Prăbușirea unei noi bănci europene, evitată la limită. Analiștii se tem de o rundă a doua a crizei bancare

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 14:17
0 citiri
Prăbușirea unei noi bănci europene, evitată la limită. Analiștii se tem de o rundă a doua a crizei bancare

Prăbușirea cu 50% a acțiunilor băncii britanice Metro Bank de vineri i-a făcut pe analiștii financiari să speculeze cu privire la o potențială rundă a doua a crizei bancare în Europa.

Problemele financiare cu care se confruntă instituția financiară a determinat deja un val de retrageri ale depozitelor din partea clienților.

Între timp Metro Bank a reușit să obțină în weekend un pachet financiar de salvare, dar costurile sunt de amploare și viitorul băncii este încă incert.

Reducere masivă a costurilor

Instituțiile de reglementare din Marea Britanie au refuzat cererea Metro Bank privind relaxarea cerințelor de capital asociate portofoliului de credite ipotecare ale instituției financiare.

Acțiunile Metro Bank au urcat totuși luni de dimineață cu 17%, în urma anunțului încheierii în weekend a unei înțelegeri cu privire la un pachet financiar de salvare în valoare de 925 de milioane de lire sterline.

Metro Bank, co-fondată de miliardarul american Vernon Hill, a intrat impetuos în scenă în 2010, devenind primul nou creditor stradal din Marea Britanie din ultimii 150 de ani.

Banca va intra sub controlul unui alt om de afaceri bogat, miliardarul columbian Jaime Gilinski Bacal. Vehiculul de investiții al lui Bacal, Spaldy, a oferit băncii 102 milioane de lire sterline pentru a-și crește participația de la 9% la 53%, ca parte a tranzacției.

Afacerea de salvare a Metro Bank implică 600 de milioane de lire sterline pentru refinanțarea datoriilor, alături de o majorare de capital de 325 de milioane de lire sterline, potrivit theguardian.com.

În schimbul sprijinului financiar, banca se angajează să vândă aproximativ 40% – sau 3 miliarde de lire sterline – din creditele sale ipotecare, pentru a reduce riscurile asupra bilanţului.

În plus, creditorul a declarat că intenționează să își reducă costurile cu aproximativ 30 de milioane de lire sterline pe an începând cu 2025.

Marile bănci s-au ferit să preia Metro

Metro Bank a refuzat să comenteze dacă aceste reduceri vor determina pierderi de locuri de muncă în rândul celor 4.000 de angajați, inclusiv cei care lucrează în cele 76 de filiale, recunoaște în schimb că deja clienții au început să-și retragă banii în ultimele zile, pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea financiară.

Metro tocmai începuse să-și revină din turbulențele cauzate de un scandal contabil în 2019, dar temerile cu privire la sănătatea sa financiară generală au reapărut săptămâna trecută, când a reieșit că Metro avea nevoie de sute de milioane de lire de la investitori pentru a-și susține bilanțul.

Banca Angliei a trimis în weekend documentația de preluare a Metro Bank pentru mai mulți giganți financiari, inclusiv JP Morgan, HSBC, Santander UK și Lloyds, care, deși s-au arătat interesați să preia o parte din portofoliul de credite ipotecare, s-au dovedit reticenți în fața unei preluări pe scară largă, ca urmare a costurilor majore implicate.

Aceste costuri sunt determinate inclusiv de costisitoarea rețea de sucursale a Metro Bank.

Articol realizat cu sprijinul RisCo.ro.

...citeste mai departe despre "Prăbușirea unei noi bănci europene, evitată la limită. Analiștii se tem de o rundă a doua a crizei bancare" pe Ziare.com

#economie Marea Britanie , #Stiri Macroeconomie