Fondul Proprietatea propune intrarea in insolventa a Postei Romane

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:50
3395 citiri
Fondul Proprietatea propune intrarea in insolventa a Postei Romane
Foto: Facebook / Compania Nationala Posta Romana

Fondul Proprietatea (FP) a propus declararea insolventei Postei Romane, insa Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) nu este de acord si acuza obstructionarea capitalizarii companiei de stat de catre actionarul minoritar.

Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii postale si a face un ultim efort in atragerea Fondului in procesul de capitalizare.

"Discutiile de astazi (miercuri, n.red.) au esuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu in Romania al FP, a propus ca alternativa la capitalizare insolventa companiei, in ciuda eforturilor statului roman de a investi 170 milioane de lei in capitalizarea CNPR si a faptului ca anul acesta compania va incheia pe profit net.

Propunerea FP a fost respinsa cu fermitate de ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, care sustine ca redresarea Postei Romane va fi facuta in ciuda obstructionarilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua.

De asemenea, Lucian Sova precizeaza ca FP da dovada de lipsa de proactivitate, inclusiv in sustinerea intereselor actionarilor sai", se arata in comunicatul citat.

Fondul Proprietatea a dat in judecata compania "Posta Romana", in luna octombrie, pentru ca schimbase trei membri ai Consiliului de Administratie, dar CNPR a castigat in instanta procesul cu actionarul sau minoritar. Ministerul de resort subliniaza faptul ca FP contestase schimbarea membrilor CA, desi niciunul dintre cei inlocuiti nu era din partea Fondului.

MCSI sustine ca, in bugetul de stat, a fost alocata suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, ca aport al statului, proportional cu cota de participare detinuta, iar ceilalti actionari pot participa la majorarea capitalului social proportional cu propria cota de participare.

"Suntem foarte hotarati sa aparam interesul statului in companiile pe care le detinem. Nu voi permite nicio neglijenta din partea managementului companiilor din subordinea MCSI, neglijenta care se poate transforma in avantaj pentru competitie", a declarat ministrul Lucian Sova.

La randul sau, directorul general interimar al companiei, Elena Petrascu, a mentionat ca institutia se afla in plin proces de revizuire a necesitatilor de dotare, adaptate realitatilor concrete si bazate pe pachetul de produse cu care Posta Romana a intrat pe piata.

Tot in cursul zilei de miercuri, 13 decembrie, ministrul Lucian Sova s-a intalnit cu o delegatie a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre un program de finantare pentru Posta Romana.

In acest context, s-a stabilit inceperea unor demersuri pentru noi linii de finantare pentru companie, la care vor contribui si alti finantatori institutionali si comerciali. Pentru acest lucru, ambele parti au fost de acord sa renunte la exclusivitate, astfel incat sa poata fi deschise discutii si cu alti finantatori.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea, in proportie de 25%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#insolventa posta romana, #fondul proprietatea , #Fonduri administratie