OCDE avertizeaza: Somajul se va mentine la cote ridicate si anul viitor

Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:23
1713 citiri
OCDE avertizeaza: Somajul se va mentine la cote ridicate si anul viitor

Somajul va ramane la cote ridicate in economiile dezvoltate cel putin pana la finele anului viitor, cele mai afectate categorii sociale fiind tinerii si muncitorii necalificati, cu disparitati tot mai largi intre tari, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Astfel, OCDE anticipeaza ca rata medie a somajului din cele 34 de tari membre ale organizatiei se va mentine la aproape 8% pana la finele anului viitor, cu un total 48 de milioane de someri.

Raportul subliniaza ca, in timp ce somajul este in scadere in economii solide ca SUA sau Germania, alte state sunt deja int-o situatie dificila si se vor confrunta in continuare cu extinderea fenomenului.

Astfel, daca rata somajului va scadea in SUA de la 7,6% in prezent la sub 7% la sfarsitul anului viitor, iar in Germania de la 5,3% la mai putin de 5%, celelalte tari din Europa vor inregistra in cel mai bun caz stagnarea somajului. In Franta si Italia, somajul va urca usor, la 11%, respectiv 12,5%, in timp ce Spania si Grecia vor inregistra la sfarsitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipeaza OCDE.

"Cicatricile sociale ale crizei sunt departe de a se fi vindecat. Multe dintre tari continua sa se lupte cu un somaj ridicat, persistent, mai ales in randul tinerilor", comenteaza secretarul general al OCDE, Angel Gurria, intr-un comunicat transmis marti.

Somajul in randul tinerilor depaseste 60% in Grecia, 55% in Spania sau 40% in Italia si Portugalia, fata de o medie europeana de sub 25%.

Raportul OCDE releva ca efectele crizei, precum pierderea locurilor de munca si scaderea veniturilor, au avut cel mai mare impact la nivelul angajatilor necalificati si gospodariilor cu venituri mici. In statele emergente, rata somajului a fost influentata in mai mica masura de criza, dar multe persoane au ramas captive pe locuri de munca prost platite, nesigure si cu un nivel scazut de protectie sociala.

#somaj tari dezvoltate, #somaj 2014, #somaj tineri, #locuri de munca , #Somaj