Ministrul de Finante, Florin Citu, afirma ca Guvernul Dancila a marit pensiile, dar in bugetul pe 2019 nu a prevazut destui bani pentru plata acestora si nici pentru salarii, asistenta sociala si alocatii.
Citu a precizat ca, daca nu se facea rectificarea bugetara, aceste plati nu puteau fi efectuate.
"Au marit pensiile de la 1 septembrie (Guvernul Dancila - n.red.) dar nu au alocat bani. A trebuit sa punem bani in buget pentru pensii, salarii, alocatii, medicamente, asistenta sociala. Daca nu faceam rectificarea, nu existau bani pentru aceste plati", a declarat Florin Citu, marti seara, la Europa FM.
Totodata, ministrul de Finante a acuzat Guvernul Dancila ca a inclus bani in bugetul pe 2019 pentru investitii in scoli, gradinite si spitale, iar la rectificarea din vara au luat din aceste sume si le-au transferat catre proiecte ale unor baroni locali.
"In campania de la europarlamentare, PSD mergea prin tara si promitea. Cand a construit bugetul, a pus bani pentru anumite proiecte si apoi au fost inlocuite cu proiecte ale baronilor locali. Au trecut in buget ca fac scoli, gradinite, spitale, dar investitiile nu s-au facut niciodata in aceasta directie. Rectificarea a fost folosita ca banii sa fie transferati catre alte proiecte", a spus Citu.
Intrebat daca a facut plangere penala in acest sens, ministrul de Finante a precizat: "Inca nu. Voi sesiza mai intai Curtea de Conturi".
In ceea ce priveste taierile de investitii pe care Ministerul de Finante le-a... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 19:33
Sunt probleme cu banii la nivelul autoritatilor, dar Guvernul nu are probleme cu banii de salarii si de pensii, informatiile in acest sens fiind nebuniile unora, a declarat ministrul Economiei, Niculae Badalau, la prezentarea bilantului de activitate pe ultimele 8 luni.
"Sunt probleme cu banii, dar nu sunt probleme care nu se pot rezolva. Ei trebuie reasezati si cu siguranta terminam cu un deficit de sub 3%. (...) In ministerul meu nu sunt probleme cu banii, noi avand companii de succes, care castiga. E normal (sa fie probleme cu banii, n.red.), Romania isi doreste mult, eu mi-as dori investitii, aeroport in fiecare oras etc, la asta ma refer. Nu avem o problema cu salarii si pensii, astea sunt nebuniile unora, si nici nu as putea sa fiu prea riguros aici, eu nefiind ministru la Finante", a afirmat, joi, Niculae Badalau.
Acesta s-a declarat dispus sa isi asume depasirea deficitului cu conditia investirii banilor intr-o autostrada.
"Daca am investi intr-o autostrada, eu cred ca as fi de acord sa mergem si sa sustinem la Uniunea Europeana sa accepte sa depasim deficitul, dar sa stim ca se duc banii intr-o investitie majora a Romaniei. Daca ma intrebati la lista de investitii, eu tin foarte mult ca societatile (din subordinea Ministerului Economiei, n.r.) sa isi realizeze gradul de investitii. De foarte multe ori unii nu reusesc, din diferite cauze: avize, studii de fezabilitate, proiecte etc, si atunci e normal sa reasezi bani, e simplu, nu e asa o problema", a... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 10:17
Premierul Viorica Dancila a negat ca guvernul va adopta azi o ordonanta de urgenta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, ea a dat asigurari ca atat pensiile cat si salariile vor creste anul viitor.
Viorica Dancila a precizat ca in bugetul pe 2019, care va fi aprobat saptamana viitoare de Parlament, vor fi incluse aceste majorari.
"Vreau sa subliniez ca salariile din sistemul bugetar vor continua sa creasca potrivit Legii salarizarii unitare adoptata de Parlament. Constructia bugetului pentru anul viitor are in vedere cresterea salariului in sistemul public cat si veniturile pensionarilor asa cum este stabilit in Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile si pensiile nu vor fi inghetate, ci vor creste.
Aceasta pentru ca a aparut in spatiul public anumite informatii (Sic!) care pot crea incertitudine si nu e corect si drept sa creeam ingrijorari, sa ne jucam cu sentimentele pensionarilor, salariatilor si sa ducem in spatiul public informatii eronate. Aceste speculatii sunt nefondate", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a facut public, miercuri, un proiect de ordonanta prin care guvernul vrea sa inghete salariile bugetarilor anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Federatia a precizat ca OUG va fi adoptat adoptata vineri.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 12:03
Premierul Viorica Dancila ne spune, din nou, ca exista bani pentru plata pensiilor si salariilor, iar romanii ar trebui sa stea linistiti pentru ca guvernantii sunt "responsabili fata de finantele publice".
Dancila a precizat ca prin aceasta declaratie vrea sa puna capat unor speculatii aparute in spatiul public in ultimele zile care, afirma ea, genereaza ingrijorari lipsite de temei.
"Avem resursele bugetare necesare pentru plata pensiilor si salariilor in domeniul public, asa cum ne-am angajat in programul de guvernare si Legea salarizarii unitare adoptata de Parlament.
Vreau sa fac aceste clarificari pentru a pune punct unor speculatii aparute in ultimele zile in spatiul public de natura sa genereze ingrijorari lipsite de temei in cadrul unor categorii de salariati. Suntem responsabili fata de finantele publice. Deciziile pe care le luam sunt bine fundamentate si convergente unei viziuni coerente de dezvoltare economica si sociala", a subliniat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Premierul a mai anuntat ca proiectul de buget pentru anul 2019 este aproape gata si va arata ca exista banii necesari pentru plata majorata a pensiilor si salariilor.
"Ministerul Finantelor Publice are in lucru intr-o etapa foarte avansata proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul bugetului pentru anul viitor va reflecta cu acuratete asigurarea banilor necesari pentru plata majorata a pensiilor si salariilor din sectorul public, majorarea salariului minim pe... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 16:24
Salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi acordate mai devreme in luna aprilie, inainte de Paste. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca decizia va fi luata joi, in sedinta de guvern.
"Noi analizam, discutam la nivelul Guvernului si daca va fi cazul sa fie o astfel de decizie se va anunta in sedinta de guvern de joi", a spus Teodorovici, la Antena 3.
Intrebat daca acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, seful de la Finante a raspuns: "Trebuie sa o facem doar daca suntem, sa spunem, corecti fata de toti cei care au de primit venituri inainte de Paste, adica si salariati si pensionari. Nu putem sa privam o categorie de aceeasi abordare".
"Discutam joi in sedinta de guvern", a subliniat el. ...citeste mai departe despre "Pensii si salarii pentru bugetari inainte de Paste? Guvernul decide joi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:23
Premierul Emil Boc a promis ca salariile si bugetarilor nu vor scadea, anul viitor, dar numai daca actualul context international nu se inrautateste. Daca se va intampla acest lucru, veniturile bugetarilor vor fi diminuate.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
In ceea ce priveste masurile luate pentru mediul de afaceri, Emil Boc a declarat ca se mentin cateva componente:
"In privinta mediului de afaceri, metinem cateva componente: nu modficam cota unica, nici TVA si nici contributiile de asigurari sociale, care raman in aceleasi limite ca in 2011".
Premierul a mai adaugat ca absorbtia fondurilor europene ramane o provocare.
"Obiectivul guvernului este sa obtina cel putin 6 mld de euro din fonduri europene pentru agricultura si coeziune. Aceste minim 6 miliarde ar veni in proportia de 2,5 miliarde pe agricultura si 3,5 miliarde pe fonduri de coeziune", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa organizata dupa aprobarea bugetului pentru anul viitor.
Prim-ministrul roman a mai adaugat ca bugetul pe 2012 este construit pe o inflatie in scadere. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:40
Camera Deputatilor a adoptat o ordonanta care prevede inghetarea pentru anul viitor a pensiilor si salariilor. Aceasta ar fi valabila pana in 2013, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.
Deputatii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflatiei, potrivit Antena 3.
In urma ordonantei 80/2010, adoptate marti de deputati, salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, desi Ordonanta viza, initial, adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.
FMI, multumit de progresele Romaniei
Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne.
Pentru anul 2012,... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:44
Premierul Emil Boc a declarat miercuri, dupa sedinta Executivului, ca masurile de austeritate se aplica pana pe 31 decembrie si ca salariile bugetariilor si pensiile pot reveni la nivelul actual daca exista resurse suficiente si "bani pe masa", informeaza Newsin."Ele (pensiile si salariile, n.r.) sunt pana in 31 decembrie reduse, asa cum scrie in lege.
Dupa 31 decembrie, pot fi majorate in conditiile in care se va face restructurarea aparatului bugetar si economia ne va permite sa avem resurse suplimentare pentru pensii, in conditiile bugetului de stat pentru 2010. Daca vom avea banii pe masa, impreuna vom decide cum ii vom imparti.
Evident, dorinta noastra este sa ii ajutam pe cei care sunt in continuare in nevoi si care au cele mai mari greutati si cele mai mari probleme in aceasta tara", a declarat premierul.
"Dar nici nu vrem sa vindem iluzii. Vrem ca atunci cand romanii vor avea banii in buzunar, sa aiba acoperire", a continuat seful Executivului. Boc a spus ca ar fi fost mai usor daca Guvernul ar f majorat taxele.
"Si pentru noi era foarte simplu sa lasam inflatia sa scape de sub control si cursul s-o ia razna. Si atunci n-am fi facut nici o masura, preturile ar fi luat-o razna, cursul ar fi luat-o razna, inflatia ar fi fost scapata de sub control si puterea de cumparare s-ar fi diminuat dublu sau triplu (…)
Noi eram salvati, spuneam ca n-am taiat salarii, n-am taiat pensii, dar cand si-ar mai fi revenit Romania dintr-o asemenea scapare de sub control a... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 23:41
Sindicalistii au reusit sa convinga Guvernul sa elimine un articol din Legea pensiilor ce prevedea introducerea unor exceptii in modul de recalculare a pensiilor pentru cadrele militare si ameninta cu reluarea protestelor daca Parlamentul voteaza pentru cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, scrie NewsIn."Vom sustine propunerile confederatiilor sindicale in comisiile parlamentare si, daca nici acolo nu ni se accepta revendicarile, ne gandim si la actiuni sindicale. La noi este deja stabilit sa reincepem protestele daca proiectul Legii pensiilor va trece in actuala formula prin Parlament", a declarat marti, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.Sindicalistii solicita, printre altele, cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie si egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 63 de ani, dupa un stagiu complet de cotizare, in loc de 65 de ani, asa cum este prevazut in proiectul Legii unitare a pensiilor ce urmeaza a fi discutat miercuri in Guvern."Ministrul Muncii ne-a promis ca Guvernul va astepta pana joi eventualele propuneri de modificare a legii pensiilor si, daca nu reusim sa-i convingem sa accepte o parte din amendamentele confederatiilor, vom merge sa facem lobby in Parlament", a precizat vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca."Nu se poate sa acceptam ca varsta de pensionare sa creasca la 65 de ani, in conditiile in care speranta de viata in Romania este atat de mica. Vom merge peste ei in comisii si sa vedem... mai mult
Marti, 09 Februarie 2010, ora 13:40