Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognoza privind cresterea economica globala, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde, dupa ce aprecia in decembrie progresele inregistrate de SUA, cea mai mare economie a lumii.
"Vom revizui in sens ascendent prognoza globala de crestere economica, peste aproximativ trei saptamani", a declarat Lagarde la Nairobi, in timpul unei intaniri cu liderii mediului de afaceri, citata de Bloomberg.
FMI a redus in luna octombrie estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza incetinirii dinamicii economiilor emergente si incertitudinilor din SUA privind bugetul.
Doua luni mai tarziu, in luna decembrie, Lagarde a afirmat ca vede "mult mai multa siguranta" in economia SUA.
Rata somajului din SUA a scazut la 7% in noiembrie, de la 7,3% in octombrie, si va continua sa scada odata cu imbunatatirea increderii in revenirea sustenabila a economiei, a mai spus Lagarde.
Fondul estimeaza in prezent o rata de crestere economica globala de 3,6% pentru acest an.
Lagarde a mai afirmat la Nairobi ca reducerea achizitiilor de obligatiuni efectuate de Rezerva Federala a SUA ar putea avea efecte negative pentru economiile emergente, deoarece revenirea statelor dezvoltate creste riscul aparitiei unor turbulente pe pietele financiare.
"Pe masura ce conditiile din economiile avansate se normalizeaza, riscul unei volatilitati mai ridicate pe pietele financiare ar putea crea noi... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:35
Rata somajului din Statele Unite ale Americii a crescut cu 0,1% in octombrie, pana la nivelul de 7,9%, dar s-au creat 171.000 de noi locuri de munca, depasindu-se astfel asteptarile analistilor, conform raportului oficial publicat astazi de guvernul american.
Desi majorarea ratei somajului era asteptata, deoarece forta de munca a crescut, faptul ca angajatorii americani au creat un numar de 171.000 de noi locuri de munca depaseste chiar cele mai optimiste estimari ale analistilor. De asemenea Departamentul Muncii a revizuit datele privind angajarile in august si septembrie, indicand ca au fost create cu 84.000 mai multe locuri de munca decat s-a raportat initial. In septembrie a fost pentru prima data din ultimii aproape 4 ani cand rata somajului a scazut sub 8%, scrie Agerpres.
Este ultimul raport economic important inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie din SUA, in care se vor confrunta presedintele in exercitiu Barack Obama si candidatul Partidului Republican, Mitt Romney. Situatia economiei si somajul a avut un rol major in campania prezidentiala. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, doar un singur presedinte american, Ronald Reagan, a reusit sa castige un al doilea mandat la Casa Alba pe un fond al ratei somajului mai mare de 6%.
Cresterea economiei americane s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an, dar ramane in continuare insuficienta pentru a permite o scadere semnificativa a ratei somajului, potrivit unei prime estimari... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:59
Rata somajului in SUA s-a redus in luna aprilie pana la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, chiar daca angajatorii americani au creat un numar sub asteptari de noi locuri de munca, arata cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american.
Departamentul american al Muncii a anuntat ca economia americana a creat 115.000 de noi locuri de munca in luna aprilie, mult mai putine decat cele 200.000 asteptate de analisti. Cu toate acestea, rata somajului a scazut in aprilie la 8,1% din populatia activa, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna ianaurie 2009, cand se situa la 7,8%.
Rata somajului in SUA a intrat pe o panta descendenta incepand din vara anului trecut, cand se situa la 9,1%.
Sectorul privat a creat 130.000 de noi locuri de munca in luna aprilie, in timp ce sectorul manufacturier a generat 16.000 de locuri de munca.
Ritmul de crestere al economiei americane a incetinit in primul trimestru al acestui an, potrivit unei prime estimari oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut publicata saptamana trecuta de Departamentul american al Comertului.
In perioada ianuarie-martie 2012, PIB-ul american a crescut cu 2,2% in ritm anual, dupa o crestere anuala de 3% inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut. Aceste estimari preliminare, care vor fi revizuite de doua ori de Departamentul american al Comertului, sunt inferioare estimarilor analistilor, care mizau pe o crestere de 2,5%.
In pofida incetinirii ritmului de crestere,... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 19:35
Rata somajului din Statele Unite a scazut in martie la 8,2%, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, insa cifrele dezamagesc analistii, relateaza DPA.
Biroul american de stastistica a anuntat vineri ca economia americana a generat numai 120.000 de locuri de munca, fata de 200.000 cat estimasera analistii, bazandu-se pe cresterea optmisimului consumatorilor si pe alti factori.
Numarul persoanelor fara loc de munca a ramas de 12,7 milioane, la fel ca in februarie, cand rata somajului era de 8,3%.
Cifra include cele 5,3 milioane de persoane care nu au loc de munca de mult timp.
In plus, milioane de oameni au renuntat sa mai caute o slujba si nu mai apar in statistici, avertizeaza analistii.
In pofida scaderii ratei somajului, cresterea slaba a economiei si numarul mic de locuri de munca noi vor fi factori importanti in alegerile prezidentiale din noiembrie.
Favoritul la investitura republicana, Mitt Romney, l-a acuzat saptamana aceasta pe presedintele Barack Obama ca a contribuit la ruinarea economiei americane. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 16:30
Economia Statelor Unite trebuie sa creasca mai rapid pentru a produce suficiente locuri de munca care sa determine reducerea ratei somajului, a declarat luni presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke.
Bernanke a aratat de declinul ratei somajului, de la 9,1% vara trecuta la 8,3% in februarie, a fost intr-o anumita masura nesincronizat cu ritmul cresterii economice.
PIB-ul SUA a urcat cu 3% in trimestrul al patrulea din 2011, dar se anticipeaza ca avansul a incetinit sub 2% in primele trei luni ale acestui an.
"Scaderea in continuare a somajului, intr-o maniera semnificativa, va necesita probabil o crestere mai rapida a productiei si cererii, din partea populatiei si companiilor, proces care poate fi sustinut prin mentinerea unor politici de sustinere", a spus Bernanke la o reuniune a Asociatiei Nationale pentru Economie.
Seful Fed a reiterat temeri legate de somajul de lunga durata, dar a contestat ideea ca mare parte a problemei este de natura structurala, care nu poate fi rezolvata prin politica monetara. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 17:42
Somajul din Statele Unite a scazut in octombrie la minimul ultimelor sase luni, de la 9,1%, in septembrie, la 9%, dupa ce numarul de angajati din SUA, excluzand sectorul agricol, a crescut luna trecuta.
Noile date privind piata muncii si revizuirea cifrelor anuntate pentru august si septembrie indica o imbunatatire a situatiei pietei muncii.
Numarul de angajati, cu exceptia sectorului agricol, a crescut cu 80.000 in octombrie, a anuntat vineri Departamentul Muncii, in timp ce analistii anticipau 95.000 de noi posturi. Datele revizuite pentru august si septembrie arata ca au fost infiintate cu 102.000 mai multe locuri de munca decat s-a anuntat initial.
Piata muncii ramane inca punctul sensibil al recuperarii economiei SUA, iar progresele in a oferi locuri de munca celor 13,9 milioane de americani someri sunt inca prea lente, potrivit Reuters.
Chiar daca economia SUA se afla in al doilea an de redresare, au fost recuperate doar o parte din cele 8 milioane de slujbe pierdute in timpul recesiunii.
Economia trebuie sa creasca anual cu 2,5% timp de mai multi ani si sa creeze constant cel putin 125.000 de noi locuri de munca pentru a evita o crestere a somajului.
Cresterea economica s-a accelerat la 2,5% in trimestrul al treilea, de la 1,3% in trimestrul doi. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 16:02
Rata somajului din Statele Unite s-a mentinut la 9,7% in februarie, iar angajarile au scazut mai putin decat se estima, chiar daca vremea deosebit de dificila a determinat unele firme sa-si suspende temporar activitatea, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Piata americana a muncii a pierdut luna trecuta 36.000 de posturi, dupa un declin revizuit de 26.000 in ianuarie, arata datele publicate vineri de Departamentul Muncii.
Numarul de locuri de munca a scazut in sectorul constructiilor si a crescut in cel al serviciilor.
Mai multe orase din Statele Unite au fost afectate luna trecuta de vremea dificila de iarna, ceea ce i-a fortat pe multi americani sa stea acasa.
Cresterea economica ce a reinceput anul trecut nu este suficient de puternica pentru a genera o crestere sustinuta a numarului de locuri de munca.
"Fara conditiile meteorologice dificile, februarie ar fi fost o luna de crestere a numarului de locuri de munca", a declarat Ellen Zentner, economist in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi.
Economistii estimau ca numarul de locuri de munca va scadea cu 68.000 si ca rata somajului va creste la 9,8%, potrivit Bloomberg. mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 17:57
Economia americana a pierdut 85.000 de locuri de munca in luna decembrie, cand rata somajului s-a mentinut la 10%, iar revizuirea statisticilor a aratat ca numarul de locuri de munca a crescut in luna precedenta pentru prima oara in ultimii doi ani, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Numarul de locuri de munca a scazut luna anterioara, dupa ce crescuse cu 4.000 in luna noiembrie, arata datele publicate vineri de Departamentul Muncii.
Analistii estimau, in medie, ca numarul locurilor de munca se va mentine in decembrie.
Administratia Obama, aflata sub presiune dupa ce aproape jumatate din cele 7,2 milioane de disponibilizari din Statele Unite au avut loc dupa inaugurarea presedintelui, a anuntat masuri suplimentare pentru sustinerea pietei muncii.
Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, Ben Bernanke, a promis ca va mentine dobanda la un nivel minim pana cand rata somajului va scadea.
"Chiar daca din punct de vedere tehnic recesiunea s-a incheiat, companiile sunt in continuare prudente in ceea ce priveste majorarea permanenta a fortei de munca", a declarat Chris Rupkey, economist in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.
In urma revizuirilor, numarul locurilor de munca pierdute in noiembrie si octombrie a scazut cu 1.000.
Cifra din luna noiembrie a fost revizuita, indicand o crestere a numarului de locuri de munca, fata de declinul de 11.000 afisat anterior. mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 17:11
Actiunile europene s-au ieftinit vineri, la sfarsitul unei sedinte volatile, dupa ce statisticile americane au aratat un avans al somajului la un nivel maxim al ultimilor 25 de ani, accentuand temerile legate de economie, iar investitorii au vandut actiuni ale grupurilor financiare, scrie Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 1,4%, la 661,11 puncte, dupa ce a oscilat intre un avans cu 0,9% si un declin cu 1,5%, pana la un nou nivel minim al ultimilor 12 ani.
Actiunile bancilor si ale companiilor de asigurari au fost printre cele care au inregistrat cele mai mari pierderi, titlurile Societe Generale, BNP Paribas, UniCredit, Axa, ING si HSBC inregistrand deprecieri cuprinse intre 5,3% si 7,8%.
Rata somajului din Statele Unite a atins nivelul de 8,1%, dupa ce angajatorii care se confrunta cu probleme au disponibilizat 651.000 de salariati, potrivit statisticilor guvernamentale.
In ianuarie si decembrie mai fusesera concediati alti 161.000 de salariati, pe lamga cei prezentati in datele publicate initial. De la declansarea recesiunii in decembrie 2007, economia americana a pierdut 4,4 milioane de locuri de munca.
"Stirile din Statele Unite sunt in general negative in prezent, iar estimarile despre produsul intern brut (PIB) vor continua sa fie revizuite in scadere", a declarat strategul Darren Winder de la firma Cazenove. "Daca nu vom avea o stabilitate in estimarile de profit, va fi greu sa vedem o revenire... mai mult
Sambata, 07 Martie 2009, ora 15:07