Basescu: "Sustin fara rezerve revenirea salariilor"

Duminica, 06 Mai 2012, ora 16:51
1428 citiri
Basescu: "Sustin fara rezerve revenirea salariilor"

Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, ca revenirea salariilor va stimula reducerea deficitului fondului de pensii si a fondului de sanatate.

"Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus Fondului si fostului Guvern, si la misiunea Fondului din ianuarie-februarie, si in Parlament, si noului Guvern, si prim-ministrului desemnat (n.r. Victor Ponta)", a declarat Basescu duminica in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele sustine ca marirea salariilor nu va provoca niciun fel deficit structural crescut la fondul de sanatate sau la fondul de pensii.

"Marirea reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicarii CAS pe o suma mai mare pentru fiecare salariat", a afirmat Basescu.

Basescu a spus ca anul trecut Romania a platit de la bugetul de stat aproximativ trei miliarde de lei pentru fondul de sanatate.

"Am precizat Fondului ca nicio masura care ar viza cresterea deficitului la fondul de sanatate nu este acceptabila, pentru ca efectele sunt mai putine medicamente si mai multe datorii pentru bugetul de stat catre furnizorii de medicamente", a declarat presedintele.

"Nu acceptam nicio masura care sa duca la incasari mai mici la fondul de sanatate".

Fondul de pensii are un deficit de 3,6 miliarde de euro, adica aproximativ 16 miliarde de lei, a spuis Basescu. Crestearea salariilor va reducere acest deficit cu aproximativ un miliard de lei.

Basescu a facut referire si la rezerva strategica de bani pe care Romania o are pentru plata la timp a creditelor scadente care vor urma in lunile ce vin. Potrivit presedintelui, aceasta rezerva are o valoare de cinci miliarde de euro, iar scopul ei este de a proteja Romania cand face imprumuturi prompte.

"Acest saculet cu bani este intangibil. Este o rezerva strategica care poate fi utilizata numai in folosul romanilor si pentru nimic altceva", a spus Basescu.

De unde vor fi luati banii pentru marirea salariilor

In urma evolutiilor din prima parte a anului, a spus Basescu, deficitul Romania este de 1,84%.

"La mijlocul anului Guvernul va putea sa creasca deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, la 2,14%", a spus Basescu.

"Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari. Din acest motiv, sustin fara rezerve reintregirea salariilor", a spus Basescu, care a sublinitat de mai multe ori ca aceasta masura nu va influenta negativ deficitul fondului de pensii si fondului de sanatate, dar si ca va ajuta la cresterea consumului.

Ce a mai discutat Basescu cu FMI

Presedintele a spus ca, in cadrul intalnirii cu FMI s-a mai discutat despre manageri privati in cadrul companiilor de stat si despre privatizarile companiilor de stat.

Basescu a spus ca privatizarile marilor companii, precum Transgaz, Transelectrica sau Romgaz ar trebui sa se faca avand ca scop retehnologizarea acestora si nu varsarea banilor la bugetul de stat.

Resursa de finantare a retehnologizarii Transgaza, Transelectrica, Romgaz sau alte mari companii. Problema privatizarii trebuie gestionata in limitele in care acest proces aduce bani pentru modernizarea societatilor.

"Avem nevoie ca privatizarile sa se faca in folosul companiilor. Banii trebuie sa mearga la retehnologizarea acestor companii. Nu intentionam o privatizare majoritara, ci doar atat cat ne trebuie", a mai spus Basescu.

Presedintele a mai mentionat si subiectul absorbtiei fondurilor europene, fara sa dea alte detalii cu privire la ce s-a discutat cu FMI pe marginea acestuia.

#Traian Basescu salarii bugetari, #Traian Basescu intalnire FMI, #Traian Basescu salarii bugetari pensii , #Presedintele Romaniei