Privatizarile statului, la raport: Vezi toate declaratiile premierului

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 21:15
2726 citiri
Privatizarile statului, la raport: Vezi toate declaratiile premierului

Premierul Mihai Razavan Ungureanu, prezent intr-o emisiune la Realitatea TV, a vorbit despre primele doua luni de mandat in functia de sef al Executivului, despre privatizarea companiilor de stat, dar si despre reducerea CAS-ului si cresterea salariilor bugetarilor.

Potrivit acestuia, nimeni nu trebuie sa se joace cu promisiunile, fiindca la mijloc e vorba de o tara, nu de un simplu vot.

Business24 iti prezinta cele mai importante declaratii facute de premierul Mihai Razvan Ungureanu:

- Se apropie termenul in care ar trebui sa-mi implinesc o promisiune- de a prezenta intr-un Parlament, sper eu, format atat din reprezentantii puterii cat din cei ai opozitiei, rezultatul primelor 100 de zile, intr-un raport pe trei capitole: ce-am gasit, ce-am izbutit si ce nu am reusit sa fac si ce-mi doresc sa fac in continuare in calitate de reprezentant al Executivului.

- Sper ca Victor Ponta urmareste discutia asta fiindca o sa aiba ocazia sa-i ofer raspunsurile la intrebarile pe care si le-a pus.

- Premierul este cel care apara interesele nationale si doar interesele nationale. A oferi umbra de suspiciune peste intentiile guvernarii, fara sa se poata proba, chiar si pe seama retoricii politice, dovedeste o lipsa de responsabilitate a propriilor cuvinte si ipocrizie

- Mi s-a intamplat de multe ori ca pe seama unei cariere construite prin efort personal sa ajunga in public explicatii care tin de secole de barbarie, care scot la iveala reziduuri de intelegere umana.

Privatizarea Cuprumin

- Impresia mea este ca tot ce s-a spus despre cupru vine din partea unor oameni care nu cunosc in detaliu istoria acestei intreprinderi si nici felul in care compania a ajuns sa devina subiect al privatizarii. A starnit atentia o concluzie construita pe sloganele anilor 90- nu ne vindem tara

- Rosia Poieni e un mare zacamant de 800 milioane de tone minereu, cu o concentratie mica de cupru, de 0,3% ceea ce face ca azacamantul exploatat la suprafata sa aiba nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a obtine, prin exploatare, profit. Planul socialist fixa o limita superioara de 9000 de tone minereu/an din aceasta exploatare, tehnmologia era sovietica, aceeasi pe care o are si acum Cuprumin.

- Minereul era trimis catre uzina de prelucrare din Zlatna, care a fost trimisa la fier vechi. Fiind o exploatare de suprafata, ploile au scos tot cuprul si prin de versare au infectat tot Arieselul, au omorat un parau. Toate Guvernele si-au dat seama ca aceasta mina nu doar consuma bani ci nu poate deveni profitabila decat prin investitii tehnologice, prin tehnici noi sa scoata acel cupru.

- In comunism era o limita foarte mare de exploatatie, dar se atingea putin, iar tehnologia sovietica de atunci o avem si azi. Minereul de acolo a fost trimis la combinatul de la Slatina care intre timp a fost vandut la fier vechi. Ploile au scos la suprafata cuprul si Arieselul a fost poluat serios.

- Aveam nevoie de o tehnica noua care poate sa scoata acele 0,3% procente de cupru si sa asigure normele de mediu. A incercat acest lucru in 2008 un liberal ca si mine, domnul Vosganian. Numai ca el a scos atunci la vanzare cuprul cu 18 milioane. Doua oferte au picat fiindca existau niste conditii pe care nimeni nu le-a acceptat. Acum am scos-o la vanzare cu 57 de milioane si se cumpara brusc cu peste 200 de milioane plus alte milioane care vor intra in obligatiile de mediu.

- A fost o licitatie deschisa cu strigare in care fiecare ofertant vedea ce face celalalt. In momentul in care s-a cumparat cu tot cu obligatii de mediu, am stiut ca reprezinta primul succes economic al acestor ani de aparent autism al constructiei ecnomice.

- Chestiunea privatizarii acestei suferinte a economiei romanesti este mentionata in acordul cu FMI si s-a vandut la termen.

- Se poate privatiza in romania, se poate face initiativa economica in romania fara sa iei comision si asta e dovada

- Cuprumin are datorii de peste 15 milioane de euro la sucursale de distributie a energiei electrice. oricum trebuia scoasa la privatizare. Din banii cetaeanului nu poti plati un faliment pe care nu-l accepti. A spune ca vinzi tara e ca si cum ai condamna-o sa sufere sacrificii din generatie in generatie

- Nu pleaca nimeni cu zacamantul acasa- e vorba de o licenta de exploatare, care dureaza pana in 2019. Din 2019 o poate obtine sau nu.

- Cuprumin a fost un semnal extraordinar pe piata de capital, aproape imediat a venit in calendarul cu FMI listarea la bursa a 15% a actiunilor Transelectrica. Am urmarit cu sufletul la gura felul in care s-a facut subscrierea pe bursa la actiuni. Am vazut cum trece de cele mai optimiste asteptari ale noastre. Sa terminam cu 37,6 milioane luate in beneficiul tarii iar estimarile noastre erau infinit mai mici. Va urma Romgaz, Transgaz, ambele cu cate 15 procente, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, ambele cu 10 procente.

- In afara de banii pe care ii obtine Guvernul, se mai obtine ceva; interesul invetitorului strain sa aduca partea de know-how in proprietatile statului. Statul nu-si pierde proprietatile, el ramane acolo, dar managementul devine unul in care apare si un vector privat intersat de performanta, de cresterea valorii economice.

- Pe masa mea se afla un proiect de constructie, dupa model norvegian, a unui fond national de dezvoltare. A mai existat unul in care au intrat banii de la BCR, cand a fost preluata de Erste si au mai intrat banii de la Petrom.

- Statul s-a imprumutat de acolo pentru a plati salarii si pensii. Lucrez la un proiect care sa nu stea la vointa puterii, iar banii care vin din vanzari de pachete de actiuni sau redevente, sa nu poata fi utilizati in nici un alt scop decat acela de dezvoltare a Romaniei. Fondul va fi gestionat atat de Executiv, dar si de investitori privati si economisti, oameni onesti, astfel incat sa nu mai poata fi folosit discretionar in scopuri electorale

Proiectul Rosia Montana

- Am stat de vorba cu ministrii Economiei, Mediului si cu ministrul Culturii si i-am rugat sa imi ofere, intr-un interval de timp convenabil pentru ei din punct de vedere birocratic, o fotografie exacta a felului in care trece proiectul Rosia Montana prin diferite instante de avizare. Ca sa imi dau si eu seama de ce exista aceasta intarziere enorma, din 1997 si pana acum.

Consiliul consultativ, "epiderma sensibila dintre administratie si mediul privat

- Dialogul cu mediul privat are nevoie de consistenta nu doar de aparenta, nu este un joc de scena, este un gest de elementar de interes fata de marii contributori economici la PIB-ul tarii.

- Vor fi anumite intalniri, iar in interiorul lor, voi expune temele esentiale. Doua dintre ele se cunosc: marirea veniturilor la buget pe seama imbunatatirii colectarii taxelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene

- Ce am cerut intr-o prima etapa- pe baza experientelor individuale, pe ramuri economice sa apara imaginea reala a blocajelor din sistemul birocratic.

- Din insumarea si sinteza observatiilor membrilor Consiliului, va aparea solutia si tot mediul de afaceri va verifica rapiditatea efectelor, daca ritmul a devenit vioi, daca efectele solutiei sunt vizibile.

- Acest Consiliu reprezinta epiderma sensibila dintre administratia inalta si mediul de afaceri interesat sa sustina reforma administratiei. Miza acestui Guvern este buna amdinistrare a tarii.

- Se poate face buna guvernare in Romania fara comisioane, fara maini bagate in buzunarele statului, se poate face reforma administratiei centrale si locale, se poate recastiga increderea oamenilor.

- Privim lucrurile cu rabdare, cu intelepciune. Mesajul cu reducerea CAS-ului s-a dus foarte bine in mediul privat si a reprezentat un semnal de incredere.

- Mesajul privind cresterea salariilor bugetarilor a mers foarte bine catre bugetari fiindca ei au fost cel mai loviti de criza economica. Nu e vorba de promisiuni, nimeni nu a iesit sa spuna "va dau maine", nimeni nu se joaca cu promisiunile. Exista responsabilitate politica, e vorba de o tara, nu de un vot.

#declaratii mihai razvan ungureanu, #privatizare Cuprumin Mihai Razvan Ungureanu, #privatizare hidroelectrica, #crestere salarii bugetari , #Premier