OMV Petrom doneaza 10 milioane de euro pentru constructia primului spital de oncologie pediatrica din Romania

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:50
3290 citiri
OMV Petrom doneaza 10 milioane de euro pentru constructia primului spital de oncologie pediatrica din Romania
Foto: CC0 Creative Commons

Proiectul Asociatiei Daruieste Viata dedicat constructiei primului spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania va beneficia de o sponsorizare record de 10 milioane de euro din partea OMV Petrom, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, Christina Verchere, CEO al companiei de energie.

"Noi, OMV Petrom, suntem foarte mandri sa contribuim la construirea primului spital de oncologie pediatrica din Romania. Fiecare copil merita o sansa la viata si am fost cu adevarat impresionata de numarul mare de romani care sprijina acest spital cu donatii. Exista cauze care pot parea imposibil de realizat si e nevoie de mult curaj pentru a porni la drum. Dar, cand acestea sunt importante pentru un numar mare de oameni, visul va deveni realitate', a spus Verchere.

La randul sau, Carmen Uscatu, reprezentanta a Asociatiei Daruieste Viata, a subliniat ca proiectul demarat pentru constructia noului spital a pornit "cu gandul la copiii bolnavi de cancer din Romania care nu au sansele copiilor care se trateaza in Europa de Vest".

"Am pornit acest proiect absolut de la zero, cu gandul la copiii bolnavi de cancer din Romania care nu au sansele copiilor care se trateaza in Europa de Vest, asa cum au aparut de curand niste declaratii in presa ale unui medic.

Din contra, acesti copii, din cauza sistemului medical dificil au sanse mult mai mici de a se trata cu succes in Romania. Am pornit acest proiect cu gandul la mamele lor care sunt umilite de acest sistem si facem acest proiect ca sa crestem sansele acestor copii si ca sa dam o speranta acestor mame sa isi poata trata copiii si aici, si ca se fac cele mai noi tratamente in Romania si ca aici au o sansa.

Am pornit cu gandul acesta si am descoperit in fiecare zi o solidaritate extraordinara a societatii romanesti, un lucru total neasteptat, o implicare deosebita.

Sunt oameni care au donat 2 euro, care au donat online pe bursadefericire.ro - platforma noastra de strangere de fonduri.

Sunt peste 250.000 de oameni care s-au alaturat acestui proiect si care acum doneaza cei 2%.

De asemenea, sunt peste 1.500 de companii care au donat sume mici sau mai mari, dar toti acesti oameni ne-a adus astazi aici intr-un parteneriat extraordinar.

Vorbim, practic, despre cea mai mare sponsorizare - de 10 milioane de euro - pe care Asociatia Daruieste Viata a primit-o pana acum si care datoreaza companiei OMV Petrom si fiecarui om, pentru am aflat mute povesti din interiorul acestei povesti", a afirmat Uscatu.

Aceasta a adaugat ca donatia de la OMV Petrom "inseamna ca noi putem sa respectam acel calendar pe care l-am promis tuturor, sponsorilor si donatorilor, ca in 2020 vom putea deschide acest spital".

"Inseamna, de asemenea, ca putem in acest moment sa speram la mai mult, pentru ca proiectul "Noi facem un spital" nu inseamna doar constructia unei cladiri si dotarea cu aparatura medicala. Acest proiect inseamna mult mai mult... Trebuie sa tratam copiii bolnavi de cancer in Romania la standarde occidentale, ceea ce acum nu se intampla.

Ca sa ajungem acolo avem nevoie de un management medical modern, de training permanent pentru medici, de un ecosistem medical pe care sa il ridicam de la zero sa sa aratam ca in tara lui "Nu se poate" acum se poate.

Avem nevoie de cele mai noi tratamente pentru cancer, pentru ca desi domnul Teodorovici vrea sa aduca antidotul din Cuba pentru cancer, acest antidot, din pacate, la acest moment nu exista", a precizat reprezentanta "Daruieste Viata".

In cadrul conferintei de presa de vineri, o alta reprezentanta a Asociatiei, Oana Gheorghiu, a declarat ca prin proiectul care implineste 10 ani initiatorii isi doresc ca pacientii din Romania sa poata fi tratati ca in strainatate.

"Proiectul acesta implineste anul acesta 10 ani, iar in decembrie 2009 am strans 100.000 de euro, ceea ce mi s-a parut fantastic, intr-un an de criza. Anul acesta, cand am inceput sa vorbim de banii de la OMV Petrom am auzit suma de 10 milioane si prima intrebarea a fost daca sunt lei... Inca mi se pare ca traim un vis, pentru ca proiectul acesta s-a nascut ca un vis. Sunt trei oameni pe care trebuie sa-i pomenesc mereu: Paula Herlo, Alex Dima si Tudor Chirila.

Daca ei nu aveau incredere in noi cand nici macar noi nu aveam, probabil ca nu am fi fost astazi aici.

Este un proiect exact asa cum ne dorim toti, chiar sa putem trata in Romania ca afara, nu doar sa ne mintim ca o facem.

Vom reface intreaga centrala termica a intregului spital, deci si a cladirii vechi (Spitalul Marie Curie, n.r.), vom sistematiza intreaga suprafata a terenului, vom lega spitalul nou si vechi de o scoala pentru copii (...) ", a subliniat Gheorghiu.

Conform initiatorilor proiectului, din totalul de 10 milioane de euro donate de OMV Petrom, jumatate va fi utilizat pentru achizitia de echipamente medicale necesare pentru diagnosticarea si tratarea cancerului la copii: un aparat de radioterapie, un aparat CT (computer-tomograf) si echipamente pentru blocul operator, precum si pentru training-ul personalului medical si auxiliar al spitalului. Restul de 5 milioane de euro va fi utilizat pentru lucrari de instalatii sanitare si electrice si amenajari interioare.

Anul trecut, in statiile OMV si Petrom din Romania s-au strans peste 50.000 de euro prin donatiile de la clienti, iar campania anunta ca va continua in urmatorii doi ani, astfel incat orice client sa poata contribui, in continuare, la finalizarea spitalului.

Spitalul de Oncologie si Radioterapie Pediatrica va fi primul spital specializat in oncologie pediatrica din Romania si va functiona in incinta spitalului Marie Curie din Bucuresti. Pacientii vor avea acces la toate specialitatile pediatrice necesare pentru tratarea holistica a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc).

Noul spital va putea asigura tratarea, in fiecare an, a peste 300 de copii bolnavi de cancer, dar si efectuarea a peste 9.600 de interventii chirurgicale oncologice si non-oncologice.

Asociatia Daruieste Viata a demarat, in anul 2017, proiectul de constructie a spitalului, bazandu-se pe fonduri private (donatii de la persoane fizice si companii), iar lucrarile au demarat in 2018. Proiectul va continua cu partea de instalatii, design interior precum si cu achizitia de echipamente speciale si pregatirea personalului.

Spitalul va avea 6 etaje si o suprafata totala de 12.000 de metri patrati, cu un nou bloc operator, cu 7 sali de operatii, sectii de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie si terapie intensiva.

Asociatia Daruieste Viata si-a propus ca spitalul sa fie inaugurat in 2020, acesta urmand sa functioneze ca spital public, in cadrul Spitalului Marie Curie, dar dupa proceduri medicale si de management specifice unitatilor similare din Occident.

Estimarile arata ca, in Romania, sunt 5.000 de copii bolnavi de cancer si, in fiecare an, alti 500 de copii sunt diagnosticati cu aceasta boala. Mai mult de jumatate dintre acestia sunt tratati in Bucuresti, in cele doua centre existente (Marie Curie si IOB).

In ultimii zece ani, OMV Petrom si-a asumat un rol important in sprijinirea initiativelor privind sanatatea. Astfel, in 2011, prin proiectul de responsabilitate sociala "Acces la viata', compania a sprijinit extinderea retelei de telemedicina de urgenta in 16 spitale din tara, cu Centrul de coordonare la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti. De asemenea, in 2012, OMV Petrom a dotat Fundatia pentru SMURD cu trei ambulante complet echipate, iar in perioada 2014-2016, in parteneriat cu ExxonMobil, a sustinut proiectarea si constructia Bazei Aeromedicale SMURD Constanta, cea mai moderna unitate de acest fel din Romania.

In 2017, compania de energie a sustinut Fundatia pentru SMURD prin achizitionarea primului incubator neonatal de transport destinat Unitatii de Primiri Urgente (U.P.U.) SMURD Constanta, adecvat atat transportului cu elicopterul, cat si cu ambulantele SMURD.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de 58,3 milioane bep, in 2018. Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 794 benzinarii, sub doua branduri - OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, un procent de 20,64%, Fondul Proprietatea 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber pe Bursa de Valori Bucuresti si pe Bursa de Valori Londra.

In perioada 2005 - 2018, OMV Petrom a platit la bugetul de stat 27,8 miliarde de euro, sub forma de taxe, impozite si dividende, fiind cel mai mare contributor la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#OMV donatie spital oncologie pediatrica, #OMV 10 milioane euro donatie , #Companii Romania