Ambitii mari, conflicte inevitabile: Rusia va apela cel mai probabil la forta

Marti, 24 Mai 2016, ora 11:37
12286 citiri
Ambitii mari, conflicte inevitabile: Rusia va apela cel mai probabil la forta
Foto: Wikimedia

Stilul Rusiei de a-si face simtita influenta in estul Europei nu lasa loc, pentru moment, reluarii unor relatii bune cu grupul tarilor membre UE.

Politica externa agresiva practicata de liderii de la Kremlin are rolul de a opaciza problemele economice de acasa si de a lustrui fosta glorie de care s-a bucurat Moscova in regiune. Europa nu poate interveni pentru a schimba modelul politicii rusesti, dar poate contracara efectele ei, cred analistii Consiliului European pentru Afaceri Externe.

In cautarea gloriei apuse

Rusia de semne evidente ca vrea sa isi reafirme rolul de mare putere militara, dar, in acelasi timp, are probleme in a creste nivelul de trai al localnicilor.

O analiza a expertilor Consiliului European pentru Afaceri Externe intitulata "Rusia 2030: O poveste a ambitiilor marete si micilor victorii" arata cum ar putea evolua relatiile dintre Moscova, Bruxelles si vecinii Rusiei in urmatorii 14 ani.

Cinci puncte cheie sunt abordate in analiza expertilor europeni, influenta acestor politici resimtindu-se in special in Europa de Est si in relatiile oficialilor UE cu statele din regiune.

In opinia analistilor Consiliului European pentru Afaceri Externe, Rusia va apela, cel mai probabil, la forta pentru a-si impune vointa in regiune, drept dovada stand amplul program de modernizare a armatei si recentele victorii obtinute in confruntarile initiate de Moscova.

Rusia nu isi doreste un razboi deschis cu Occidentul, dar orice pas gresit in aceasta abordare a Kremlinului poate provoca o confruntare intre cele doua forte rivale.

Deja Moscova a ramas implicata intr-un razboi mocnit in estul Ucrainei, in regiunea separatista Donbas, estimand eronat sprijinul public pe care l-ar avea in regiune.

Reguli nesigure

In plus, oficialii rusi au de traversat o perioada in care fluctuatiile puternice de pe piata petrolului, dar si conflictul din Siria, procesul de reformare din Ucraina, ca si posibilitatea unei infrangeri a trupelor rusesti peste hotare pot schimba foarte usor regulile jocului practicat in acest moment de Kremlin.

Un astfel de eveniment ar putea duce fie la o retragere in barlog a "ursului" rusesc, fie la adoptarea unei politici mult mai agresive din partea Kremlinului.

Europa poate reduce riscurile unei rabufniri a Rusiei doar prin stabilirea unor modele previzibile de reactie a Moscovei, imbunatatirea comunicarii cu Rusia si cresterea costurilor aventurilor militare externe dictate de Kremlin, cred analistii Consiliului.

In urmatorii ani, tintele Rusiei vor fi cu siguranta statele cu optiuni pro-europene din vecinatate: Ucraina si Georgia.

Cele doua tari ar trebui sprijinite de UE in efortul lor de a adopta principiile democratice promovate de Occident si incurajate sa colaboreze deschis cu tarile din spatiul euro-atlantic.

Cu toate acestea, Bruxellesul trebuie sa admita ca interesele UE in regiune se izbesc in mod evident de cele ale Moscovei, pentru moment, singura speranta fiind cea a unei relatii in care cele doua tabere pot coexista in mod pasnic pe aceasta zona.

#realtii UE Rusia, #influenta politica Moscova, #criza Ucraina, #razboi Rusia , #UE