:28
2466 citiri
Firmele de curierat ar putea ajunge la afaceri de aproape sase miliarde de lei in acest an
Foto: KeysFin

Cifra de afaceri a pietei serviciilor de posta si curierat din Romania a avansat cu 16% fata de 2017 si a depasit cu aproape 90% nivelul din 2009, ajungand la aproape 4,8 miliarde de lei in 2018, potrivit celei mai recente analize KeysFin.

Analistii KeysFin estimeaza apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei in 2019, pentru ca, in anul curent, ritmul de crestere sa se dubleze cel putin, iar cifra de afaceri a companiilor care ofera servicii de posta si curierat sa atinga pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus.

"Odata cu modernizarea serviciilor si aparitia de jucatori noi, piata locala de posta si curierat a evoluat, iar rezultatele de business au fost pe masura. Maximul istoric al pietei din acest an vine ca o incununare a unui parcurs pozitiv, iar noi mizam pe faptul ca vor exista cresteri in continuare, desi poate nu atat de spectaculoase. Pandemia de Coronavirus i-a fortat pe multi consumatori locali sa treaca peste bariera psihologica a efectuarii de comenzi online. Odata convinsi de beneficiile e-commerce-ului, consumatorii vor continua sa aleaga aceasta alternativa si, indirect, serviciile de curierat. Totusi, vorbim despre un business concentrat: desi exista peste 2000 firme, primele 10 dintre acestea, in functie de cifra de afaceri, cumuleaza 76% din piata", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Piata serviciilor de posta si curierat este una dintre putinele domenii in care numarul de companii a avansat considerabil, cu 9% in comparatie cu anul 2017 si cu aproximativ 250% fata de 2009, la putin peste 2.100 de companii in 2018. Daca pentru 2019 specialistii KeysFin estimeaza o crestere de aproximativ 9%, in 2020 firmele mici, fara putere logistica si mai ales financiara, vor fi cele mai afectate de pandemie, astfel ca business-ul acestei piete se va concentra intr-un ritm moderat in urmatoarele luni. De subliniat insa ca acesta va fi unul dintre segmentele cel mai putin afectate de pandemie alaturi de Farma, Retail-ul alimentar, Sanatate&asistenta sociala, IT&C, Agricultura (dependenta insa de conditiile meteo), distribuitorii de energie&gaze si cei de apa& salubritate.

Rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii de posta si curierat a crescut cu 77%, in comparatie cu anul 2017 si a fost cu aproape 317 de milioane de lei peste pierderea din 2009, ajungand la aproape 233 milioane de lei, in 2018. Dintre cele 2.103 de companii analizate, mai mult de jumatate, 1.267 au inregistrat profit (60%), 633 au raportat pierderi (30%), restul avand un rezultat nul in 2018.

Profitul net al industriei a inregistrat o crestere de 54% comparativ cu anul 2017 si aproximativ 220% fata de 2009, insumand aproape 304 milioane de lei, in 2018. Potrivit specialistilor KeysFin, profitul companiilor a crescut si in 2019, cu aproximativ 13%, depasind astfel nivelul de 340 de milioane de lei.

Paradoxul pietei: Cea mai putin modernizata companie din top este in continuare lider

POSTA ROMANA este in continuare principalul jucator din piata de posta si curierat din tara noastra, in ciuda problemelor intampinate. Compania, detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor - 93,5% si de Fondul Proprietatea - 6,5%, a raportat in 2018 o cifra de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total).

De remarcat ca, in 2017, cifra de afaceri a acestei institutii a fost de 1,1 miliarde de lei, deci, procentual, cresterea de la an la an a fost minora.

Situatia sta total diferit in cazul FAN COURIER EXPRESS SRL, liderul segmentului de curierat, care vine repede din urma si castiga teren de la un an la altul. Astfel, in 2018, compania cu capital privat 100% romanesc a facut afaceri de 686 de milioane de lei, respectiv 14,4% din total. Mai mult, cresterea acesteia este substantiala in comparatie cu 2017 cand inregistra o cifra de afaceri de 586 milioane de lei.

Podiumul este completat de URGENT CARGUS SRL (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT ROMANIA SRL (357 milioane lei, 7,5% din total, companie care a depasit DHL in 2018) si DHL INTERNATIONAL ROMANIA SRL (289 de milioane de lei, 6,7%).

O prezenta interesanta in top este cea a DELIVERY SOLUTIONS SRL (locul 10 dupa cifra de afaceri, companie care administreaza Sameday) al carui actionar majoritar (88%) este DANTE INTERNATIONAL SA (controlat in proportie de 80% de investitori olandezi si care gestioneaza la nivel local brandul eMAG). Cumulat, cele mai mari 10 companii au generat 76% din cifra de afaceri totala.

Analiza nu ia in considerare performanta unor companii precum BRINGO MAGAZIN SRL (controlata indirect de Carrefour Nederland BV) sau GLOVOAPPRO SRL (detinuta de spaniolii de la Glovoapp23 SL), acestea declarand ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului IT&C.

Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finantelor, cele doua companii au raportat o cifra de afaceri de aproape 10 milioane de lei, in primul semestru din 2019.

Curierii, printre cei mai productivi angajati din Romania

In 2018, aproximativ 40.700 angajati lucrau pentru companiile locale de posta si curierat, cu 5% mai multi decat in 2017. Pentru 2020, analistii KeysFin preconizeaza un avans la peste 42.500 angajati, ca urmare a cresterii accentuate pentru serviciile de curierat.

Totodata, in ceea ce priveste productivitatea muncii, piata a inregistrat un avans consistent, de 10% in 2018, reusind sa obtina o medie de aproape 117 000 de lei per angajat, datorita investitiilor majore in logistica si in optimizarea activitatii. Rezultatul este cu atat mai relevant cu cat costul mediu per angajat a inregistrat o crestere de doar 6%, comparativ cu anul 2017, insemnand peste 37 000 de lei per angajat.

Astfel, piata serviciilor de posta si curierat este una dintre putinele sectoare de activitate, in care productivitatea muncii a avansat intr-un ritm mai accelerat decat costul mediu al fortei de munca intre 2009 si 2018: 101% versus 45%.

Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport...
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Registrul Auto Român emite a început emiterea certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, duminică, 1 decembrie. Pentru a-l obține nu este nevoie de...
#afaceri curierat 2020 , #Companii Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0002

1 USD = 4.7129 RON

-0.0070
  1. O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
  2. Panică în Rusia și o mutare disperată la Moscova: Fenomenul lovește toată țara, ca în martie 2022
  3. Achiziție majoră pentru Frații Dedeman. Sumă importantă plătită unui șef PSD
  4. Detaliul esențial pe care aproape niciun șofer nu-l bagă în seamă, dar care poate salva vieți. Avertismentul lui Titi Aur
  5. Cheia auto nu mai funcționează? Cum poți descuia mașina folosind o funcție ascunsă
  6. Marii loviți ai falimentului Northvolt: A doua cea mai mare bancă de investiții din lume și o marcă auto majoră vor pierde cumulat aproape 2,5 miliarde de dolari
  7. A crescut ROBOR, cresc și ratele românilor. Câți bani va trebui să scoată în plus din buzunare o persoană care are un credit de 70.000 de euro
  8. Nouă situație de criză în economia chineză. Soluția firmelor de investiții pentru a se menține la liman pe spatele start-upurilor pe care le-au finanțat
  9. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  10. Reparații parțiale a platformei RAR, începând de astăzi. Cum pot șoferii să se înregistreze pentru ITP după problemele tehnice de săptămâna trecută