Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Excedentul comercial al Chinei a urcat la 18,56 miliarde dolari in martie

Excedentul comercial al Chinei a urcat la 18,56 miliarde dolari in martie

Exporturile din China au scazut cu 17,1% in martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce importurile s-au diminuat cu 25,1%, potrivit datelor agentiei oficiale de presa Xinhua, publicate vineri si preluate de Reuters.

Astfel, excedentul comercial a ajuns la 18,56 miliarde dolari, fata de 4,84 miliarde dolari in februarie si 39,1 miliarde dolari in ianuarie, conform datelor Xinhua, care citeaza administratia vamilor.

Economistii estimasera un excedent comercial de 10,4 miliarde dolari, la o scadere cu 21,5% a exporturilor si cu 22% a importurilor, fata de nivelul atins in 2008.

Excedentul comercial in martie 2008 atinsese 13,4 miliarde dolari, ajungand la un maxim record de 40,1 miliarde dolari in noiembrie 2008. Aceasta a fost a cincea luna consecutiva in care atat importurile cat si exporturile au scazut.

Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut al Chinei va creste cu 6,5% in 2009 si cu 7,5% in anul urmator.

China tinteste o crestere economica in 2009, chiar daca economiile din Statele Unite si Japonia se comprima. Economia tarii da "semne timpurii" de stabilizare, in conditiile in care investitiile sustinute de guvern contrabalanseaza o incetinire a exporturilor, potrivit estimarilor din 18 martie ale Bancii Mondiale.

Guvernul Chinei face eforturi pentru sustinerea cresterii economice, in contextul scaderii exporturilor, accentuarii somajului, ieftinirii caselor si accentuarii riscului de intrare in incapacitate de plata a celor care au credite.

Produsul intern brut a crescut cu 6,8% in trimestrul al patrulea, acesta fiind cel mai slab ritm din ultimii sapte ani. Economia a crescut cu 9% in intreg anul trecut, un ritm mai lent comparativ cu cel de 13% din 2007. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1398 ori