Parlamentul grec "taie in carne vie". Noi masuri de austeritate au fost adoptate

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 17:15
1425 citiri
Parlamentul grec "taie in carne vie". Noi masuri de austeritate au fost adoptate

Parlamentul elen a aprobat, joi, noul proiect de lege asupra unor noi masuri de austeritate, in urma caruia FMI si UE vor debloca cea de-a sasea transa din pachetul de salvare a Greciei. Din cei 295 de deputati prezenti in Parlament, 154 au votat in favoarea acestui proiect de lege, la votul pe articole.

Votul final pentru proiectul de lege este prevazut pentru joi seara. Proiectul de lege, contestat de zeci de mii de cetateni eleni, prevede somaj tehnic pentru mii de functionari, reduceri salariale in sectorul public, cresterea impozitelor, inghetarea conventiilor colective in intreprinderi, insa este conditia esentiala ca statul elen sa aiba mai multa credibilitatea in fata liderilor europeni la summit-ul de duminica.

Ministrul grec de finante, Evangelos Venizelos, a avertizat parlamentarii ca trebuie sa puna in aplicare masurile de asuteritate suplimentare pentru a scoate Grecia dintr-un "punct mort", chiar daca acest lucru ar putea duce la tulburari sociale, potrivit Bloomberg.

Urgenta a fost subliniata de ultimul raport al evaluatorilor europeni, care au recomandat cat mai curand posibil plata urmatoarei transe de bani din pachetul de salvare a Greciei, imediat dupa ce Guvernul elen se va angaja sa puna in practica noile masuri.

"Trebuie sa spunem adevarul grecilor. Nu exista miracole. Tara nu va fi salvata printr-o minune. Minunea va fi rezultatul unei munci asidue", a declarat ministrul grec de Finante.

Potrivit politiei din Atena, 50.000 de protestatari si 2.500 de ofiteri au incercuit astazi Parlamentul.

Grecii duc "biletul de credibilitate" la summit-ul UE

Venizelos a precizat ca proiectul de lege va fi un bilet de credibilitate pentru Grecia la summit-ul liderilor europeni care vor discuta, duminica, despre salvarea Greciei si, implicit, a zonei euro.

In timp ce guvernul elen a facut progrese importante, dinamica datoriei statului elen ramane ingrijoratoare, potrivit ultimului raport din octombrie privind finantele Greciei.

Grecia a intrat, joi, in cea de-a doua zi de greva generala, care a inchis spitale, scoli si birouri guvernamentale, in semn de protesc la pachetul de austeritate. Masurile fiscale cuprind reduceri de pensii si salarii, dar si disponibilizarea a 30.000 de bugetari.

Protestatarii au organizat, de asemenea, marsuri in marile orase ale Greciei, inclusiv in Salonic, Lamia, Patras, Heraklion si Chania.

Rundele successive de cresteri fiscale si reducerea salariilor si a pensiilor au adancit si mai mult recesiunea in cel de-al patrulea an de contractie economica. Economia Greciei s-a contractat cu 5,5% in acest an, iar rata somajului a ajuns la 16,5% in luna iulie, potrivit statisticilor.

"Grecii nu au cunoscut o asemenea foame din 1940. Traiesc pe o pensie de 700 de euro pe luna. E saracie pura. Nu putem accepta alte masuri", a declarat Panagiotis Antoniadis, un pensionar care a venit sa protesteze, joi, in fata Parlamentului elen.

#masuri austeritate grecia, #plan salvare grecia, #grecia vot parlament, #Grecia summit UE , #Grecia