Comisia Europeana aproba o schema de ajutor de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru investitii in sistemele de incalzire bazate pe surse regenerabile

Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 19:51
471 citiri
Comisia Europeana aproba o schema de ajutor de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru investitii in sistemele de incalzire bazate pe surse regenerabile
Foto: blog.romstal.ro

Comisia Europeana a anuntat vineri ca aproba o schema de ajutor in valoare de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru sprijinirea investitiilor in sistemele de incalzire centralizata bazate pe surse regenerabile de energie.

"Aceasta schema de ajutor in valoare de 150 de milioane euro prezentata de Romania va sprijini investitiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de incalzire centralizata. Ea va favoriza tranzitia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termica la utilizarea surselor regenerabile de energie, in conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Aceasta masura de ajutor a fost posibila si datorita Planului de Investitii al Pactului verde european.

Pentru a debloca potentialul sistemelor de incalzire centralizata de a contribui la tranzitia catre o economie neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investitii a oferit statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste acordarea de sprijin pentru producerea de energie termica, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat", spune vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei.

Romania a notificat Comisiei intentia sa de a oferi sprijin public in valoare de pana la 750 de milioane lei (aproximativ 150 de milioane euro) pentru construirea si/sau modernizarea mai multor de instalatii de productie si retele de distributie a energiei termice (cu o contributie de maximum 20 % din valoarea totala a investitiilor in cazul celor din urma). Ajutorul preconizat ar urma sa fie acordat sub forma unor granturi directe finantate din fondurile structurale ale UE gestionate de Romania.

Sistemele de incalzire centralizata existente genereaza caldura in principal cu ajutorul instalatiilor de ardere pe baza de gaze naturale sau carbune. Masura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investitiilor in instalatiile de productie a energiei termice cu pana la maximum 60 MW echivalent termic, permitand astfel tranzitia de la utilizarea combustibililor fosili (carbune, gaze naturale) pentru producerea de energie termica la utilizarea exclusiva a surselor regenerabile de energie (cum ar fi biogazul, biomasa si energia termica geotermala).

Se preconizeaza ca acest lucru va duce la o scadere globala a emisiilor de gaze cu efect de sera cu pana la 48.000 de tone metrice de dioxid de carbon, precum si de alte substante poluante, pe perioada aplicarii schemei de aj ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana aproba o schema de ajutor de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru investitii in sistemele de incalzire bazate pe surse regenerabile" pe Ziare.com

#energie, #incalzire, #Uniunea, #europeana, #ajutor, #surse, #regenerabile , #Stiri Administratie