Romania se imprumuta din nou pentru a majora pensiile si salariile - Specialistii Business24

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:41
3314 citiri
Romania se imprumuta din nou pentru a majora pensiile si salariile - Specialistii Business24

Majorarea pensiilor si a salariilor cu 5% este o masura propagandistica pentru a linisti electoratul, care se afla in fata unei decizii politice.

In timp ce unii specialisti contactati de Business24 vad aceasta decizie ca pe o masura disperata a Guvernului de a linisti "apele" electorale, altii o considera necesara si benefica, insa cu conditia sa fie realizata diferentiat.

"Personal, aceasta decizie de a creste salariile si pensiile cu 5% pare a fi o tentativa de-a lui Ceausescu de a calma spiritele intr-un moment in care cu greu mai puteau fi calmate. Din perspectiva economica, bugetul este ca o prajitura, se imparte pe felii.

Guvernul poate sa realoce sursele disponibile, respectiv sa aloce mai mult pentru salarii si mai putin pentru alte destinatii. Este pur si simplu o decizie de natura politica", considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernanta USL.

Potrivit acestuia, o crestere de 5% nu poate avea efecte semnificative in economie, insa ar putea fi vazuta, in cel mai optimist scenariu, ca pe o incercare de a mari puterea de cumparare a populatiei, in felul acesta accentuand evolutia cererii interne ca motor de crestere economica.

"Anticipand anumite probleme cu exporturile catre spatiul european, ar putea sa fie o oarecare logica incercand sa mareasca puterea de cumparare a populatiei si in felul asta sa accentueze evolutia unui alt motor de crestere economica si anume cererea interna", a mai declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Cosea: Majorarea salariala, masura propagandistica

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea spune ca aceasta decizie este o masura propagandistica, care nu este sustinuta de cresterea economica. Mai mult, economistul vede o contradictie intre declaratia presedintelui Traian Basescu de duminica seara, in care preciza ca Romania va intampina un an greu fiindca zona euro intra in recesiune si aceasta masura anuntata in cursul zilei de luni, de catre ministrul Muncii, Sulfina Barbu.

In plus, o crestere salariala de 5% nu rezolva nimic in economie, spune Cosea fiindca acest procent nu acopera nici macar trendul inflatiei din anul 2010 pana in prezent.

"Sursa banilor va fi in mod sigur tot imprumutul. Guvernul se va imprumuta pentru a asigura aceasta crestere de salarii fiindca la deficitul pe care il are in 2012 nu poate sa asigure crestere economica daca respecta parametrii bugetari.

Daca intr-adevar Guvernul ar fi avut o crestere eocnomica reala in 2011, conform spuselor, aceasta suma ar trebui sa fie constituita ca o rezerva pentru greutatile anului 2012, care vor veni daca zona euro va intra in recesiune", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Consumul nu va creste semnificativ

O alta modalitate de plata pe care o vede economistul ar putea fi cresterea numarului de disponibilizari. Astfel, Mircea Cosea spune ca autoritatile vor disponibiliza un numar mare de bugetari pentru a creste salariile altora.

"Consumul nu va creste semnificativ fiindca aceasta crestere de salarii si pensii este foarte mica, ea nu compenseaza pierderea din 2010.

In mod teoretic va duce la o oarecare crestere a consumului, dar asta e de discutat pentru ca mai apar niste lucruri care inca nu sunt luate in calcul: cresterea pretului la gaze, la electricitate, aparitia unor noi taxe si impozite la nivel local", a mai adaugat acesta.

Contrar celor doi specialisti, consultantul financiar, Ionel Blanculescu spune ca statul roman poate acoperi aceasta crestere a salariilor si a pensiilor, fara niciun fel de probleme.

"Odata ce se imprumuta cu 16 miliarde de euro pe an, nu vad de ce nu s-ar imprumuta cu 17 miliarde de euro. Statul are resursele necesare fie ca acestea sunt atrase sau imprumutate. Acest procent care va fi acordat la pensii si salarii depinde si de sondaje. Daca in sondaje vor fi mai jos, cifra va fi mai mare, daca in sondaje vor fi ca acum, cifra va ramane de 5%.

Faptul ca anuntul a aparut in luna aprilie e legat tot de alegeri. In prima faza, autoritatile au precizat ca acea crestere a salariilor si a pensiilor ar putea avea loc in al doilea trimestru din 2012, in traducere inainte de campania electorala. Fiind alegerile locale in iunie, au adus cresterea de salarii in aprilie", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.

Majorarile ar trebui sa fie diferentiate

Consultantul financiar propune insa o formula de marire diferentiata. Astfel, unele sectoare ca sanatatea si educatia sa primeasca un procent de 10-12%, in timp ce alte sectoare sa primeasca mai putin.

"Aceasta majorare a salariilor ar trebui sa se faca diferentiat, unii sa aiba 1% sau deloc, in timp ce altii care au suferit acele taieri de 25% sa aiba o crestere cu 10%. Si la pensii ar trebui sa fie aceeasi regula. Cei care au pensie de 4000-5000 de lei, sa nu mai primeasca nimic, in schimb sa primeacsa mai mult acei pesnionari care au 700-800 de lei.

Economic nu ne permitem, dar vazand care este situatia cu pensionarii, medicii si profesorii nu am cum sa nu spun ca statul poate sa faca acest lucru. In caz contrar, vom avea pe constiinta vieti. Rational nu e o masura buna, dar practic trebuie s-o facem", a mai adaugat Ionel Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere salarii bugetari, #crestere pensii 2012, #masuri electorale 2012, #majorare pensii salarii, #imprumuturi pensii salarii 2012 , #Recalculare pensii