Seful OMV este dat in judecata de un reprezentant al populatiei maori din Noua Zeelanda

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 12:34
1642 citiri
Seful OMV este dat in judecata de un reprezentant al populatiei maori din Noua Zeelanda
Foto: Pixabay

Activistul de mediu si reprezentantul populatiei maori din Noua Zeelanda, Mike Smith, si-a anuntat joi intentia de a demara o actiune la Curtea Penala Internationala de la Haga impotriva directorului general de la OMV, Rainer Seele, sustinand ca din cauza operatiunilor de foraj efectuate de OMV in apele de coasta ale Noii Zeelande, Seele a contribuit la distrugerea terenului si a modului de viata al populatiei maori, informeaza APA.

"Prin continuarea operatiunilor de explorare de petrol si gaze in contextul urgentei privind schimbarile climatice, companii precum OMV ii condamna pe urmasii nostri la un viitor cu suferinte imense", sustine Mike Smith. Potrivit acestuia, operatiunile OMV in Noua Zeelanda trebuie sa inceteze. "Descoperirea de petrol si gaze alimenteaza schimbarile climatice si au consecinte devastatoare pentru populatia noastra si biodiversitate", a spus Mike Smith.

Potrivit ONG-ului Greenpeace, OMV este ultima mare companie petroliera internationala care opereaza in continuare in Noua Zeelanda si intentioneaza sa continue productia de petrol si gaze in pofida rezistentei exprimate de populatia indigena. Conform Tratatului de la Waitangi, semnat in 1840 de populatia Maori si coroana britanica, populatia Maori trebuia consultata cu privire la proiectele de foraje offshore de petrol si gaze insa potrivit lui Mike Smith astfel de consultari cu OMV nu au avut loc inca.

In replica, purtatorul de cuvant al OMV, Andreas Rinofner, a precizat ca OMV activeaza in Noua Zeelanda din 1999 si a fost in mod regulat in contact cu populatia Maori, astfel ca acuzatiile potrivit carora nu a discutat cu populatia indigena sunt incorecte. Rinofner a mai spus ca OMV nu are intentia de a se retrage din Noua Zeelanda.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#maori judecata OMV , #Stiri Companii