Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FP: Posta Romana poate evita insolventa daca primeste ajutor de stat

FP: Posta Romana poate evita insolventa daca primeste ajutor de stat


Majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat, a declarat Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments Romania si co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.

"Fondul Proprietatea considera ca majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atat de catre MCSI, cat si de Consiliul Concurentei. In ceea ce priveste initierea procedurii de insolventa, in conformitate cu legislatia romaneasca, Consiliul de Administratie este responsabil pentru a determina daca situatia financiara a societatii necesita o astfel de actiune" a spus Meyer.

Miercuri, un comunicat al MCSI arata ca Fondul Proprietatea (FP) obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea operatorului national postal fiind declararea insolventei companiei.

Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale 'Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii postale si a face un ultim efort in atragerea Fondului in procesul de capitalizare.

"Discutiile de astazi (miercuri, n.r.) au esuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu in Romania al FP, a propus ca alternativa la capitalizare, insolventa companiei, in ciuda eforturilor statului roman de a investi 170 milioane de lei in capitalizarea CNPR si a faptului ca anul acesta compania va incheia pe profit net. Propunerea FP a fost respinsa cu fermitate de ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, care sustine ca redresarea Postei Romane va fi facuta in ciuda obstructionarilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua. De asemenea, Lucian Sova precizeaza ca FP da dovada de lipsa de proactivitate, inclusiv in sustinerea intereselor actionarilor sai", se arata in comunicatul citat.

Fondul Proprietatea a dat in judecata compania "Posta Romana", in luna octombrie, pentru ca schimbase trei membri ai Consiliului de Administratie, dar CNPR a castigat in instanta procesul cu actionarul sau minoritar. Ministerul de resort subliniaza faptul ca FP contestase schimbarea membrilor CA, desi niciunul dintre cei inlocuiti nu era din partea Fondului.

MCSI sustine ca, in bugetul de stat, a fost alocata suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, ca aport al statului, proportional cu cota de participare detinuta, iar ceilalti actionari pot participa la majorarea capitalului social proportional cu propria cota de participare.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea, in proportie de 25%.A

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2338 ori