Pentru derularea eficienta si transparenta a programului, in data de 13.05.2020, conducerea FNGCIMM a avut o intalnire de lucru, pe platforma zoom, ce a reunit reprezentanti ai bancilor partenere in Programul IMM INVEST, oficiali ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
Intalnirea a avut ca scop discutarea si clarificarea unor aspecte punctuale ridicate de catre finantatori, pentru ca procesele de analiza atat la FNGCIMM cat si la creditori sa se desfasoare cat mai eficient, iar aprobarea finantarii garantate, solicitata de fiecare antreprenor sa se obtina intr-un timp cat mai scurt.
Intalnirea a fost extrem de utila pentru toate partile implicate si speram ca principiile discutate si clarificarile aduse sa contribuie la reglajul fin si la fluidizarea proceselor de analiza si aprobare.
Aducem in atentia publica, cateva dintre aspectele importante puse in discutie de catre finantatori asupra carora FNGCIMM doreste sa comunice public pozitie sa:
1. Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
In conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitati IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau in dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care,... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:52
Companiile elvetiene solicita stabilitate si predictibilitate a legislatiei, imbunatatirea infrastructurii de transport si instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale, a aratat miercuri secretarul de stat pentru Afaceri Economice din Elvetia, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, in cadrul unei intalniri cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea.
"In cadrul discutiilor oficiale, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch a prezentat specificul investitiilor straine elvetiene, in mare parte derulate de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a economiei elvetiene si care au proiecte pe termen lung. Din punctul de vedere al companiilor elvetiene, exista solicitari pentru stabilitate si predictibilitate a legislatiei, pentru imbunatatirea infrastructurii de transport si pentru instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale", se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Antreprenoriat remis miercuri AGERPRES.
Oficialul elvetian se afla in Romania in perioada 18 - 20 septembrie si este insotit de un grup de oameni de afaceri din Elvetia.
"Si in Elvetia este dificil sa gasesti forta de munca. Sistemul educational dual ar putea fi adaptat mai bine la ceea ce se cere pe piata muncii. Sunt multe companii care sunt implicate in astfel de programe in Elvetia si ne-am bucura sa se implice si in Romania", a spus Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch.
La randul sau, ministrul Stefan-Radu Oprea a prezentat... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 09:55
Ministerul Finantelor vrea sa reactiveze o schema de ajutor de stat, aprobata in 2014, pentru finantarea investitiilor de mare anvergura in special pentru regiunile mai putin dezvoltate.
Valoarea minima a investitiei ar putea fi redusa de la 10 la 3 milioane de euro, a anuntat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Schema de ajutor de stat a fost aprobata in 2014, prin Hotarare de Guvern (HG).
"Este un proiect important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor sa investeasca in Romania. Este o prevedere legala care s-a aplicat incepand cu 2014, ea fiind in HG pe care Guvernul o va avea joi pe ordinea de zi. Practic, reactivam o schema de finantare de ajutor de stat", a anuntat Teodorovici.
Ministerul Finantelor a propus unele modificari fata de varianta initiala. Astfel, bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. Aceasta masura ar permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate in anii anteriori.
In anul curent pot fi contractate in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibila cu notificarea prealabila a Comisiei Europene.
Totodata, ministerul vrea ca depunerea cererilor de acord pentru finantare sa se realizeze continuu in limita bugetului alocat schemei pentru anul in curs, nu in sesiuni de 30 de zile lucratoare.
Totodata, ministerul vrea sa renunte la selectia pe baza de punctaj, iar... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 21:47
In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
Guvernul vrea sa atraga investitii de un miliard de euro in Romania, a anuntat, miercuri, premierul Viorica Dancila, precizand ca in curand va fi deschisa schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro.
"Ne dorim un parteneriat strategic real, cu marile companii ce doresc sa investeasca in Romania si de acest motiv ma aflu la lansarea noii scheme de ajutor de stat. Vreau sa dau un semnal ca ne dorim stimularea unor noi investitii majore in Romania si din acest motiv vom adopta si alte masuri care sa sustina acest lucru.
Saptamana aceasta au aparut ultimile date cu privire la valoarea investitiilor directe pentru primele 3 luni. Au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017, demonstrand incredere in potentialul economiei romanesti si in actul de guvernare. Insa consider ca nu este suficient.
Ne dorim mult mai mult decat atat. Dorim sa asiguram o dinamica pozitiva a economiei si azi anuntam ca in scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro. Nu va ascund faptul ca tinta noastra finala este sa atragem investitii de peste un miliard de euro", a declarat premierul Viorica Dancila.
Potrivit acesteia, vor fi create astfel mii de locuri de munca care vor contribui la cresterea veniturilor bugetare. Totodata, Dancila a anuntat infiintarea unei noi agentii in vederea atragerii de noi investitii.
"Vor crea mii de locuri de munca si vor contribui la... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 13:33
Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca, a declarat, miercuri, la Roman, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investitie a companiei americane TRW.
"Vreau sa stiti ca nu candidez, nu sunt in campanie. Motivul pentru care am venit este ca fabrica dumneavoastra este model pentru ceea ce trebuie Romaniei. Multumesc si dumneavoastra si vicepresedintelui TRW, care a decis sa-si extinda afacerile in Romania. Deschiderea primariei a facut ca investitia sa aiba loc aici. Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. La nivel national, nu avem un somaj foarte mare comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Avem 7,3 - 7,4 la suta somaj, dar in randurile tinerilor este 24 la suta, Deci cei care contribuie cel mai mult la somaj, in ghilimele, sunt tinerii. Termina scolile si nu au o solutie, Aceasta investitie si-a atins obiectivul, media de varsta din fabrica este foarte mica', a declarat presedintele Traian Basescu.
Circa 770 de milioane de euro au fost puse la dispozitie investitorilor
Presedintele a adaugat ca guvernele din perioada 2008-2011 au pus la dispozitia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.
"De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne sa fie tocate. Dar investitia de aici este efect al unor politici din 2008 - 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite pana in 2016, 4,7... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:25
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
Potrivit sursei citate, noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, inregistrate pe o perioada de doi ani consecutivi, ca urmare a crearii de minimum 20 de locuri de munca determinate de realizarea unei investitii initiale.
Hotararea adoptata de Guvern stabileste ca se pot emite acorduri pentru finantarea in baza schemei pana la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei.
"Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala", mai precizeaza Executivul. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 17:10
Compania suedeza Usitall, specializata in constructia si operarea de centrale de productie a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, ar putea lua in toamna decizia de a investi intre 200 si 400 milioane euro in Romania pentru realizarea a doua unitati in Bucuresti si Galati.
"Vrem sa facem mai multe proiecte in paralel. Suntem in Romania pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi si faptul ca in cativa ani piata energiei va fi complet liberalizata", a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson.
Potrivit lui Philipsson, unul dintre cele mai importante argumente pentru investitia in productia energiei termice pe baza de deseuri in Romania este reprezentat de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum si de bonusul acordat pentru cogenerarea de inalta eficienta.
Usitall asteapta de la Guvern o decizie privind gropile de gunoi
Potrivit angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Romania trebuie sa inchida gropile de gunoi neconforme normelor de mediu si sa amenajeze altele noi, in caz contrar riscand sanctiuni financiare.
Sistemul de certificate verzi reprezinta un ajutor pe care statul il acorda pentru stimularea productiei de electricitate din surse regenerabile.
Certificatele sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica (TEL), care le aloca producatorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand,... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 14:10
Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor in sectorul energetic, din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze si electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati, afirma directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.
"Va fi dificil pentru Romania sa atraga investitii, trebuie sa ofere incredere. Romania a pierdut mult din incredere in ultimii ani, cand s-au anuntat investitii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a facut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuti multi pasi pentru recastigarea increderii. Cresterea pretului energiei si legea de sustinere a investitiilor in energii regenerabile contribuie la recastigarea increderii", a afirmat Hajdinjak, la conferinta Mediafax Talks about Energy.
El a adaugat ca daca autoritatile nu vor clarifica reglementarile si nu vor liberaliza preturile, companiile straine vor alege alte piete in care sa investeasca.
"Sunt si alte piete, care ofera conditii bune, nu doar in UE, ci si in afara Europei, precum Turcia. Toate pietele sunt in competitie pentru atragerea de investitii. Trebuie legi si reglementari predictibile. In privinta privatizarilor, investitorii cauta pachete majoritare la companii de stat. (...) Liberalizarea preturilor este acum interzisa, din cauza preturilor reglementate, ceea ce nu permite investitorilor o rata buna a profitului pentru a putea investi", a continuat Hajdinjak.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa liberalizeze... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 12:09