Criza actuala, datorata noului coronavirus, are desigur consecinte asupra intregului spectru economic-social din intreaga lume, companii puternice, care, la inceputul lunii februarie 2020, se bucurau de profituri uriase realizate in anul precedent, in doar cateva saptamani, aveau grave pierderi financiare, chiar in state europene aflate in topul economiilor mondiale.
Ieri, 25 mai 2020, Guvernul german a aprobat companiei Lufthansa un ajutor in valoare de 9 miliarde de euro pentru a evita falimentul acesteia, reducerea personalului, dar si eventuala instrainarea a companiei unor investitori straini.
Negocierile s-au purtat pe parcusul multor saptamani si naste noi controverse in Germania.
Compania Lufhansa a exista dinainte de cel de-al doilea razboi mondial, mai precis din 1924, initial sub numele de Luft Hansa, ulterior, dupa cel de-al doilea razboi mondial, a fost restructurata si, din 1953, a devenit o societate pe actiuni, apartinand, intre 1963 si 1994 in procent de 100% statului german, din 1997 insa devenind, in totalitate, privata.
Lufthansa este cea mai importanta companie de aviatie comerciala din Germania si din Europa, cu un venit de peste 34 miliarde de euro (2019), avand 138.000 de angajati si un numar record de pasageri de peste 142 milioane (2018).
Ajutorul de 9 miliarde de euro pentru Lufthansa se va plati astfel: 3 miliarde de euro va ajunge la companie sub forma unui imprumut de la KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), o agentie... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 17:55
Daca nu vor sa se sufoce intre betoane, bucurestenii ar trebui sa lupte cu dezvoltatorii imobiliari si cu autoritatile locale pentru salvarea fiecarui petic de spatiu verde ramas in oras. Iata cum ar trebui sa procedeze cetatenii, daca vor sa se implice si sa si aiba posibilitatea sa castige.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in fiecare oras ar trebui amenajati cate 50 de metri de spatiu verde pentru fiecare locuitor. In Europa, exista insa si administratii locale care au facut pentru oameni mult mai mult decat a recomandat OMS.
Spre exemplu, in Helsinki (Finlanda), fiecarui locuitor ii revine o suprafata de peste 105 metri patrati de spatiu verde. Iar in Viena (Austria), pentru fiecare locuitor sunt amenajati circa 100 de metri patrati de verdeata.
In capitala Romaniei, in schimb - potrivit celor mai recente date facute publice de administratiea locala - n-ar exista mai mult de 23 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare bucurestean.
Cu alte cuvinte, in vreme ce finlandezii si austriecii au de doua ori mai mult spatiu verde decat a recomandat OMS, bucurestenii au de 2 ori mai putin (presupunand ca datele sunt reale si verificate, iar lucrurile nu stau, de fapt, mult mai prost de atat - n.red.).
Si mai rau este ca - in loc sa ia exemplul altor capitale europene si sa amenajeze noi spatii verzi - administratia Bucurestiului permite si distrugerea celor existente. Spre exemplu, doar in ultimele cateva luni, mai multi bucuresteni au... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 08:49
Cu cat se straduiesc mai mult bucurestenii sa afle din vina cui a fost distrus Parcul Brancusi si cand va fi acesta reamenajat, cu atat mai multe piedici le ridica administratia locala! Mai multi chiar, saptamana trecuta, primarul Sectorului 3, Robert Negoita, s-a declarat dezamagit si chiar jignit de insistenta cetatenilor, care ii cereau sa se implice mai mult in rezolvarea problemei parcului.
Fara nicio explicatie, la inceputul lunii aprilie, angajatii Primariei Sectorului 3 au inceput sa demonteze leaganele si toboganele din Parcul Brancusi (situat in zona Titan, vizavi de Parcul IOR) . Ulterior, muncitorii au strans covorul antitrauma. Iar in cele din urma - chiar in saptamana dinaintea Pastelui - in parc a intrat un exvacator pe care scria "I love Sector 3" si care a inceput sa sparga aleile.
Uluiti, oamenii din zona au intrebat la Primaria Sectorului 3 de ce li se darama parcul. Li s-a raspuns, in doi peri, ca o parte din terenul parcului e proprietate privata, care trebuie eliberata de urgenta. Nemultumiti de raspuns, oamenii cerut sprijinul consilierilor USR si au organizat o serie de proteste. Ba, unii au inceput sa faca de planton in parc si chiar sa se aseze in fata excavatorului, in incercarea de a opri distrugerile.
In prima faza, eforturile oamenilor n-au fost incununate de succes. Demolarea a continuat, iar primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a refuzat in permanenta sa vina in parc si sa le explice oamenilor clar de ce a dispus distrugerea... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2019, ora 10:30
Greenpeace Romania a lansat aplicatia Forest Guardians, prin care orice cetatean poate identifica si semnala autoritatilor zonele in care se fac defrisari ilegale.
Utilizatorii pot monitoriza si semnala modificari aparute in coronamentul padurilor virgine din Romania prin comparatia imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp, potrivit unui comunicat remis de Greenpeace Romania.
"Greenpeace Romania actioneaza pentru identificarea si protejarea padurilor virgine si cvasivirgine, cele mai valoroase paduri ale tarii noastre si parte din istoria si identitatea noastra culturala. Aceste paduri, pe care le-am numit Tinutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evolutie si sunt in pericol de a fi distruse din lipsa de responsabilitate fata de valoarea lor.
In ciuda eforturilor depuse de ONG-urile de mediu din Romania si a presiunii exercitate de societatea civila in ultimii ani, Ministerul Apelor si Padurilor, autoritatea responsabila de protejarea padurilor virgine, nu a efectuat un inventar al acestor paduri, deci nimeni nu stie cu exactitate cate si unde sunt. Cerem Ministerului Apelor si Padurilor sa identifice si sa protejeze padurile virgine si cvasivirgine din Romania!", declara Ciprian Galusca, coordonatorul campaniei de paduri a Greenpeace Romania.
ONG-ul de mediu arata ca un rol important in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale l-a avut in ultimii ani societatea civila: in 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 14:43
Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul olandez Jeroen Dijselbloem, presedintele eurogrupului.
Pentru a evita intrarea in insolventa in iulie, cand ajung la scadenta unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgenta doar de sapte miliarde de euro.
La reuniune a participat si directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a anuntat ca va cere consiliului de administratie al Fondului sa aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza France Presse.
Creditorii internationali ai Greciei aveau pana acum pozitii diferite fata de al treilea pachet de salvare, desi guvernul de la Atena a implementat mai multe masuri de reforma in cei sapte ani de la impactul crizei financiare. FMI considera ca mai trebuie sterse o parte din datoriile Greciei. Joi, comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat, potrivit AFP: "Am reusit sa gasim un acord global care va permite Greciei sa lase in urma o perioada atat de dificila".
Pe 22 mai, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun si au amanat pentru iunie decizia privind o noua transa de imprumut catre Grecia.
Citeste si:
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize... citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:36
Dupa ce proprietarul Cadbury a anuntat ca va inchide fabrica de ciocolata din orasul neozeelandez Dunedin, o campanie la nivel national pentru salvarea fabricii a dus la strangerea a peste 4,7 milioane de dolari neozeelandezi (3,39 milioane de dolari americani) intr-o singura saptamana.
Pentru a impiedica mutarea fabricii in Australia, cetatenii obisnuiti s-au alaturat unei campanii pentru cumpararea unitatii care produce o serie de dulciuri foarte populare in Noua Zeelanda, relateaza miercuri DPA.
Anterior in cursul acestui an, proprietarul Cadbury, gigantul Mondelez (fost Kraft) a anuntat ca va inchide fabrica de ciocolata din Dunedin care produce branduri precum Jaffa, Pineapple Lump sau batoanele de ciocolata Buzz si Pinky. Anuntul a provocat indignare, intocmirea unei petitii publice, adunari de protest si chiar apeluri la boicotarea tuturor produselor Cadbury.
Decizia de a muta productia in Australia nu doar ca ar pune capat unei traditii de 150 de ani in orasul din sudul Noii Zeelande si ar provoca pierderea a 350 de slujbe, dar ar insemna si sfarsitul pentru productia locala a unora dintre bomboanele de ciocolata favorite ale neozeelandezilor.
"Fabrica de ciocolata a fost o parte integranta a industriei din Dunedin de cand cei mai multi dintre noi isi pot aduce aminte", a declarat consilierul local Jim O'Malley, fan declarat al Pineapple Lump.
"Mirosul, muncitorii, popularitatea turistica, faptul ca Cadbury era un exportator cu sediul la Dunedin sunt... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 12:36
Europa, Uniunea Europeana, moneda euro, viitorul europenilor - toate sunt discutate in ultimele luni si cu precadere in ultimele saptamani, cu ingrijorare, de locuitorii continentului si nu numai. Dar cum s-ar putea "rupe" moneda unica si cum s-ar putea "salva" ea?
Sa vorbesti despre ruperea euro este din nou la moda, scrie Bloomberg.
Sursa citata subliniaza ca, in conditiile in care populisti precum Marine Le Pen incearca sa ajunga la putere, iar popularitatea monedei unice este in declin, bancherii si investitorii spun ca nimic nu poate fi exclus.
In acelasi timp, euro a supravietuit deja mai multor momente dificile, incepand cu introducerea sa, in anul 1999, elitele economice si politice aratandu-se disponibile sa faca orice este nevoie pentru a sustine moneda.
Bloomberg face un exercitiu de imaginatie si trece in revista trei scenarii care ar putea duce la ruperea euro si trei in care moneda ar putea sa iasa si mai intarita din valul populist, impreuna cu sansele procentuale ca acel lucru sa se intample.
Trei cai in care euro s-ar putea rupe
1. Le Pen castiga in Franta
Dupa ce scandalurile i-au lovit adversarii, Marine Le Pen dovedeste ca sondajele de opinie se insala, castigand al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Apoi, Le Pen convoaca un referendum - care are succes in cele din urma - privind renuntarea la moneda euro.
Incepe o uriasa deplasare de capital nu doar in Franta, ci si in Italia, unde s-a dezbatut pe seama referendumului... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 14:21
O banala foaie de hartie poate face diferenta dintre viata si moarte, in cazul unui accident rutier.
Este vorba despre Cartea de Salvare la Bord, care ajuta echipajele de urgenta venite la locul accidentului sa intervina pentru o eventuala descarcerare, astfel incat sa nu agraveze starea victimei.
Nu este obligatoriu sa ai aceasta foaie in masina, fiind vorba despre o recomandare facuta la nivelul Uniunii Europene.
"Prezenta unei carti de salvare la bordul autoturismului poate contribui semnificativ la salvarea vietilor in cazul accidentelor rutiere grave, din moment ce poate conduce la scaderea timpului de descarcerare cu pana la 30%", a declarat pentru Ziare.com Alin Drosu, reprezentant al Automobil Clubul Roman, care a lansat proiectul in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Cum obtii Cartea de Salvare la Bord
Cartea de Salvare la Bord este o foaie care poate fi descarcata de pe site-ul ACR. Foarte important de precizat este faptul ca ...citeste mai departe despre "Foaia care iti poate salva viata daca faci accident cu masina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:19
Politia locala din cadrul Primariei Cluj-Napoca a dat jos, marti, afisele amplasate de UDMR in oras, cu mesajul "Salvam Clujul de Bucuresti, taxele noastre sa imbogateasca Ardealul, nu Capitala". UDMR a cerut explicatii pentru acest demers.
Presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat ca Politia a amenintat firma cu care partidul are contract de colaborare, iar afisele au fost indepartate.
"In cursul zilei de marti, au fost indepartate afisele UDMR de pe panourile amplasate in Cluj-Napoca si care aveau mesajul 'Salvam Clujul de Bucuresti, taxele noastre sa imbogateasca Ardealul, nu Capitala', de promovare a descentralizarii.
La cererea Primariei Cluj-Napoca, Politia Locala s-a deplasat la firma cu care noi avem un contract de colaborare si i-a amenintat pe cei de acolo cu o amenda de 30.000 de lei daca nu indeparteaza afisele de pe panouri. Iar acele afise au fost indepartate", a sustinut liderul maghiar.
Astfel, UDMR a cerut explicatii Primariei Cluj-Napoca si ...citeste mai departe despre "Politia a dat jos afisele UDMR cu mesajul "Salvam Clujul de Bucuresti" UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 18:41