Cifrele demonstreaza: Economia euro este in recesiune

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 12:17
3618 citiri
Cifrele demonstreaza: Economia euro este in recesiune

Mediul de business din zona euro se contracta pentru prima data in ultimii doi ani. Conform unui studiu recent, incetinirea economiei globale si criza datoriilor europene imping continentul pe marginea recesiunii.

Declinul inregistrat de indicele compozit (PMI - Purchasing Manager's Index) de pe piata europeana, din luna septembrie, a dus la o lichidare masiva a investitiilor in moneda unica, relateaza Wall Street Journal.

"Sentimentul meu este ca Europa se indreapta spre recesiune", a declarat Maria Carrozza, director financiar la Pizzorno Environnement, o companie de management al pierderilor, care a inregistrat vanzari de aproximativ 200 de milioane de euro si care isi desfasoara 80% din activitate in Franta.

Indicele compozit al zonei euro a scazut cu 1,5 puncte, pana la 49,2, conform datelor furnizate de Markit, fapt ce semnaleaza ca asistam la o contractie, indicatorul scazand sub 50 pentru prima data din iulie 2009.

Studiul mai arata si ca avem de-a face cu o scadere a cererilor noi din industrie, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne asteptam la accentuare a scaderii economiei pe viitor.

Un alt raport arata ca cererile industriale din zona euro au scazut cu 2,1% in iulie, comparativ cu luna precedenta. Optimismul consumatorilor s-a prabusit in pana la cel mai jos nivel din ultimii doi ani.

Semnele tot mai evidente ca asistam la un stres economic pot forta Banca Centrala Europeana (BCE) sa treaca la scaderea ratelor dobanzilor pentru a evita o recesiune si mai abrupta, dupa cum spun analistii.

"Incep sa cred tot mai mult ca BCE va taia din ratele dobanzilor, pana la sfarsitul anului. Atat de prosti sunt indicatorii economici", a spus Howard Archer, economist la companie de consultanta IHS Global Insight.

Germania, rupta de restul Europei 

Indicii compoziti ai Frantei si Germaniei s-au pastrat la un nivel de peste 50, chiar daca se afla la limita, ceea ce sugereaza ca si alte economii ar putea sa se contracte mai abrupt decat media europeana.

Detaliile despre alte state din zona euro vor fi facute publice la inceputul lunii octombrie.

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro ar putea creste cu doar 0,7% in al doilea trimestru, dupa ce a avansat cu peste 3% in primele trei luni ale anului. Economistii se asteapta ca indicatorul sa evite recesiunea in acest trimestru, datorita, in primul rand, cresterii economiei germane.

Catigurile productiei industriale si a cheltuielilor populatiei in luna iulie si cresterea inmatricularilor de automabile, inregistrata luna trecuta, ar trebui sa aduca cresterea Germaniei la aproximativ 1,5% in acest trimestru.

Pericolul real al recesiunii europene va veni abia in ultimul trimestru si la inceputul anului viitor, dupa cum spun economistii.

Cu toate ca multi executivi nemti sunt foarte precauti, acestia se uita cu optimism la rata de somaj scazuta si la cererea continua la export de tehnologie germana si bunuri. Acesti indicatori ar trebui sa incetineasca scaderea.

"Ne aflam pe o pozitie buna", spune Klaus Fortsch, director general al Fendt-Caravan GmbH, companie cu sediul la Munich, ce furnizeaza rulote si case motorizate catre aproape toate pietele nor europene.

Acesta se asteapta ca cererile interne sa creasca cu 10% in 2011, fata de anul trecut.

China isi tempereaza consumul

Economia bazata pe exporturi a Germaniei a beneficiat mai mult decat oricare alt stat dezvoltat de revitalizarea cererii globale, inregistrate in acest an, in special pe piete in curs de dezvoltare, cum ar fi China si Brazilia. Insa aceste tari bat in retragere pentru a-si "raci" economia supra-incalzita si se indreapta spre o crestere a inflatiei.

"Foarte multe lucruri depind de China", spune Karl Haeusgen, CEO al HAWE Hydraulik, un producator german de valve si sisteme hidraulice. In ciuda "racirii semnificative" a cererilor venite din China, cea mai mare piata de desfacere pentru aceasta companie, Haeusgen se asteapta ca nivelul productiei sa creasca cu 40% anul acesta si cu inca 10% in 2012.

Avansul va veni, in cea mai mare parte, datorita cererilor in crestere de pe piata SUA. Cu toate acestea, "criza euro, daca nu va fi rezolvata in urmatoarele trei luni, va avea un impact puternic", mai spune acesta.

Pana de curand, problemele economice ale Europei erau centrate in Grecia, Irlanda si Portugalia, state care genereaza in total 6% din PIB-ul zonei.

Insa tensiunile financiare tot mai mari, aparute in Italia si Spania, intind la maxim economia regiunii.

Guvernul italian a scazut, in aceasta saptamana, estimarile privitoare la PIB, asteptandu-se acum la o crestere de sub 1% pana in 2013. Acest lucru agraveaza problema datoriilor imense ale acestui stat.

"Telefonul meu nu mai suna", spune Luca Peotta, proprietarul unei mici companii care produce cuptoare industriale, UniReforn, cu sediul la Turin.

Castigurile acestuia au scazut pana la 1 milion de dolari, anul acesta, pe jumatate fata de 2008. "Totul este inghetat, din cauza ca nu stim la ce sa ne astepta. NU vedem nimic la orizont", mai spune acesta. Artic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza europa, #criza grecia, #criza italia, #criza spania, #euro, #moneda unica, #produs intern brut, #recesiune, #recesiune eruopa , #stiri Impact