Premierul italian Matteo Renzi va participa la lucrarile Forumului Economic International din Sankt Petersburg, unde a fost invitat chiar de presedintele rus Vladimir Putin.
Oficialul de la Roma a anuntat ca va onora invitatia, mizand chiar pe reluarea relatiilor economice cu Federatia Rusa, anunta agentia TASS.
"Sper si cred ca vom semna acorduri importante. Sper ca pozitiile noastre in sectorul agrar sa ne aduca la aceeasi masa", a punctat premierul italian in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri din tara sa.
Reluarea legaturilor comerciale in sectorul agroalimentar tine de o eventuala decizie a Moscovei in ceea ce priveste restrangerea embargoului impus pentru produsele din UE, italienii find printre tarile exportatoare care au pierdut sume importante in urma interzicerii accesului pe piata din Rusia.
Urme de revolta fata de politica impusa de Bruxelles au fost inregistrate deja in regiunea Veneto, unde consiliul regional a adoptat o rezolutie de recunoastere a peninsulei Crimeea ca parte integranta a Rusiei.
Documentul adoptat in Consiliul Regiunii Veneto arata ca Italia pierdut 3,6 miliarde de euro ca urmare a intreruperii relatiilor comerciale cu Rusia din anumite sectoare.
"Regiuni ca Lombardia, Emilia-Romagna si Veneto au inregistrat cele mai mari pierderi ca urmare a embargoului comercial cu Rusia, exportul de marfuri fiind afectat in procent de 72% la nivelul celor trei zone", se mentioneaza in rezolutie.
Luna viitoare,... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:27
Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1Majoritatea investitorilor din Europa spera ca, in luna iulie a acestui an, oficialii de la Bruxelles vor face pasul inapoi in relatia tensionata cu Moscova.
"Nu cred ca schimbarea produsa de retragerea sanctiunilor va avea un impact rapid pentru economia Rusiei, dar pentru investitori sentimentul se va resimti puternic", sustine Martin Charmoy, directorul unui fond de investitii, citat de Forbes.
Prosperity Capital Management, fondul condus de Charmoy, a investit in Rusia doua miliarde de dolari, intr-o miscare oarecum atipica.
"Stiu ca sunt fonduri care nu vor investi acolo atata vreme cat sanctiunile sunt mentinute. Nu vor sa fie sanctionate pentru investitii derulate intr-o tara supusa sanctiunilor economice. Dar, cand aceste riscuri vor fi eliminate, investitorii din Rusia vor fi rasplatiti pe masura", spune Charmoy.
Un alt fond care a adoptat politica riscurilor extreme in derularea investitiilor, BNP Paribas, a primit o pedeapsa de 5 ani de probatiune pe piata americana si o amenda de 8,9 miliarde, dupa ce a incalcat regimul de sanctiuni economice pentru Sudan, Cuba si Iran.
In acest context, este explicabil de ce fondurile occidentale de investitii asteapta mai intai ridicarea cortinei dintre cele doua tabere inainte de a-si croi din nou drum pe piata de capital din Rusia.
Occidentul da inapoi
La inceputul acestei saptamani, presa americana a raportat ca secretarul de stat John Kerry a inceput sa incline balanta mai mult spre Moscova decat spre... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 13:30
1Siria flirteaza cu ideea de a intra in Uniunea Economica Eurasiatica, condusa de Rusia, potrivit premierului de la Damasc.
Wael Al Halqi a sustinut de curand ca acest lucru va usura cooperarea cu "prietenii", arata Russia Today.
"Au loc negocieri cu Moscova pentru a ne alatura Uniunii Economice Eurasiatice si in zona vamala libera. Vedem acest lucru ca un beneficiu ce ne-ar putea aduce intarirea relatiilor cu statele prietenoase, in domeniul economic si in cel comercial", a mentionat premierul sirian, intr-un interviu acordat RIA Novosti.
Uniunea Economica Eurasiatica, formata la 1 ianuarie, vrea sa dialogheze cu UE
El a mai spus ca Damascul si Moscova au semnat mai multe contracte pentru construirea unor ...citeste mai departe despre "Tara faramitata de razboaie care bate la portile zonei eurasiatice: Cere ajutorul Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:52
Bulgaria da semne ca incearca sa reia relatiile amicale cu Moscova, in ciuda tensiunilor existente intre liderii europeni de la Bruxelles si presedintele rus Vladimir Putin.
Vicepremierul Ivailo Kalfin a confirmat discutiile intre patru ochi purtate cu omologul sau rus, Arkadiy Dvorkovich, in cadrul unei vizite la Moscova efectuata la sfarsitul saptamanii trecute.
Kalfin a vizitat capitala Rusiei imediat dupa premierul italian Matteo Renzi, oficialul bulgar motivand ca o fost vorba de o simpla vizita protocolara care sa reinnoade relatiile dintre Sofia si Moscova, arata publicatia EU Observer.
Inapoi la Rusia
"A fost o vizita de reluare a relatiilor cu Rusia. Trebuie sa restabilim un dialog normal inainte de a trece la vizite de nivel inalt", a precizat Ivailo Kalfin.
Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce Bulgaria a permis amplasarea a trei baze militare americane pe teritoriul sau si a anulat dezvoltarea a trei proiecte comune cu Rusia: un oleoduct care urma sa transporte petrolul rusesc pana pe tarmul Marii Egee, o centrala nucleara de 2000 MW dezvoltata in parteneriat cu Rosatom si proiectul gazoductului South Stream.
Cel putin in cazul South Stream, bulgarii s-au vazut nevoiti sa renunte dupa ce Comisia Europeana a cerut alinierea proiectului la cerintele legislatiei europene privind concurenta pe piata energetica.
Furnizarea gazului rusesc pentru Bulgaria pare sa fie principala ingrijorare a guvernantilor de la Sofia, dupa ce... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 10:05
Saptamana trecuta, premierul indian Narendra Modi si presedintele rus Vladimir Putin au perfectat un nou acord de cooperare economica intre cele doua state, cu o durata de cel putin un deceniu.
Intelegerea incheiata intre cei doi oficiali ar trebui sa fie un adevarat semnal de alarma pentru Occident, sanctiunile economice impuse de UE Moscovei devenind din ce in ce mai ineficiente pe masura ce Rusia isi deschide noi porti in Asia, anunta ECFR, publicatia Consiliului Europei pentru Afaceri Externe.
Conform acordului ruso-indian perfectat saptamana trecuta, India va achizitiona serviciile Rosatom pentru construirea a 12 centrale nucleare si de consultanta pentru producerea a 400 de elicoptere militare Ka-226.
Totodata, gigantul petrolier rus, Rosneft, a convenit cu partea indiana stabilirea unui pret fix de livrare a petrolului pe urmatorii 10 ani.
Rusia isi redescopera valentele orientale
De la debutul crizei ruso-ucrainiene, marcata de rapida anexare a Crimeei, Moscova si-a revizuit atitudinea fata de partenerii asiatici pe masura ce sanctiunile economice ale Occidentului au inceput sa apese din ce in ce mai mult asupra economiei.
In prima faza, China a fost vazuta ca principalul partener economic al Rusiei, pe masura ce schimburile comerciale dintre cele doua parti, incluzand in special livrarile de gaze naturale, s-au intensificat.
Insa, rolul Chinei in cresterea exporturilor rusesti pare mult mai slab fata de cel al unui partener pe care... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 12:21
Rusia si-a exprimat marti speranta ca relatiile sale cu Uniunea Europeana nu au atins un punct "fara intoarcere" din cauza crizei din Ucraina, dupa ce UE a anuntat noi sanctiuni contra separatistilor ucraineni prorusi sustinuti de Moscova.
"Speram ca nu a fost atins", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la o reuniune a unor diplomati rusi si belarusi la Minsk, capitala Belarusului, inaintea unor discutii prevazute marti la Moscova cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, scrie Mediafax.
"Suntem interesati de dezvoltarea legaturilor" cu Europa, a declarat Lavrov, citat de agentia oficiala Tass.
Seful diplomatiei ruse a reiterat indemnul Moscovei la crearea unui "spatiu economic si umanitar comun" "de la Lisabona la Vladivostok", o idee evocata de catre presedintele rus Vladimir Putin dar care a fost primita cu raceala de catre europeni.
Lavrov a indemnat din nou autoritatile ucrainene sa respecte armistitiul incheiat in septembrie cu separatistii prorusi din estul Ucrainei, incalcat zilnic de ambele tabere si sa se angajeze in negocieri cu rebelii pentru a pune capat conflictului care s-a soldat cu peste 4.000 de morti.
"In loc sa stabileasca contacte (cu separatistii), Kievul s-a angajat intr-o politica de asfixiere economica si sociala a sud-estului" Ucrainei, a acuzat el, referindu-se la zone aflate sub controlul separatistilor.
"Sper ca colegii nostri occidentali, care au o influenta asupra Kievului, isi dau seama de pericolul"... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:40
Rusia a decretat o "interdictie totala" a majoritatii produselor alimentare provenite din tarile Uniunii Europene si din SUA, in replica la sanctiunile occidentale adoptate impotriva Moscovei.
Aceasta interdictie vizeaza carnea de vita, de porc si de pui, pestele, branza, laptele, legumele si fructele provenite din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.
Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana, deoarece valoarea exporturilor de acest tip era relativ redusa. Ea s-a situat pe tot anul trecut la 41 milioane de euro, ceea ce reprezinta doar 0,08% din exporturile totale ale tarii noastre din 2013.
Mai degraba, va exista o influenta indirecta pentru Romania pe segmentul produselor alimentare, prin redirectionarea unei parti din exporturile destinate Rusiei catre tarile din interiorul UE. In aceasta eventualitate, vor aparea probleme la valorificarea productiei pentru ...citeste mai departe despre "Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 08:36
Pretul platit de Romania pentru relatiile inghetate cu Rusia este enorm, iar formula Putin - Mihai Razvan Ungureanu ar putea readuce Romania pe lista de prieteni. Ce impact economic ar avea o relatie buna cu noul presedinte al Rusiei?
Vladimir Putin este vazut de multi ca fiind salvatorul Rusiei, cel care, dupa doua mandate de presedinte si unul de premier, a ridicat statul inghenunchiat pe vremea lui Boris Eltin.
Revenirea sa pe prima pozitie, dupa ce a impartit puterea cu mana sa dreapta, Dimitri Medvedev, nu este o surpriza pentru nimeni. De fapt, schimbarile vor fi minore sau inexistente pe plan intern, Putin fiind considerat adevaratul carmaci al statului si pana acum.
"La nivelul Federatiei Ruse nu vor fi schimbari. Putin conducea si pana acum, mai ales pe plan economic, de pe scaunul de prim-ministru", a declarat consultantul financiar, Ionel Blanculescu, pentru Business24. "La nivelul relatiilor cu Romania, insa, pot aparea schimbari majore pozitive pentru tara noastra".
Inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu trimitea un comunicat in care declara ca vrea "un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente" intre cele doua tari. In plus, Federatia Rusa reprezinta pentru Romania "un partener economic important, de valoare", dupa cum adauga Ungureanu.
Pretul inghetului
Romania nu mai este demult in "zona de prietenie" a Rusiei, relatiile dintre cele doua state fiind caracterizate de cele mai... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 12:05