Pacea sociala, greu de obtinut: Cum a fost anul 2017 pentru romani

Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 00:00
2591 citiri
Pacea sociala, greu de obtinut: Cum a fost anul 2017 pentru romani
Foto: CC0 Creative Commons

Anul 2017 nu a fost nici pe departe unul al pacii sociale, revendicari si nemultumiri venind dinspre majoritatea sindicatelor. Marsurile si mitingurile de protest la adresa Legii salarizarii sau a modificarilor la Codul Fiscal s-au intetit in special dupa a doua jumatate a anului.

Sindicatele din Sanatate au avut mai multe revendicari anul acesta, cele mai importante vizand Legea salarizarii, plata garzilor medicilor, plata sporurilor, precum si transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Federatia sindicala SANITAS a protestat de-a lungul anului 2017 in fata Ministerelor Muncii, Sanatatii si Finantelor, sindicalistii acuzand, in principal, conditiile de salarizare a cadrelor medicale, precum si conditiile de munca.

Presedintele SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu, atragea atentia, pe 25 aprilie, asupra faptului ca in continuare in proiectul Legii salarizarii unitare pentru sectorul bugetar sunt foarte multe 'scapari', un exemplu fiind diferentele salariale intre categoriile profesionale medicale foarte mari, de circa 10.000 de lei.

"Sunt foarte multe scapari si nu inteleg de ce in perioada asta, cat a fost facuta publica (Legea salarizarii - n. r.) si inainte de ziua de ieri, cand au depus-o in Parlament, nu le-au corectat. Diferenta intre categoriile profesionale este in continuare foarte mare, adica intre medic si asistentul medical este de 100 de milioane de lei vechi (10.000 de lei), deci medicul are 12-13-14.000 de lei, asistentul medical are 4.000 de lei. Diferenta intre asistent si infirmier este de doar 500 de lei, adica nu imi pare ok, trebuia pastrat un echilibru", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele SANITAS Bucuresti, in luna aprilie a acestui an.

Acuzand problemele cu care se confrunta sanatatea si asistenta sociala din Romania, SANITAS organizeaza, in octombrie, un miting la care au participat circa 8.000 de persoane, in Piata George Enescu, miting ce a fost urmat de un mars pe traseul Piata George Enescu - Bulevardul Gheorghe Magheru - Piata Romana - Piata Victoriei.

Principalele revendicari ale sindicalistilor au vizat eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, daca va fi aplicat, va duce la scaderea veniturilor actuale ale angajatilor; acordarea sporurilor pentru conditiile de munca intregului personal din sanatate si asistenta sociala, inclusiv personalului tehnic si administrativ, aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru toti angajatii din sanatate si asistenta sociala, incepand cu 1 martie 2018, renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, cata vreme aceasta se traduce, in sectorul public, prin anularea cresterii salariale de 25% prevazuta in lege si acordarea tichetelor de masa pe tot parcursul anului 2018.

Replica ministrului Finantelor, Ionut Misa, nu se lasa asteptata, acesta aratand ca, probabil, toate solicitarile sindicatelor din sanatate nu vor fi acoperite niciodata.

"Am avut discutii cu sindicatele din sanatate de mai multe ori. Au venit si la Ministerul de Finante si au pichetat. Discutiile astazi sunt in jurul modului de repartizare a acelor sporuri. In bugetul de anul viitor se aloca 2,9 miliarde (lei n.r.), deci peste 20% crestere acordata doar la fondul de salarii. Inteleg ca in continuare nu sunt acoperite toate solicitarile. Probabil ca toate solicitarile nu pot fi acoperite niciodata. Nu mi se pare normal ca o persoana sa aiba un anumit salariu si sa aiba sporuri pana la aproape 300%", a spus Misa in 19 octombrie.

Premierul Mihai Tudose recunoaste, la randul sau, ca sistemul de sanatate este "un pic" bolnav si trebuie insanatosit, fiind neadaptat la calitatea personalului medical care lucreaza in el.

"Sistemul este, din pacate, neadaptat la ce oameni minunati lucreaza in el. Cu oamenii stam foarte bine, personalul - de toata calitatea, dar sistemul este un pic bolnav si incercam sa-l insanatosim si pe el. Este foarte important ca atat cadrele medicale, cat si asistentele medicale, toti lucratorii din sanatate, in discutiile pe care le-am avut cu domniile lor, au pus pe primul loc partea tehnica, partea de dotare a spitalelor, lasand cumva pe ultimul loc partea de salarizare, nefiind nici ea lipsita de importanta", a spus Tudose in 20 octombrie.

Ulterior, in 26 octombrie, dupa discutii cu premierul Mihai Tudose si presedintele PSD, Liviu Dragnea, presedintele SANITAS, Leonard Barascu, informeaza ca discutiile cu autoritatile privind solicitarile sale merg pe fagasul dorit, lucrurile sunt ca si rezolvate si nimeni nu va pierde nimic de la 1 ianuarie.

Si reprezentantii Federatiei sindicale "Solidaritatea Sanitara" au pichetat ministerele Muncii si Sanatatii, nemultumiti fiind de intentia Guvernului de a modifica statutul salariului de baza.

"Motivul protestelor il constituie nemultumirea profunda a membrilor de sindicat fata de prevederile Legii 153/2017 (privind salarizarea personalului platit din fonduri publice n.r.) si de intentia Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de baza, acestea determinand scaderi masive ale veniturilor majoritatii angajatilor din sanatate, estimate la circa 60%, incepand cu 1 ianuarie 2018", spuneau reprezentantii federatiei.

Sindicatele din Politie: Legea salarizarii, un dezastru

Sindicatele din Politie au pichetat anul acesta sediul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, acestia organizand de asemenea si un mars, cu ocazia Zilei Politistului, din fata Ministerului de Interne (MAI) pana la sediul Guvernului.

Pe 7 aprilie, Federatia Sindicala a Politistilor si Personalului Contractual (FSNPPC) solicita chiar demisia ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, pe motiv ca solicitarile Federatiei au fost sfidate, iar proiectul Legii unitare de salarizare ar urma sa legifereze un abuz impotriva politistilor si personalului contractual.

"Data fiind situatia creata, precum si faptul ca solicitarile sindicatelor reprezentative in domeniul ordinii publice au fost sfidate de catre ministerul de resort, prin aceea ca proiectul Legii unitare de salarizare ar urma sa legifereze un alt abuz impotriva politistilor si a personalului contractual, FSNPPC solicita demisia doamnei Lia Olguta Vasilescu din functia pe care o ocupa in Guvern", a declarat presedintele FSNPPC, Dumitru Coarna.

Legea salarizarii este un "dezastru" pentru politie, in conditiile in care politistii vor beneficia de o marire a salariilor de 5% in acest an iar in urmatorii doi ani acestia nu vor mai primi nimic, a explicat Dumitru Coarna. Potrivit sursei citate, angajatii din Ministerul de Interne sunt "mari consumatori de sporuri", lucreaza noaptea, sambata, duminica, iar noua varianta a proiectului Legii salarizarii pune plafon la sporuri, ceea ce va insemna ca angajatii din Ministerul de Interne "inchid si pleaca acasa" sau vor protesta.

La inceputul lunii noiembrie, reprezentantii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual se declara nemultumiti de modificarile Codului Fiscal, precizand ca impactul va fi unul "devastator" pentru politisti, personalul contractual si ceilalti angajati din familia ocupationala,, aparare, ordine publica si securitate nationala', ale caror salarii vor scadea cu procente cuprinse intre 5 si 20%.

Legea salarizarii si cea a pensiilor, criticate in acest an si de sindicatele din invatamant

Salarizarea in sistemul de invatamant nu ar trebui sa depinda exclusiv de vechime, o propunere a sindicatelor in acest sens fiind ca, dupa 25 de ani de munca in domeniu, un cadru didactic sa poata ajunge la un nivel salarial cat mai ridicat cu putinta, a declarat in martie, liderul Federatiei Nationale Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, la inceputul discutiilor de la Ministerul Muncii, pe marginea proiectului de Lege a salarizarii unitare pentru bugetari.

"Ne-am mai dori ca salarizarea sa nu depinda exclusiv de vechime. Nu este normal sa astepti peste 40 de ani ca sa poti obtine un salariu maxim in sistemul de invatamant. Si noi chiar am propus ca, dupa 25 de ani vechime in invatamantul preuniversitar - si nu numai - sa poti ajunge la un nivel salarial cat mai ridicat cu putinta. Bineinteles ca aceasta ar avea impact si vizavi de pensiile pe care le-ar avea colegii nostri in momentul in care vor ajunge la varsta de pensionare, va fi o contributie mai mare la bugetul asigurarilor sociale si de stat si, categoric, ar insemna un plus pentru ei", a explicat Nistor in primavara.

La sfarsitul verii, sindicatele din Educatie s-au intalnit cu premierul Mihai Tudose caruia i-au solicitat ca Guvernul sa gaseasca urgent o solutie prin care veniturile cadrelor didactice sa creasca mai mult dupa transferul contributiilor sociale, altfel incat educatia sa nu ramana sistemul cu cele mai mici salarii.

"In cadrul discutiilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor a confirmat calculele facute de federatia noastra, potrivit carora salariile nete cresc cu 3% in ianuarie 2018 si cu 22% in luna martie a anului viitor, desi brutul se majoreaza cu 50%. Motivul il reprezinta transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat. Am solicitat Guvernului sa gaseasca urgent o solutie prin care veniturile cadrelor didactice sa creasca mai mult, altfel, educatia ramane sistemul cu cele mai mici salarii. Daca majorarea salariilor nete ar fi fost de 50%, am fi putut spune ca este un castig real si ar fi reprezentat un pas important in atragerea tinerilor performanti si cu vocatie in meseria de dascal. In situatia aceasta, insa, sa vii la catedra pentru 50 de lei in plus, nu stiu daca e un efort pe care un tanar capabil si-l doreste, iar plecarea spre mediul privat este iminenta", declara Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, dupa intalnirea din 28 august.

O alta solicitare a FSLI vizeaza modificarea Legii pensiilor, astfel incat un cadru didactic sa se poata pensiona cu trei ani mai devreme.

Functionarii publici: aplicarea "revolutiei fiscale"va "taia" veniturile angajatilor cu 25%

Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) s-a declarat nemultumit, la finalul anului, de "revolutia fiscala" adoptata de autoritati, aratand ca aceasta va "taia" veniturile cu 25%.

"Sindicatul National al Functionarilor Publici, SNFP, organizatie sindicala care reprezinta functionari publici si personal contractual de la nivelul administratiei publice centrale si locale, critica taierea veniturilor angajatilor cu 25% prin aplicarea revolutiei fiscale. Parlamentul Romaniei a decis prin legea salarizarii ca functionarii publici si personalul contractual sa beneficieze de la 1 ianuarie 2018 de o majorare a cuantumului brut al salariilor de baza cu 25% si al cuantumului brut al sporurilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul lunar brut. Guvernul, prin revolutia fiscala ce urmeaza sa o aplice, taie aceste majorari prin transferul obligatiei platii contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. In acest caz, functionarii publici din Romania se vor alatura tuturor actiunilor de protest organizate de confederatiile sindicale", arata SNFP intr-un comunicat remis AGERPRES in 8 noiembrie.

Angajatii APIA din teritoriu, proteste pentru salarii similare cu cele de la centru

Finalul de an i-a scos in strada si pe angajatii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), principala nemultumire fiind aceea ca angajatii din centrele judetene nu primesc un salariu similar cu cel al angajatilor din aparatul central.

Protestul a inceput in 16 noiembrie, in mai multe judete din tara, cand salariatii APIA au intrerupt lucrul pentru a-si exprima nemultumirea fata de perspectiva scaderii salariilor de la 1 ianuarie 2018 cu aproximativ 30%, ca efect al aplicarii Legii salarizarii unitare. Ulterior, pe 22 noiembrie, si-au strigat nemultumirea in fata Ministerului Agriculturii. Ministrul de resort, Petre Daea, le-a transmis angajatilor APIA din teritoriu "sa fie linistiti si sa munceasca", pentru ca sunt platiti pentru munca lor.

Printre alte categorii de grupuri sindicale ce au protestat anul acesta se numara si angajatii ROMATSA care au declansat chiar greva generala in data de 30 mai, acuzand ca ROMATSA are pierderi, in pofida faptului ca incasarile au crescut.

Totodata, si angajatii din muzee au protestat anul acesta in fata Muzeului National, dar si in fata Ministerului Culturii, acestia fiind nemultumiti de nivelul de salarizare si au cerut modificarea OUG 2/2017, privind unele masuri fiscal-bugetare, in sensul includerii personalului muzeal, care sa beneficieze astfel de un tratament egal cu personalul din institutiile de spectacol.

Si angajatii Loteriei Nationale Romane, membri de sindicat, au protestat in fata Ministerului Finantelor Publice, acestia fiind nemultumiti de nivelul de salarizare.

Angajatii din domeniul protectiei mediului au protestat la randul lor, la finele lui aprilie, in fata sediului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului din Bucuresti, dar si in fata sediilor judetene din toata tara, nemultumiti de faptul ca salariile din sistem nu au fost aliniate la nivelul celor din Ministerul Mediului.

Angajatii din Finante, au declansat in mai un protest spontan la nivel intregii tari, fiind nemultumiti de proiectul Legii salarizarii bugetare. De asemenea, acestia au protestat in fata Ministerului Finantelor, dar si la sediul ANAF, fiind nemultumiti si de blocarea posturilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Ei au solicitat atunci sa se tina cont de aceste aspecte la rectificarea bugetara care va avea loc in perioada urmatoare.

Tot in mai au protestat si angajatii din administratia locala, nemultumiti de Legea salarizarii, fiind oprita activitate in 830 de primarii si consilii judetele in timp ce, la Bucuresti, activitatea a fost sistata numai la Directia de taxe si impozite din sectorul 6.

"In Bucuresti, colegii nostri au optat pentru doua forme de protest, protestul cu banderola, astazi, cum este cazul sectoarelor 2, 3 si 4, si protestul cu oprirea totala a lucrului, care se desfasoara la taxe si impozite in sectorul 6. In tara lucrurile sunt categoric mai radicale, in sensul ca au oprit in totalitate activitatea. Pana la aceasta ora, avem undeva la 830 de primarii si consilii judetene cu activitatea oprita", declara presedintelui Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

Inechitatile salariale si de conditiile de munca i-au nemultumit si pe reprezentantii Sindicatului National Sport si Tineret, care au pichetat ministerul de resort.

"Principala doleanta este semnarea contractului colectiv de munca. Colegii mei asteapta de cateva luni bune ca domnul ministru sa semneze un contract, lucru care nu se intampla. Nu inteleg de ce are aceasta atitudine. Am inteles ca nu ii place de liderul de sindicat, OK, atunci sa semneze cu noi. Sa semneze pentru oamenii care au antrenat si au scos campioni mondiali si europeni si care au salarii de 1.500 de lei. In Romania sportul a ajuns intr-o situatie incredibil de grava. In afara de Simona Halep si CSM Bucuresti vedem numai perdanti. Acesti antrenori nu pot lucra pe 1.500 de lei, cand in strainatate pentru munca lor ar primi 2-3.000 de euro. Ei au continuat sa lucreze totusi, dar acum nici macar o crestere salariala de 25% nu le dau", a declarat secretarul general al Publisind, Gabriel Chifu.

Conditiile de munca si deficitul de personal declanseaza proteste in randul sindicalistilor din penitenciare

Angajatii din penitenciare au declansat, in vara, proteste in toate unitatile din tara, pe durata nelimitata, nemultumiti de conditiile de munca, de lipsa de personal, dar si de faptul ca Guvernul nu asigura protectia pentru angajatii din penitenciare, acestia refuzand, totodata, sa mai efectueze ore suplimentare.

Pe 1 august Bucuresti, Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare anunta ca a declansat actiuni de protest pe termen nedeterminat, din cauza conditiilor de munca si a lipsei de personal din penitenciare.

Printre revendicarile angajatilor din penitenciare s-au aflat majorarea salariilor cu 15%, renuntarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, deblocarea si finantarea posturilor vacante.

Protest spontan al angajatilor feroviari

O parte dintre angajatii feroviari au declansat la finele lunii martie un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe sapte regionale, mai putin Constanta.

Protestul a avut loc in contextul in care administratia si federatiile sindicatele reprezentative se afla deja in negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Munca 2017 - 2018, negocieri in cadrul carora conducerea CFR SA a anuntat ca in bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusa o cresterea a fondului de salarii cu 22,5%, crestere care se va regasi, in urma negocierilor cu partenerii sociali, in salariile angajatilor.

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a avut negocieri cu reprezentantii CFR si ai sindicatelor din domeniu, precizand ca bugetul companiei CFR Infrastructura, care prevede o crestere cu 22,5% a anvelopei salariale, este in curs de avizare interna, urmand sa fie agreat si de ministerele Finantelor si Muncii.

In cele din urma, Administratia CFR SA si sindicatele feroviare au semnat un acord care a asigurat cadrul normal si legal de functionare a companiei, pana la semnarea Contractului Colectiv de Munca 2017/2018, si pastrarea drepturilor esentiale pentru salariati precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masa si a ajutoarelor sociale.

****

Marile confederatii sindicale, precum Blocul National Sindical si Cartel Alfa, au exprimat, constant, pe tot parcursul anului, nemultumirile fata de Legea salarizarii si ulterior fata de transferul contributiilor sociale de la angajat la angajator.

"Unele categorii socio-profesionale vor fi castigatoare in urma adoptarii proiectului de Lege a salarizarii, in timp ce alte categorii vor ramane intr-o alta poza de familie", a declarat, in aprilie, pentru AGERPRES, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

In septembrie, Costin afirma, privitor la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, ca din 120 de tari monitorizate, Romania e singura cu un sistem de securitate sociala exclusiv in carca salariatului. Potrivit liderului BNS, masura transferarii contributiilor sociale integral in sarcina angajatului, care se va aplica in Romania de la 1 ianuarie 2018, incalca flagrant conventii internationale ratificate de statul roman cu privire la sistemele de securitate sociala, recomandari ale Organizatiei Internationale a Muncii sau directive europene.

Mai departe, in octombrie, Blocul National Sindical (BNS) face apel la Guvernul Romaniei sa renunte la obiectivul de reducere a costului cu forta de munca a angajatorului, prin transferul contributiilor sociale integral in sarcina salariatilor, in caz contrar amenintand cu proteste la nivelul intregii tari.

"Raman fara finantare asigurarile de somaj, raman fara finantare asigurarile in caz de accidente de munca si boli profesionale. De asemenea, raman fara finantare sistemele de garantare a creantelor salariale in cazul insolventei angajatorului si totodata asigurarile pentru concedii medicale si indemnizatii. Aceasta translatare a contributiilor doar pe angajat va duce la o masura care va afecta veniturile nete ale acestora", a avertizat Costin.

Primele manifestari de protest au fost organizate in 23 octombrie cand peste 3.000 de oameni au iesit in strada sa-si strige nemultumirile.

In 27 octombrie, confederatia atragea atentia asupra faptului ca, de la 1 ianuarie 2018, salariatii vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurari de sanatate, ei vor fi cei care vor trebui sa suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistati sociali, personal monahal, detinuti.

"Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta de modificarea a Codului Fiscal, Ministerul Finantelor Publice propune ca, incepand de la 1 ianuarie 2018, pensionarii, somerii, persoanele asistate social, persoanele aflate in concediu medical, persoanele aflate in concediu de crestere a copilului, personalul monahal, strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii sa beneficieze cu titlu gratuit de servicii medicale, toti fiind asigurati ai sistemului public de sanatate, fara obligatia de plata a contributiei de sanatate", preciza un comunicat BNS.

La randul sau, Cartel Alfa atrage atentia, in 17 noiembrie, ca Guvernul incearca hoteste sa gaseasca solutii pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, in interval de o luna, sa initieze negocieri colective pentru punerea in aplicare a prevederilor Codului Fiscal.

"Dezavuam modul in care Guvernul pe care il conduceti actioneaza, fara nicio consultare cu partenerii sociali si fara sa urmeze pasii normali pentru elaborarea unui act normativ. Astfel, prin completarea pe ascuns, cu cateva articole, a Ordonantei de Urgenta 82/ 2017 (potrivit careia contributia la fondul de pensii scade la 3,75%, n.r.) pentru modificarea si completarea unor acte normative (care de altfel a primit aviz negativ in Comitetul Economic si Social), Guvernul incearca hoteste sa gaseasca solutii pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, in interval de o luna (20 noiembrie-20 decembrie) sa initieze negocieri colective pentru punerea in aplicare a prevederilor Codului Fiscal. Fara insa a prevedea si sanctiuni pentru neconformare", se arata intr-o scrisoare deschisa a Cartel Alfa, adresata prim-ministrului Mihai Tudose.

La jumatatea lunii noiembrie, confederatiile sindicale sesizeaza Avocatul Poporului in legatura cu actul normativ adoptat de Guvern privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat iar la sfarsitul lunii Blocul National Sindical si Cartel Alfa, alaturi de 39 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale indeamna romanii sa ceara in strada demisia imediata a Guvernului si a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

La mijlocul lunii decembrie, peste 2.000 de sindicalisti au protestat, timp de aproximativ 3 ore, in Piata Victoriei, acestia fiind nemultumiti de decizia Guvernului de a transfera contributiile sociale de la angajator la angajat.

Proteste in apropierea Craciunului

In pragul Craciunului, sute de taximetristi au protestat in Piata Victoriei, acestia fiind nemultumiti de pirateria ilegala din transporturi.

"Am discutat cu ministrul Gabriel Petrea (ministrul pentru Dialog Social - n. r.). Concluzia a fost ca ne pacalesc, asa cum ne pacalesc de fiecare data, dar nu e problema. Ca sa venim sa stam aici 12 ore si sa nu obtinem ceea ce trebuie sa obtinem, adica nu bani, nu facilitati fiscale, va spun ca este o pata neagra pe obrazul Guvernului, nu pe obrazul nostru. Se pare ca interesele sunt foarte mari in acest moment in aceasta sintagma ('in mod repetat' din Legea 38/2003 - n. r.). (...) Transportul in Romania este reglementat prin lege, este foarte clar. Nimeni nu poate sa nege lucrul acesta. Nu putem lua o masina si ne apucam de transport public de persoane, in spatele unor aplicatii", a spus presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, pe 20 decembrie.

Transportatorii au cerut modificarea Legii 38/2003 in vederea eradicarii activitatii neautorizate si nelicentiate din domeniul transporturilor rutiere de persoane - de taxi, rent a car si prin curse regulate sau ocazionale.

Tot miercuri, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca serviciul de rezervari de automobile cu sofer Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare, a informat AFP.

Tot pe 20 de decembrie, cateva zeci de politisti, membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), precum si mai multi angajati din penitenciare au protestat in fata Ministerului Afacerilor Interne, acestia fiind nemultumiti de subfinantarea sistemului de ordine publica.

Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), afirma dupa discutiile cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne ca siguranta cetateanului nu este o prioritate pentru acest Guvern si de aceea

"puteti muri linistiti pe strada".

"Pentru ei (Guvern, n.r) siguranta dumneavoastra nu este o prioritate, puteti muri linistiti pe strada, pentru ca nu este prioritate pentru acest Guvern. Nu investesc in siguranta cetateanului, nefiind prioritate. Doamna Olguta Vasilescu ne-a facut intr-un fel pe Facebook... atata poate... Un om mic gandeste putin, nu gandeste mai sus", a spus Coarna.

De asemenea, acesta a mai spus ca sindicatele din politie solicita corectarea Legii 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

"In final au inteles ca trebuie sa discute cu noi si sa dialogheze. Sigur ca noi am solicitat, in principal, problema salarizarii, adica solicitam corectarea Legii 153/2017 si aplicarea acestei legi pentru anexa 6, familia ocupationala aparare, siguranta si ordine publica. Am inaintat deja amendamente. Am rugat, pentru ca nu mai exista timpul necesar de la 1 ianuarie, dar cu 1 martie, in perioada ianuarie-februarie, sa dispuna initiativa legislativa MAI, ori prin OUG, ori prin corectarea Legii 153 si aplicarea a salarizarii prevazute in Legea 153, art. 38, sa imi aplice si mie salariul de functie prevazut in acea lege a salarizarii, nu doar celorlalti din sistemul public. Practic noi, Ministerul Public, Ministerul Apararii, SRI, STS, suntem singurii pentru care nu se aplica aceasta lege", a spus Coarna.

De asemenea, acesta a mai adaugat sindicatul va bloca sistemul prin respectarea legii, respectiv nu se va mai lucra suplimentar, nu se va mai raspunde la telefon dupa ora 16:00 si nu se va mai pleca in misiuni cu masini ce nu corespund din punct de vedere tehnic.

Desi mai sunt doar 10 zile pana la finalul anului, protestele nu par sa se opreasca, sindicalistii amenintand ca vor reveni chiar din primele zile ale anului viitor daca autoritatile nu le vor asculta si rezolva revendicarile.

#retrospectiva 2017, #evenimente economice 2017 , #Guvernul Romaniei