Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”

Marti, 26 Martie 2024, ora 15:50
0 citiri
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu FOTO Facebook/ Adrian Caciu

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un discurs susținut în cadrul conferinței Energy Forum, fostul ministru de Finanțe subliniază că planul nu ar trebui finanțat din banii consumatorilor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunțase luni, 25 martie, lansarea schemei CfD, un plan menit să stimuleze investițiile în producerea de energie cu emisii reduse de carbon. Finanțarea pentru acest demers este asigurată de Ministerul Energiei, care va transfera bani în Fondul de Lichiditate CfD. Acest fond va fi suplimentat din banii consumatorilor, conform notei de fundamentare.

„Se vorbește de contractele de diferență. Cu tot dragul, cu o singură condiție: să nu fie plătite vreodată de către populație, asta este o opinie personală pe care o să mi-o mențin și după ce nu voi mai fi ministru”, a declarat Câciu, în timpul evenimentului organizat de DC Media Group. Conform acestuia, garanția trebuie oferită de stat și nu trebuie ca „poporul să suporte investițiile”.

Reprezentanții firmelor din sectorul energetic îi răspund ministrului zicând că, în ultimă instanță, contribuabilii vor plăti nota.

„Chiar și dacă vor fi finanțate din Fondul de Modernizare, tot din banii oamenilor va fi, tot cetățenii vor plăti schema”, subliniază Silvia Vlăsceanu, directorul asociației HENRO a producătorilor din energie. Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, Laurențiu Urluescu, a argumentat că „ tot ce se întâmplă în sectorul energetic la final este plătit de consumatori”.

Pe 6 martie, Comisia Europeană anunța că a aprobat o schemă de ajutor de stat de 15,22 miliarde lei prin care România își propune să susțină producerea energiei electrice regenerabile, pentru tranziția către o economie „zero net”.

...citeste mai departe despre "Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”" pe Ziare.com

#adrian caciu, #sebastian burduja, #energie regenerabila, #cfd, #energie electrica, #ajutor de stat , #Stiri energie