Ludovic Orban, despre pensii, alocatii si investitii: "Trebuie sa intelegem ca suntem intr-o criza economica"

Duminica, 21 Iunie 2020, ora 20:56
609 citiri
Ludovic Orban, despre pensii, alocatii si investitii: "Trebuie sa intelegem ca suntem intr-o criza economica"
Sursa foto: Facebook.com/GuvernulRomaniei

Premierul Ludovic Orban, prezent duminica seara in studioul Romania TV, a declarat ca Guvernul a pregatit un plan "foarte mare de sustinere a economiei".

Planul, care va fi lansat "in maxim 10 zile", asa cum arata liderul PNL, cuprinde mai multe masuri, printre care: acordarea catre companii a "41,5% din salariu brut al angajatului pe care il readuc in activitate din somaj tehnic", o "schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile care nu sunt IMM-uri, regandirea schemei de ajutor de stat pentru investitii la firul ierbii" si un "intreg plan pentru IMM-uri".

"Resursele de la UE vor veni curand. Pana atunci, avem 2,2 miliarde de euro pe care le vom aloca in granturi pentru investitii sau capital de lucru.

Spre deosebire de alte tari, noi am limitat restrictiile. Nu am inchis economia. Noi am avut cam 1 milion si ceva de angajati in somaj tehnic din 5,6 milioane de angajati cu carte de munca", a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a vorbit despre un program european care va stimula angajatorii.

"E posibil ca unui producator sa i se fi redus cererea la 60%. In mod normal ar trebui sa-i dea afara pe angajati. Ca sa nu-i dea afara, in perioada de criza functioneaza acest mecanism in care toti vin la munca, lucreaza 60% din timp, restul de 40% nu vin la munca, dar li se plateste salariu integral prin acest sistem. Putem sa decontam si sa asiguram o garatie",a adaugat Orban, la aceeasi emisiune de la Romania TV.

Referitor la cresterea pensiilor, premierul a declarat ca "majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de facut chiar si in consitia in care economic eram bine. Suntem intr-o criza economica. Se vede limpede ca o majorare cu 40% nu poate sa fie sustinuta financiar, pentru ca genereaza un dezechilibru grav. Procentul de majorare nu il voi prezenta public decat atunci cand vom avea finalizate prognozele si analizele care sa garateze ca va fi o crestere sustinuta", spune Ludovic Orban.

"Nu putem ajunge sa dam toti banii pe pensii, ajutoare sociale si sectorul public si sa nu dam banii pe investitii, inovare, cercetare, adica motoarele economice. Trebuie sa creasca salariul mediu pe economie si numarul de anagajati, ca sa creasca pensile. Aceste lucruri se intampla doar in perioade de crestere economica", a mai adaugat premierul.

Totusi, in ceea ce priveste impozitarea, Orban a declarat ca "se poate ridica plafonul pentru pensii" mai sus de 2.000 de lei, cat este in prezent.

"Eu cred ca principiul con ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban, despre pensii, alocatii si investitii: "Trebuie sa intelegem ca suntem intr-o criza economica"" pe Ziare.com

#Ludovic Orban, #pensii, #salarii, #alocatii, #criza economica , #Stiri Administratie