Bank of America a inregistrat pierderi majore

Marti, 16 Iunie 2009, ora 11:03
1347 citiri
Bank of America a inregistrat pierderi majore

Rata insolventei pe segmentul cardurilor de credit a crescut in mai la un nivel record in Statele Unite ale Americii, portofoliul de creditare al Bank of America suferind pierderi majore, relazeaza Reuters, citat de NewsIn.

Indicatorul pierderilor viitoare pe carduri de credit a scazut pentru intreg sectorul, insa analistii sunt de parere ca aceasta scadere este doar o tendinta sezoniera, asteptandu-se la cresteri ale indicatorului in lunile ce vor urma.

"Nu cred ca este vorba de o tendinta. Inainte de a ajunge la o astfel de concluzie, trebuie sa vedem o reducere a somajului", a declarat Chris Brandler, analist la Stifel Nicolaus.

Cea mai mare banca americana, Bank of America Corp., a declarat ca rata insolventei pe segmentul cardurilor de credit, ce contabilizeaza creditele pe care banca nu se asteapta sa fie platite, a urcat la un nivel record de 12,5% in luna mai, fata de nivelul de 10,47% in aprilie.

In plus, American Express, care detine aproape un sfert din cota de piata a cardurilor de credit in SUA, a precizat ca rata insolventei pe sectorul cardurilor de credit a urcat la 10,4%, fata de nivelul precedent de 9,90%.

Compania are expuneri majore in California si Florida, doua dintre statele cele mai afectate de criza financiara si somaj.

Citigroup, care este cel mai mare asigurator al cardurilor de credit cu marca MasterCard, a raportat ca pierderile inregistrate pe segmentul cardurilor de credit au crescut la 10,5% in mai, de la 10,21% in luna aprilie.

"Pierderile au atins un nivel record", a declarat Walter Todd, manager de portofolii la Greenwood Capital Associates, facand referire la intregul sector american al cardurilor de credit.

De obicei, evolutia sectorului cardurilor de credit depinde de starea pietei muncii, somajul in SUA urcand in mai la 9,4%, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 26 de ani, existand asteptari ca acest indicator sa depaseasca 10% pana la sfarsitul anului 2009.

In cazul in care rata pierderilor se acest segment al sectorului financiar va depasi 10% in 2009, conform asteptarilor analistilor si bancherilor, pierderile s-ar putea ridica la 70 miliarde dolari.

Anumite companii mai mici specializate pe segmentul cardurilor de credit, precum CapitalOne Financial Corp. si Discover Financiar Services au raportat pierderi peste asteptari din aceasta activitate.

JPMorgan Chase & Co, a doua banca americana si principalul asigurator al cardurilor de credit cu marca Visa, a anuntat ca rata insolventei pe sectorul cardurilor de credit a urcat la 8,36% in luna mai, fata de nivelul de 8,07% in aprilie, marcand insa cea mai buna performanta intre principalele companii emitente de carduri de credit.

Emitentii de carduri de credit incearca sa se protejeze prin inasprirea limitelor de credit, impunerea unor standarde mai ridicate de selectare a clientilor si inchiderea conturilor neperformante.

Guvernul american a aprobat o lege in mai ce limiteaza comisioanele obtinute pe urma tranzactiilor si dobanzilor, masura menita a intari increderea consumatorilor, ce cauta optiuni mai ieftine de refinantare a datoriilor. 

#creditare, #dobanzi, #insolventa, #somaj, #tranzactii , #stiri Bank of America